Sărăcia sufocă Urgenţa

Foto: Vasile Mihovici

Cu cel puţin 20% a crescut în ultima perioadă numărul sătmărenilor cu afecţiuni medicale grave care se prezintă la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului Judeţean Satu Mare. Medicul şef Adriana Moldovan spune că dacă înainte, din numărul total al pacienţilor care se prezentau zilnic la UPU, 80% primeau îngrijiri pentru afecţiuni uşoare şi doar 20% erau cazuri grave, acum situaţia s-a schimbat: circa 60% sunt cazuri uşoare, iar până la 45% pacienţii cu afecţiuni grave. „Este adevărat că unii neglijează tratamentele prescrise de medici, dar cei mai mulţi fac asta deoarece nu au bani, aceasta este din păcate realitatea”, spune medicul şef al UPU, referindu-se la motivele care generează înmulţirea îngrijorătoare a cazurilor grave.

Prea săraci pentru a-şi cumpăra medicamente

Investigaţiile efectuate la UPU în cazul pacienţilor incluşi în categoria cazurilor grave, scot în evidenţă afecţiuni vechi – pulmonare, cardiace sau hepatice, iar insuficienţele cardiace grave şi cirozele, precum şi bolile pulmonare decompensate sunt de regulă diagnosticele cele mai frecvente. Medicilor nu le este greu să constate că starea gravă în care se prezintă aceşti pacienţi la Urgenţă este determinată de faptul că au fost neglijate sau chiar ignorate recomandările specialiştilor şi tratamentele prescrise. „De ce? Pentru că cei mai mulţi dintre ei sunt săraci şi nu au bani pentru cumpărarea medicamentelor necesare continuării şi menţinerii tratamentului”, afirmă Adriana Moldovan.

Cazurile sociale, o altă problemă

Pe lângă cei care se adresează zilnic medicilor de la Urgenţă din cauza problemelor de sănătate cu care se confruntă, cazurile sociale sunt o altă categorie de pacienţi. O categorie problemă, în special de când începe să dea frigul, iar malurile Someşului, spaţiile acoperite de sub poduri, sau locurile izolate din oraş, nu mai oferă suficientă protecţie pentru oamenii străzii. Culeşi de poliţişti din diverse locuri din oraş pe unde îşi fac veacul – beţi sau doborâţi de foame, mizerie şi boală – şi transportaţi de ambulanţe la UPU, aceştia sunt deparazitaţi şi apoi îngrijiţi în funcţie de gravitatea afecţiunilor acumulate în anii de viaţă petrecută în stradă. Cei mai mulţi sunt găzduiţi la Urgenţă în perioadele geroase ale iernii, chiar şi câte 12 persoane într-o singură noapte, iar pentru unii dintre ei holul UPU reprezintă singurul spaţiu acoperit şi călduros de care au parte.

Pacienţi mulţi, personal puţin

De la începutul anului, la UPU Satu Mare au fost consultaţi şi au primit îngrijiri peste 45.000 de sătmăreni. Cu o prezenţă zilnică de aproximativ 170-180 de persoane, din care circa 45 în turele de zi, restul în cele de noapte, UPU Satu Mare este la nivelul clinicilor din Oradea şi Târgu Mureş. Însă, spre deosebire de ei, la Satu Mare se lucrează cu personal insuficient: câte trei medici pe tură şi 44 de asistenţi medicali în total. Medicul şef Adriana Moldovan declară: „Avem vacante 16 posturi pentru medici şi cel puţin zece pentru asistenţi, iar tot ce putem să facem este să aşteptăm deblocarea posturilor. Până atunci, ne descurcăm cum putem.”

Pacienţii sătui de aşteptare, consideraţi pretenţioşi

Dincolo de numărul îngrijorător al cazurilor grave şi de problemele cu care se confruntă personalul, mulţi dintre pacienţii care ajung la UPU au de ce să se plângă. Şi nu ne referim la cei mereu nemulţumiţi, care ajung la Urgenţă doar pentru că nu se prezintă la medicii de familie sau omit voit să se adreseze Centrelor de Permanenţă. Vorbim despre pacienţii pentru care timpul de aşteptare se dilată direct proporţional cu suferinţa până să-i întrebe cineva de ce au venit. Am întrebat-o pe Adriana Moldovan câte sesizări au fost înregistrate până acum, iar răspunsul a venit prompt: „Cel mult zece. Cam atâtea au fost depuse la conducerea Spitalului Judeţean, iar apoi ne-au parvenit nouă”. Întrebată ce-i nemulţumeşte pe pacienţi, din răspunsul medicului şef al UPU Satu Mare a reieşit că unii bolnavi au pretenţii… exagerate: „Cei mai mulţi ne pretind să-i trimitem direct la Computerul Tomograf, o investigaţie foarte costisitoare”, a declarat Adriana Moldovan. Medicul şef al UPU n-a precizat câte sesizări au primit un răspuns în favoarea reclamanţilor.

Distribuie:

Postaţi un comentariu