Peste 600.000 de români, afectaţi de boli reumatice, care pot fi invalidante

Peste 250 de medici reumatologi din peste 10 specialităţi participă, în perioada 30-31 martie, la Cluj-Napoca, la al 10-lea simpozion tematic intitulat „Interferenţe în reumatologie”, manifestare în cadrul căreia se pune accent pe necesitatea diagnosticării precoce a bolilor reumatice, care afectează peste 600.000 de români, şi pe abordarea multidisciplinară a pacientului.

„Abordarea multidisciplinară joacă un rol esenţial în diagnosticarea timpuriel a bolilor  reumatice. Afecţiunile reumatice nu mai sunt de mult boli ale bătrâneţii, prevalenţa acestora fiind tot mai mare în rândul polulaţiei active, tineri şi chiar copii. Şi la nivelul Clinicii Reumatologice din Cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj-Napoca majoritatea pacienţilor internaţi au avut între 15 şi 64 de ani şi doar o treime aveau peste 65 de ani. Nerecunoscute şi mai ales netratate corespunzător, afecţiunile reumatice afectează abilitatea fizică a bolnavului şi are implicaţii severe la nivel personal, familial,emoţional şi psihosocial, de fapt un impact negativ asupra tuturor aspectelor lgate de calitatea vieţii pacientului”, a declarat şeful Clinicii de Reumatologie Cluj, Simona Rednic.

Categoria bolilor reumatice include peste 200 de forme de afecţiuni musculoscheletale. Cele mai frecvente sunt cele degenerative –artroza, reumatismele abarticulare etc-, dar cele mai invalidante sunt cele inflamatorii articulare –poliartrita reumatoidă, spondiloartritele şi artropatia psoriazică-, care afectează circa 3% din populaţia României.

Se estimează că la nivel naţional, peste 600.000 de persone suferă de boli reumatismale, iar în judeţulu Cluj, la Clinica de Reumatologie Cluj, au fost consultaţi, în 2017, peste 7.000 de pacienţi.

Distribuie:

Postaţi un comentariu