Recuperarea cardiovasculară la Polaris Medical. Fazele recuperării postchirurgie cardiovasculară

Recuperarea cardiacă presupune o serie de programe derulate pe termen lung care includ: evaluarea medicală, identificarea factorilor de risc şi consilierea în vederea modificării acestora, prescrierea unui program de tratament şi activităţi fizice precum şi reevaluarea pacientului la interval regulate de timp.

Recuperarea cardiacă este indicată la pacienţii post infarct miocardic, după operaţiile de revascularizatie (angioplastie coronariană sau by-pass aortocoronarian), post-transplant cardiac şi la pacienţii cu insuficientă cardiacă, boli arteriale sau venoase periferice.

Activităţile fizice indicate în procesul de recuperare cardiovasculară au efecte benefice asupra condiţiei fizice a pacienţilor şi asupra factorilor de risc prin:

  • Reducerea procentului de grăsime;
  • Scăderea răspunsului insulinic la încărcarea cu glucoza şi insulinemia bazală;
  • Scăderea nivelului lipidelor serice, creşterea HDL colesterol;
  • Reducerea frecventei cardiace şi a tensiunii arterial sistolica şi diastolica cu 8-10mmHg, ameliorând debitul cardiac şi performanţă cardiacă;
  • Creşterea capacităţii de efort şi a calităţii vieţii;
  • Reducerea mortalităţii la pacienţii postinfarct miocardic;
  • Ameliorarea simptomelor la pacienţii cu angina pectorală;
  • Reducerea numărului reinternarilor şi a evenimentelor cardiace la bolnavii cu by-pass aorto-coronarian.

La pacienţii cu arteriopatie aterosclerotica a membrelor inferioare, exerciţiul fizic ameliorează distanţă de mers şi pragul dureros.

Programul de recuperare cardiacă la Polaris Medical presupune:

  • Evaluare medicală completă iniţială (prin electrocardiograma de repaus şi de efort, ecocardiografie, monitorizarea tensiunii arteriale) pentru a determina nevoile şi limitele fiecărui pacient, urmată de crearea unui program de recuperare individualizat;
  • Evaluare multidisciplinară aduce beneficii pacienţilor prin prisma abordării holistice a nevoii de tratament implicând consulturi neurologice, psihiatrice s.a.m.d;
  • Programul de activitate fizică, adaptat nevoilor fiecărui pacient, sub monitorizarea continuă a tensiunii arteriale şi a electrocardiogramei;
  • Program de prevenţie secundară care vizează reducerea scorului de risc cardiovascular prin însuşirea unui nou stil de viaţă prin programe de consiliere multidisciplinară;
  • Consultaţia de evaluare finală are loc într-un interval de 12 zile de la ultima şedinţă de recuperare şi constă într-un consult cardiologic (inclusiv electrocardiograma şi ecocardiografie) şi din monitorizarea TA şi holter ECG.

O importanţă esenţială în atingerea scopurilor programului de recuperare o are continuarea acitivitatilor de recuperare cardiacă şi după externare prin ambulatorul de specialitate. Intervalele prea mari dintre şedinţe sau desfăşurarea acestora în mod neregulat reduc considerabil efectele benefice care se urmăresc prin programele de recuperare.

S-a dovedit prin numeroase studii faptul că recuperarea pacienţilor după intervenţii de chirurgie cardiacă are un efect benefic asupra calităţii vieţii pacientului, refacerea funcţională şi creşterea ratei de supravieţuire pe termen mediu şi lung.

Recuperarea cardiovasculară are un caracter continuu, nu se opreşte postoperator, fiind continuata în spital cu specific de recuperare cardio-vasculară, ambulator şi ulterior la domiciliu.

Recuperarea pacienţilor operaţi pe cord începe din prima zi postoperator şi poate fi efectuată, fără complicaţii şi riscuri, indiferent de vârstă, status funcţional şi tipuri de intervenţii chirurgicale cardiace.

Exerciţiile fizice, sub supraveghere medicală, cresc capacitatea funcţională cardiovasculară şi pulmonara, scad necesarul de oxigen al miocardului, scad tensiunea arterială sistolica şi diastolica cu aproximativ 8-10 mm Hg, pot corecta valorile colesterolului, şi au efect asupra diabetului şi a greutăţii corporale.

Programele de recuperare se fac în funcţie de parametrii obţinuţi la testul de mers 6 minute efectuat în a 8-10-a zi după operaţie, acest test fiind repetat în ziua 15 şi 20 în regim ambulator.

Procesul de recuperare cardiovasculară se desfăşoară în trei faze şi acesta va dura în jur de 4-6 săptămâni pentru consolidarea plăgii postoperatorii şi în jur de 6-12 săptămâni pentru revenirea la viaţa socială şi profesională.

Faza I

Este o fază de recuperare cardiovasculară precoce după intervenţia chirurgicală. Are ca principale scopuri asigurarea capacităţii de autoingrijire şi independentă de deplasare, asigurarea unei ventilaţii corecte, a permeabilităţii cailor respiratorii prin exerciţii pentru mobilizarea musculaturii respiratorii, asigurarea unui drenaj bronşic eficient pentru eliminarea secreţiilor, învăţarea şi reeducarea respiraţiei toracice şi diafragmatice, profilaxia complicaţiilor decubitului.

După intervenţia chirurgicală, pacientul este internat în secţia de terapie intensivă pentru o perioadă de câteva zile, în funcţie de evoluţia parametrilor hemodinamici.

Înainte de externare, pacientului i se va efectua un bilanţ funcţional cardiorespirator, printr-un test de efort limitat de simptome, măsurându-se parametrii respiratori şi metabolici.

Faza II

Faza de recuperare cardiovasculară propriu-zisă – are rolul de a reda pacientului cât mai mult din capacitatea fizică care e compatibilă cu starea funcţională a cordului. Se realizează în centre specializate în recuperare cardio-vasculară atât prin spitalizare continua cât şi ambulatoriu.

Este faza în care se urmăreşte creşterea autonomiei funcţionale, ameliorarea performanţei cardiace, readaptarea progresivă la efort.

Faza III

Se poate efectua în ambulatoriul Polaris Medical.

Se urmareaste menţinerea şi îmbunătăţirea capacităţii de efort câştigată în faza anterioară.

La domiciliu, pacienţii vor continua exerciţiile de recuperare cardiovasculară timp de 15-20 de minute pe zi, precum şi mersul pe jos, iar mai apoi, joggingul sau bicicleta (5-6 km/zi).

Recuperarea cardiovasculară este o etapă obligatorie după chirurgia cardiacă pentru a consolida rezultatele obţinute postoperator şi a vă permite o întoarcere cât mai rapidă la o viaţă normală. Puteţi face o programare la un consult pentru specialitatea Cardiologie la Polaris Medical la 0264 933 sau în acest link.

Text: Crina Bercian, medic primar cardiolog la Polaris Medical.

Distribuie:

Postaţi un comentariu