Pintea vrea să reformeze din temelii Ministerul Sănătăţii; “spitalele regionale au început cu proiecte fantasmagorice”

Noul ministru al Sănătăţii a pus gând rău chiar ministerului pe care îl conduce, despre care spune că trebuie reformat din temelii, iar despre spitalele regionale spune că au început cu proiecte fantasmagorice.

„Sunt de trei zile Ministrul Sănătăţii, deci nu pot să spun că am putut să fac o radiografie completă a sistemului sanitar, dar având în vedere faptul că am lucrat şi lucrez în sistem, pot să vă spun că Ministerul Sănătăţii în sine este o structură inflexibilă, o structură care nu corespunde nevoilor pacienţilor, populaţiei, în acest moment, pentru că ne adresăm şi oamenilor sănătoşi. E o structură care trebuie să se reformeze din temelii. Abia după ce se va restructura ministerul vom putea restructura şi restul lucrurilor. Asta este părerea primelor trei zile de ministeriat. În primul rând, trebuie să restructurez mentalităţi. Nu numai în Ministerul  Sănătăţii; sper că acest lucru sper că se va răsfrânge şi asupra multor zone din cadrul sectorului sanitar”, a spus Sorina Pintea, care a participat, alături de fostul ministru de resort, Patriciu Achimaş-Cadariu, la conferinţa  „Politici de sănătate în oncologie”, organizată de Institutul Oncologic din Cluj.

Ea a explicat că întârzierea construirii spitalelor regionale de urgenţă este cauzată de faptul că s-a început cu proiecte fantasmagorice: “S-a început cu proiecte fantasmagorice, foarte mari. S-au făcut nişte studii de fezabilitate nerealiste, care nu corespundeau nevoilor noastre. Spun că au devenit prioritatea mea pentru că în acest moment suntem pe ultima sută de metri, în sesnul că avem finanţare prin POR şi treaba noastră acum este să facem studiile de fezabilitate şi să le depunem. Dar, din fericire, Clujul s-a mişcat foarte repede, şi ca aurotirăţi locale, şi cei din Direcţia de sănătate publică. Dar mai avem o problemă şi la Cluj, un transfer de teren de la Mnisterul Apărării la Ministerul Sănătăţii. Avem o problemă la Craiova, avem probleme şi la Iaşi din punctul acesta de vedere. Dar, mai mult, avem probleme cu mentalităţile. Revin, este laitmotivul. Noi suntem cei care trebuie să creăm aceste spitale, să le dăm pe tavă consultanţilor să le facă un design apropiat de nevoile noastre. Pot să spun că am luat avânt şi sunt foarte convinsă că eu personal voi veni la Spitalul Regional în Cluj. În timpul mandatului am să încep şi probabil că îl voi termina. Nu pot să dau termene. Nu pot să spun că vom face spitalul într-o zi. În momentul în care vor fi depuse studiile de fezabilitate, va fi depus proiectul la Bruxelles, în cursul acestui an, după semnarea contractului de finanţare, atunci vă mai spun. Am reabilitat un spital şi ştiu ce înseamnă termenele. De aceea, nu pot să spun că îl vom face mâine. Nu! Dar le vom face! Asta e cel mai important. Pentru că există voinţă politică, există voinţa Bruxelles-ului şi există voinţa noastră, a celor de acolo”.

Ea a spus că nici Programul Naţional de Oncologie nu acoperă nevoile pacientului: „Oncologia este una din patologiile foarte sensibile, având în vedere adresabilitatea mare şi, din păcate, creşterea exponenţială a numărului de pacienţi bolnavi de cancer, a cazurilor noi. Programul Naţional de Oncologie este un program generos, care acoperă zona de medicamente. Din păcate, nu acoperă toate nevoile pacientului bolnav de cancer. Planul Ministerului Sănătăţii, al Guvernului este de a extinde acest program de oncologie pe mai multe paliere, asta după o consultare prealabilă cu actorii în domeniu implicaţi în această zonă. (…)  Dar, în acest moment, este un program generos”.

Ministrul Sănătăţii a participat, joi seară, la dezbaterea „Politici de sănătate în oncologie”, organizată de Institutul Oncologic din Cluj.

„Mă aflu aici în primul rând pentru respectul pe care îl port oncologiei, profesorului Achimaş, căruia îi mulţumesc foarte mult pentru invitaţie. Înainte de a fi învestită ministru am promis profesorului Achimaş că voi veni la această întâlnire, având în vedere colaborarea dintre cele două spitale, Spitalul Judeţean Baia Mare, pe care l-am condus până duminică, şi Institutul Oncologic Cluj. Mi-am ţinut promisiunea, dar am venit aici în calitate de ministru, sperând să dau o greutate mai mare acestei conferinţe, în sensul de a conştientiza problemele reale cu care seconfruntă oncologie în ziua de azi”, a spus Sorina Pintea.

Fostul ministru al Sănătăţii, Patriciu Achimaş-Cadariu, director medical al Institutului Oncologic, a spus că invitaţia către Sorina Pintea a fost anterioară învestirii sale ca ministru.

„Ne-am îndreptat către toţi cei care îngrijesc spitalele în zona de nord-vest şi printre aceştia a fost doamna ministru. De ce? Pentru că este cel mai performant manager de spital. (…) După ce a devenit ministru m-a sunat, spunându-mi că mă asigură că vine la conferinţă. Este prima promisuune pe care o respectă. Eu cred că e nu început foarte bun”, a conchis Achimaş.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu