Ex-managerul Spitalului Judeţean Cluj, Cristiana Ciortea, acuzată de fapte penale

Medicul Cristiana Ciortea, ex-manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, este acuzat de mai multe fapte prin care ar fi prejudiciat unitatea medicală pe care a condus-o.

Potrivit unui comunicat transmis joi de guvern, Corpul de control al premierului Victor Ponta a depus la organele de cercetare penală, în perioada 7 mai 2012 – 17 septembrie 2013, 30 de plângeri penale, prin care au fost sesizate 228 posibile fapte penale referitoare la fraudele sau neregulile constatate în ministere, autorităţi şi instituţii ale administraţiei publice centrale şi locale, societăţi naţionale, companii naţionale şi societăţi cu capital majoritar sau integral de stat.

Printre unităţile cu probleme figurează şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj –Napoca, pentru fapte comise de conducerea acestuia.

Directorul DSP Cluj, Dorina Duma, ne-a declarat că nu ştie despre ce este vorba, pentru că Spital Judeţean este subordonat direct ministerului.

În schimb, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean de Urgenţă Cluj, Monica Costin, ne-a declarat că au fost două controale din partea Ministerului Sănătăţii şi că în urma rapoartelor care au urmat respectivelor controale, Cristiana Ciortea a demisionat din funcţia de manager în luna august.

”Două probleme mai importante sunt sesizate, care fac trimitere la controale din partea Curţii de Conturi, din partea Ministerului de Finanţe şi trimiterea la Parchet: închirierea spaţiului de la contagioase pentru Asociaţia Psihomedica şi verificarea contractelor de achiziţie”, a menţionat Monica Costin.

Din verificări rezultă că, în calitate de manager, Cristiana Ciortea ar fi acordat un spaţiu asociaţiei respective, timp de mai mulţi ani, fără ca respectiva asociaţie să plătească vreo taxă pentru chirie sau pentru utilităţi.
De cealaltă parte, Cristiana Ciortea ne-a declarat că nu se simte vinovată cu nimic: ”În toată perioada cât am fost la conducerea spitalului nu am făcut nici un act ilegal, care să aducă foloase personale cuiva sau care să nu fie în interesul spitalului, al desfăşurării unei activităţi cât se poate de optime, în interesul pacienţilor, nu în alte interese şi sper că acest lucru va fi constatat, dacă va fi cazul, şi de către cei în drept”.

Deocamdată, atribuţiile managerului au fost preluate de către directorul medical, urmând să fie desemnat un manager interimar.

Urmare a dispoziţiei premierului Victor Ponta, corpul de control al primului-ministru a efectuat o acţiune de documentare privind situaţia plângerilor penale depuse la parchete, referitoare la fraudele sau neregulile constatate în ministere, produse anterior datei de 7 mai 2012.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, din cele 30 de plângeri penale 26 au fost transmise la DNA şi 4 plângeri la Parchetul General.

În afară de Spitalul Judeţean de Urgenţă Cluj, din regiunea de nord-vest mai este vizată Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor, pentru fapte săvârşite de angajaţi ai acesteia.

Distribuie:

Postaţi un comentariu