Peste 700 de operaţii pe cord anual şi 20.000 de pacienţi la Institutul Inimii

Adrian Molnar

Numărul intervenţiilor chirurgicale pe cord deschis realizate la Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” (IINS) Cluj-Napoca este în creştere, la fel cum în creştere e şi numărul de  pacienţi.

Managerul interimar şi directorul medical al IINS, Adrian Molnar, spune că  în 2014, la unitatea medicală pe care o conduce au fost realizate circa 720 de intervenţii chirurgicale pe cord deschis, cu 10% mai multe ca în anul 2013.

„Din punct de vedere chirurgical am făcut cu peste 10% mai mult ca în 2013, ca număr de intervenţii chirurgicale pe cord deschis. Am avut în jur de 720 de operaţii pe cord deschis la copii şi adulţi. Asta în condiţiile în care n-avem decât un singur chirurg de copii şi numărul de intervenţii chirurgicale pe copii s-a redus practic la jumătate. În schimb, a crescut numărul de intervenţii chirurgicale la adulţi. Avem o medie de 3 -3, 5 operaţii pe zi pe cord, în condiţiile în care anii trecuţi făceam două, maximum trei operaţii pe zi pe cord”, a menţionat Adrian Molnar.

El a mai spus că îşi propune ca în acest an să crească şi mai mult numărul de operaţii pe cord, pentru a putea să fie ajutaţi cât mai mulţi pacienţi care au nevoie de asemenea intervenţii.

În paralel cu creşterea numărului de operaţii pe cord, creşte şi numărul pacienţilor trataţi şi internaţi la IINS.

„Sunt internaţi şi trataţi în jur de 6-7 mii de pacienţi. În plus, sunt pacienţii din ambulatoriu; se ajunge în total la circa 20.000 de pacienţi pe an care intră în circuitul Institutului Inimii, iar cifra este în creşetere”, a adăugat Adrian Molnar.

Pentru că nevoile financiare şi de dotare ale IINS sunt mari şi banii de la buget sunt insuficienţi, Adrian Molnar a avut ideea organizării unui bal de caritate, iar din fondurile adunate să fie cumpărată aparatură. Prima ediţie a balului a fost organizată anul trecut, iar Adrian Molnar spune că vrea să o permanentizeze şi să o organizeze anual.

„Cu ocazia balului de caritate am strâns 22.000 de euro, cheltuiţi pentru materiale strict necesare desfăşurării actului  medical. Am cumpărat un aparat de dializă nou, un dispozitiv de încălzire a sângelui, am cumpărat seringi automate, dispozitive de telemetrie şi alte materiale de uz zilnic”, a menţionat Adrian Molnar. El a mai spus că una dintre cele mai importante achiziţii care trebuie să fie făcute cât mai rapid este un angiograf, deoarece IINS funcţionează în prezent numai cu un asemenea aparat.

Postaţi un comentariu