Sfatul ministrului Sănătăţii: nu mai staţi în spitale

Eugen Nicolăescu/Foto: Arhiva personală

Ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu le-a spus managerilor de spitale să acopere necesarul de finanţare de unde or şti. Mai exact, le sugerează să facă mai multe consultaţii în ambulatoriu şi internări de zi.

“Aveți foarte multe pârghii la dispoziție, de dumneavoastră depinde cum le utilizați. Amintiți-vă că, dacă dați mai multe consultații în ambulatoriu și faceți mai multe internări de zi, s-ar putea să aveți mai mulți pacienți multumiți, cu mai multe cazuri rezolvate, decât pacienți care așteaptă la ușile spitalelor pentru internare continuă”, a transmis ministrul Eugen Nicolăescu, într-un comunicat de presă.

De asemenea, ministrul Sănătăţii a ţinut să precizeze că noua reformă va ţine seamă de dezvoltarea sistemului prespitalicesc: “În discuțiile pe care le vom avea în această săptămână cu FMI, BM, CE, vom accentua reforma structurală, vom pune preț pe ceea ce se numește dezvoltarea sistemului prespitalicesc. Toți managerii trebuie să înțeleagă că acesta este drumul corect”.
Multe spitale din Cluj au aplicat deja măsurile indicate de ministrul Nicolăescu, iar eficienţa este zero. “Spitalul de Pneumoftiziologie a trecut încă din anul 2009 la măsuri de creştere a serviciilor medicale, mai precis a consultaţiilor în ambulatoriu şi internărilor de zi. Cu toate acestea, influenţa în costuri a salariilor a crescut în 2013 cu 12% faţă de anul trecut, iar tarifele au scăzut în mod consistent. Practica dovedeşte că este imposibil să se facă o reducere de cheltuieli pe această linie. S-ar putea tăia din medicamente, materiale, dar atunci serviciile medicale ar fi de proastă calitate”, precizează directorul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie “Leon Daniello” Cluj-Napoca, Vasile Mureşan. Totodată, în opinia preşedintelui “Sanitas” Cluj internarea de zi nu poate aduce prea multe fonduri:”La valoarea la care se decontează spitalizarea de o zi nu văd cum să rămână bani care să fie redirecţionaţi în altă parte. Şi spitalizarea de zi costă. Se consumă reactivi, se fac radiografii, ecografii, endoscopii. Toate au un anumit preţ. Ar trebui să ai foarte multe internări ca să ai un beneficiu”.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu