Franța autorizează primele implanturi de inimă artificială bioprotetică

Societatea franceză Carmat a obținut autorizația să efectueze primele patru implanturi, pe pacienți din Franța, ale inimii artificiale bioprotetice pe care a creat-o.

Într-un comunicat difuzat ieri, grupul precizează că a obținut autorizația de la Agenția Națională de Securitate a Medicamentului și Produselor de Sănătate (ANSM) pentru a efectua primul studiu de fezabilitate clinic. Această inimă bioprotetică, care permite o autonomie totală pacientului, este considerată cea mai avansată din lume, oferind o alternativă de supraviețuire pentru bolnavii care suferă de insuficiență cardiacă terminală.

În luna mai, societatea a obținut autorizația să efectueze teste pentru implantarea la om a inimii artificiale în patru centre medicale din străinătate, respectiv din Belgia, Polonia, Slovenia și Arabia Saudită.

În Franța, Carmat ar putea să testeze inima artificială în trei centre: spitalul european Georges Pompidou din Paris, centrul chirurgical Marie Lannelongue din Plessis-Robinson (Hauts-de-Seine) și spitalul Laennec-Nord al CHU din Nantes (Loire-Atlantique). „Echipele din aceste centre vor putea astfel să înceapă imediat procesul de selecție a pacienților”, a precizat Carmat în comunicatul său.

Unul din criteriile de succes ale studiului va fi mai ales rata de supraviețuire la o lună a pacienților.

La Bursa din Paris, acțiunile Carmat au crescut cu circa 16%, o acțiune fiind cotată la 133 de euro, respectiv o capitalizare bursieră de 550 de milioane de euro. „Pe lângă performanța tehnologică care plasează societatea în vârful inovației, este o veste foarte bună. ANSM a fost interlocutorul cel mai greu de convins din Europa, autorizația sa este o garanție a calității muncii făcute”, se arată într-o notă a agenției de brokeraj Portzamparc.

Distribuie:

Postaţi un comentariu