Săracă inima me! Campanie de informare privind fibrilaţia atrială, o afecţiune cu mare incidenţă în România

Mai multe organizaţii medicale şi ale pacienţilor au lansat o campanie de informare privind depistarea precoce a fibrilaţiei atriale, afecţiune cu care se confruntă foarte mulţi români.

Campania se numeşte „Parcurile Inimilor Fericite” şi este derulată de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Societatea Română de Cardiologie, Societatea de Neurologie din România şi Direcţia de Sănătate Publică Cluj.

Cu ocazia lansării campaniei, managerul Institutului Inimii Cluj, dr. Adrian Molnar, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că fibrilaţia atrială este uşor de depistat şi că acest factor de risc poate fi ţinut sub control.

„Fibrilaţia atrială este o afecţiune care înseamnă o tulburare de ritm, atriiile şi ventiriculele nu bat concomitent. Este o afecţiune care poate să fie şi independentă, să apară şi la o inimă relativ sănătoasă, dar de cele mai multe ori ea însoţeşte o afecţiune valvulară. De aceea, depistarea ei trebuie să meargă mai departe şi medicul cardiolog trebuie să investigheze ce altceva mai are pacientul respectiv în afară de fibrilaţie atrială. Pentru că fibrilaţia atrială în sine nu este o afecţiune care să pună în pericol viaţa pacientului, dar complicaţiile ei, da. Un om poate să trăiască foarte bine cu fibrilaţie atrială şi dacă se îngrijeşte, dacă urmează un tratament adecvat, poate să nu facă nimic, dar dacă nu face un tratament adecvat, poate să ajungă  la nişte complicaţii extraordinar de grave. Fibrilaţia atrială poate fi tratată uneori simultan cu o intervenţie chirurgicală pe o valvă care este defectă, sau poate fi convertită, pacientul poate să fie reconvertit la un risc sinusal prin metode chimice, electrice, şocuri electrice, ablaţie”, a explicat Adrian Molnar.

La rândul său, președintele Societăţii de Neurologie din România și președinte al Institutului RoNeuro Cluj-Napoca, prof. dr. Dafin Mureşanu, a spus, în aceeaşi conferinţă de presă, că fibrilaţia atrială este un factor modificabil, care poate să reprezinte un factor de risc major în patologia vascular-cerebrală.

„Ceea ce facem noi astăzi aici este o exemplificare a ceea ce trebuie făcut. Suntem într-o secvenţă absolut logică de parteneriat, avem o organizaţie nonguvernamentală de anvergură, avem medicina de familie, avem cardiologia, neurologia şi autoritatea care trebuie să dirijeze aceste lucruri. Aş dori să înţelegem amplitudinea problemei patologiei vasculare cerebrale, pentru că astăzi e vorba de această legătură cu un factor de risc major, care este fibrilaţia atrială, şi care este un factor de risc modificabil. (…) Oamenii trebuie să fie avertizaţi, să fie informaţi cu privire la riscurile care sunt. La asta se referă în special la prevenţia primară. Fibrilaţia atrială are şansa de a se clasifica drept un factor de risc uşor detectabil, modificabil  şi, mai ales, are un arsenal terapeutic foarte bine pus la punct”, a menţionat Dafin Mureşanu.

Potrivit specialiştilor, fibrilaţia atrială afectează peste 200.000 de români şi este una dintre cele mai frecvente tulburări de ritm cardiac. De asemenea, ea creşte de cinci ori riscul de accident vascular cerebral şi cu 70% riscul de mortalitate prin această afecţiune.

Distribuie:

Postaţi un comentariu