Operaţii de 5 cm pe cord, la Institutul Inimii

Institutul Inimii “Niculae Stăncioiu” va pune la punct, din acest an, un sistem de chirurgie cardiacă minim invazivă, în premieră naţională pentru clinicile de stat din România, prin care vor fi reduse mult problemele post operatorii, precum şi costurile tratamentului.

Pentru implementarea noului sistem şi pentru familiarizarea chirurgilor clujeni cu noile tehnici, o echipă mixtă de medici din România, Italia și Georgia a efectuat, duminică și luni, la Institutul Inimii, patru astfel de operații cardiace minim invazive.

Directorul medical al Institutului Inimii, chirurgul Adrian Molnar, membru al echipei care a realizat intervențiile, a declarat că aceste intervenţii reduc suferinţa fizică a pacienţilor, iar în cazul celor tineri, şi suferinţa psihică, generată de cicatricile mari, inestetice, care rămân după o operaţie clasică pe cord deschis: “E un proiect pe care vreau să îl introduc la Cluj de doi ani, un proiect de chirurgie minim invazivă la Institutul Inimii, în premieră națională pentru spitalele publice din România. Este vorba despre efectuarea acelorași tipuri de operații pe care le facem în mod obișnuit prin sternotomie mediană, dar pe care le facem acum prin incizii mici care să reducă mult suferința pacientului post-operator și complicațiile post operatorii, iar recuperarea este mult mai rapidă. De asemenea, costurile vor fi mai mici, prin spitalizarea mai redusă. Astfel de intervenții minim invazive necesită un instrumentar special, un training special, dar și interes din partea chirurgilor pentru acest tip de chirurgie, care este una a viitorului. Am operat o tânără de 17 ani, cu o suferință din naștere, care, în mod normal se opera printr-o incizie, printr-o sternotomie mediană, care îi dădea o suferință ca și aspect, rămânea o cicatrice mare pe tot pieptul. I-am făcut o incizie de circa 5 cm, care va fi complet mascată, și nu se va vedea nimic. Am mai efectuat o operație de înlocuire a unei valve aortice unei persoane de 78 de ani, tot printr-o incizie de mici dimensiuni. Avantajul constă într-o recuperare mult mai rapidă și în scăderea riscului de complicații respiratorii, renale sau sângerări. Un astfel de pacient, peste cinci zile va fi externat, iar peste două săptămâni poate să și uite că a fost operat, față de trei luni cât dura recuperarea în urma intervențiilor clasice”.

El a adăugat că până la sfârşitul anului în curs, astfel de operaţii vor deveni obişnuite la Institutul Inimii, între timp urmând să primească, printr-un grant al Rotary Internațional, şi instrumentarul special necesar unor astfel de intervenţii minim invazive.

Distribuie:

Postaţi un comentariu