Premieră medicală naţională la Sibiu. Un medic clujean a făcut parte din echipa de intervenţie

O intervenţie chirurgicală în premieră naţională a avut loc duminică, 30 martie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, unde un copil de numai cinci ani a fost operat cu succes de o tumoră de mari dimensiuni. Aceasta a fost extirpată din zona dintre ureche şi gât şi măsura 8/6/3 centimetri.

Intervenţia a fost realizată în cadrul Clinicii de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială, Implantologie şi Medicină Dentară a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu de către o echipă de medici de renume din Sibiu, Cluj-Napoca şi Alba Iulia, formată din: Conf. Univ. Dr. Mihaela Cernuşcă – Miţariu, medic primar chirurgie OMF şi medic şef compartiment OMF SCJU Sibiu; Conf. Univ. Dr. Bran Simion din Cluj, Medic primar chirurgie OMF; Dr. Chisnoiu Dan – Specialist chirurgie OMF, Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

Din echipa din Sibiu au mai făcut parte Dr. Mihai Sava, medic primar, şef secţie ATI, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi Dr. Dudaş Ionel, medic primar în cadrul ATI SCJU Sibiu, precum şi numeroşi rezidenţi, doctoranzi, studenţi şi asistenţi medicali.

Elementul esenţial care a făcut din această intervenţie chirurgicală o premieră naţională este vârsta foarte mică a pacientului (5 ani şi şase luni), Andrei Zună fiind cel mai tânăr pacient care a suferit o asemenea operaţie în România.

„Operaţia era din start cu risc, fiind vorba de o tumoră mare, ce cuprindea regiunea facială, în faţa urechii, adică regiunea parotidiană, şi cobora pe gât, laturo-cervical. Fiind o zonă de risc al pachetului vasculo-nervos al gâtului, fiind o zonă de risc în principal al nervului facial, întreaga operaţie ne-a preocupat acest nerv facial. El este conservat. Noi considerăm că intervenţia este o mare reuşită. Copilul este bine în acest moment. Tot ce am făcut noi astăzi, reprezintă etică. Etică şi deontologie. În Cluj, cel mai tânăr pacient pe care noi îl ştim a fost undeva la 9-10 ani. Nu ştiu dacă cineva a avut un copil mai mic, ceea ce face din acest caz o premieră”, a explicat Conf. Univ. Dr. Mihaela Cernușcă – Miţariu.

Referitor la cauzele apariţiei unor astfel de tumori, medicii au precizat că, din păcate ele nu pot fi prevenite. “Cauzele sunt, de regulă, resturi embrionare care rămân între arcurile brahiare încă din viaţa intrauterină. E greu de făcut o predicţie a acestor tipuri de tumori, dar odată cu dezvoltarea tumorală, părinţii sunt primii care sesizează asimetria sau diformitatea regiunii respective şi atunci, sigur, imediat trebuie prezentarea la medic”, a precizat Dr. Simion Bran.

După operaţie, Andrei va fi monitorizat pentru următoarele două săptămâni de medicii sibieni.

Distribuie:

Postaţi un comentariu