Institutul Oncologic intră în elita medicală europeană

Institutul Oncologic ”Ioan Chiricuță”
Foto: Dan Bodea

Institutul Oncologic Ion Chiricuţă Cluj-Napoca (IOCN) este prima şi singura unitate medicală românească de profil care este în curs de acreditare de către Organizaţia Europeană a Institutelor de Cancer (OECI).

Noul director medical al IOCN, Patriciu Achimaş-Cadariu, care, anterior mandatului său de ministru al sănătăţii, a fost managerul institutului, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că acreditarea IOCN de către OECI presupune mai degrabă „modificări de mentalitate şi de structură”.

„O astfel de acreditare nu se acordă în măsura în care standardele impuse şi respectate cu consecvenţă de instituţii de top din Europa de Vest nu se regăsesc şi în activitatea noastră. Acest obiectiv cred că va schimba în mod fundamental mentalitatea şi toată activitatea noastră. Pornim de la pacient, care să fie în centrul activităţii noastre. Şi n-o spun doar declarativ, este şi formal. Pacienţii, reprezentanţii lor participă la întâlnirile noastre interne, aflăm de la ei ce trebuie să schimbăm şi noi, există un schimb continuu de informaţii. Aceasta este viziunea pe care OECI o îmbrăţişează, este paradigma pe care ne-o dorim şi noi, este un pas pe care îl facem către standardizare, către control de calitate”, a spus Patriciu Achimaş-Cadariu.

Potrivit acestuia, procedura de acreditare este în curs de derulare şi, o dată obţinută, acreditarea este valabilă timp de 5 ani.

„Procesul este în curs. Fireşte, un plan de conformare se impune într-o astfel de situaţie. Sunt convins că întregul colectiv al institutului participă activ şi cred că va fi un mare, mare câştig”, a menţionat Achimaş-Cadariu.

El a mai spus că un alt obiectiv al mandatului său şi al noului manager al IOCN, Cătălin Vlad, în reprezintă reconstrucţia secţiei de hematologie şi efectuarea de transplanturi medulare.

„Hematologia este secţie a Institutului Oncologic şi în ultimii ani, reconstrucţia hematologiei a reprezentat o prioritate pentru noi. Suntem în situaţia fericită în care vom porni lucrările la acest obiectiv extrem de important şi o spun prin prisma pacienţilor noştri în plimul rând. Pacienţii noştri merită o secţie de hematologie nouă în care să putem să efectuăm inclusiv transplant medular. Colegii noştri sunt pregătiţi, au făcut stagii, urmează să finalizăm infrastructura şi să pornim acest lucru”, a adăugat Patriciu Achimaş-Cadariu.

Postaţi un comentariu