Performanţa în reabilitarea post AVC cu ajutorul recuperării robotizate

AVC poate fi definit drept o leziune netraumatică cerebrală, cauzată de ruperea sau ocluzia unor vase sanguine cerebrale, care poate avea ca efect: instalarea bruscă a unui deficit neurologic – pierderea controlului motor, dificultatea de a vorbi, de a înghiţi, tulburări cognitive, senzoriale etc.

Alte efecte sau simptome apar mai târziu, printre acestea regăsindu-se modificarea tonusului muscular – spasticitatea, fatigabilitatea, depresia, durerea etc.

 

Dr. Crina Ilieş – Medic specialist, reabilitare medicală la Spitalul Polaris

Dr. Crina Ilieş – Medic specialist, reabilitare medicală la Spitalul Polaris

 

Cele mai frecvente limitări funcţionale în cadrul AVC-ului sunt: dificultăţi la transferuri, în menţinerea poziţiei şezânde sau mers, afectarea ADL-urilor – afectarea gradului de independenţă în realizarea activităţilor zilnice, tulburări de vorbire – deteriorarea comunicării din cauza afaziei sau dizartriei, tulburări cognitive (afectarea memoriei, atenţiei, percepţiei vizuale şi spaţiale), tulburări sfincteriene, disfuncţii sexuale, apariţia fatigabilităţii şi depresiei.

Recuperarea pacienţilor cu AVC trebuie să fie iniţiată cât mai precoce, de acest lucru depinzând prognosticul funcţional pe termen lung al acestor pacienţi.

Programul de recuperare din spitalul Polaris Medical este individualizat şi adaptat fazei-post AVC existente – faza acută, subacută şi cronică. Ca mijloace de recuperare în AVC, se utilizează: kinetoterapia, electroterapia, masajul medical, hidroterapia, terapia ocupaţională, ortezarea, acestea fiind mijloace clasice de recuperare.

Medicina modernă ne aduce şi tehnologie robotizată asistată, realitate virtuală, terapie de tip stimulare electrică funcţională, cu beneficii importante în recuperarea mersului, creşterea funcţionalităţii membrului superior, stimularea neuroplasticităţii.

În cadrul Spitalului de Recuperare Polaris Medical s-a deschis un Centru de recuperare robotizată, prin achiziția unor echipamente de ultimă generație, menite să asigure o recuperare eficientă a pacienților cu accident vascular cerebral. Lokomat-ul este un astfel de sistem robotizat, disponibil în acest centru, de tip exoscheleton, utilizat în recuperarea mersului, echilibrului, în multiple afecţiuni neuromotorii (accident vascular cerebral, traumatism vertebral sau cerebral, paralizie cerebrală, boala Parkinson, scleroza multiplă, sindrom Guillian Barre, dar şi în alte patologii post intervenţii chirurgicale (meniscectomie, artroplastie de genunchi sau şold, discectomie vertebrală lombară etc).

Acesta realizează antrenarea mersului pe o bandă rulantă, prin susţinerea parţială sau totală a greutăţii corpului şi prin mobilizarea membrelor inferioare cu ajutorul sistemului exoscheleton, de asemenea, permite mişcări de translaţie, rotaţie a pelvisului, cu rol în activarea echilibrului.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Avantajele terapiei cu Lokomat sunt:

  • posibilitatea unui antrenament precoce, bine tolerat de către pacient, intensiv şi de lungă durată,
  • pacienţii primesc feed-back în timp real referitor la performanţa lor,
  • terapeutul este eliberat de munca mecanică-fizică şi poate urmări activitatea în ansamblu a pacientului, poate şi interveni când este cazul, iar pacientul realizează un tipar de mers mai apropiat de cel fiziologic

Această terapie este adaptată capacităţii funcţionale a pacientului, se poate modifica intensitatea în funcţie de evoluţia pacientului, pentru a creşte performanţa acestuia.

De asemenea, este foarte facilă cuantificarea rezultatelor, fiind posibilă înregistrarea în dinamică a mai multor parametri, ceea ce poate aduce un beneficiu atât ştiinţific, cât şi motivaţional.

Există dovezi că antrenamentul mersului cu ajutorul terapiei robotizate, în combinaţie cu fizioterapia clasică creşte şansele de recuperare a mersului la pacienţii post accident vascular cerebral, comparativ cu terapia clasică singură. Pacienţii care se află în primele trei luni de la accidentul vascular cerebral ar avea mai mari beneficii, prin acest tip de intervenţie.

Care sunt beneficiile aduse pacientului prin recuperarea robotizată cu Lokomat:

  • posibilitatea de a se iniţia cât mai devreme recuperarea-antrenamentul mersului, fiind o terapie sigură şi bine tolerată de către pacient
  • ameliorarea statusului neurologic, forţei musculare, echilibrului, abilităţii de a merge, tonusului muscular-prin scăderea spasticităţii
  • ameliorarea mersului: viteza, anduranţa, lungimea şi simetria pasului, mişcările bazinului şi a echilibrului;
  • creşte anduranţa cardio-vasculară
  • impact pozitiv asupra calităţii vieţii pacientului
  • poate menţine pacientul motivat şi implicat activ în procesul de recuperare, ceea ce duce la rezultate mai bune
  • posibilitatea cuantificării evoluţiei pacientului – cu rol în adaptarea planului de recuperare pentru atingerea obiectivelor.

Terapiile robotizate pot fi combinate cu realitatea virtuală (jocuri adaptate pacientului), pentru a asigura un program funcţional specific (anumite cerinţe), dar şi stimularea participării active şi motivarea pacientului. Procesul de recuperare poate fi de lungă durată, componenta psihologică, implicarea pacientului în procesul de recuperare având un rol esenţial în atingerea obiectivelor propuse.

[stextbox id=’custom’]

ȘTIAȚI CĂ:

  • dispozitivele robotizate sunt atractive în recuperare deoarece pot oferi intervenţii funcţionale repetitive, bine definite, într-o manieră predictibilă şi consistentă?
  • dispozitivele robotizate se pot utiliza şi în recuperarea pacienţilor cu deficit motor sever, care nu ar reuşi să facă anumite mişcări fără asistenţă (1-2 terapeuţi)?
  • dispozitivele robotizate implică pacientul în recuperare, reduc teama şi disconfortul acestora în timpul terapiei?
  • se poate creşte intensitatea, durata terapiei şi complexitatea cerinţelor în funcţie de evoluţia pacientului?
  • oferă feed-back în dinamica pacientului şi echipei medicale?

[/stextbox]

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu