Efectele proastei finanţări din Sănătate: Clujul rămâne fără chirurgii de excepţie

Institutul Inimii „Nicolae Stăncioiu” din Cluj-Napoca, unul dintre celel mai prestigioase institute de profil din ţară, nu are chirurg cardiovascular care să opereze copiii bolnavi. Această situaţie imposibil de imaginat pentru un centru de talia Institutului Inimii din Cluj se datorează proastei finanţări a sănătăţii româneşti. „Sunt efectale subfinanţării unităţilor sanitare pe parcursul a 23 de ani. Chirurgii cardiovasculari au plecat spre alte unităţi sanitare cu paturi care îi plătesc mai bine”, precizează preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

Liderul de sindicat îşi exprimă regretul vizavi de salariile mici ale medicilor care îi determină să părăsească spitalele în care lucrează. „Păcat de această instituţie pentru că Institutul a fost şi este unul de renume la care pacienţii apelează cu încredere”, mai spune liderul Sanitas Cluj.

Pe de altă parte, directorul medical al Institutului Inimii, chirurgul cardiovascular Adrian Molnar precizează că la Institut „s-au operat copii şi în urmă cu zece zile”.

Totuşi, cei doi medici de chirurgie cardiovasculară pentru copii care lucrează la Institutul Inimii s-au detaşat de la Cluj, pe o perioadă de şase luni, unul la Bucureşti, iar altul la Sibiu. „Chirurgul de la Sibiu trebuie să se întoarcă la Cluj la sfârşitul acestei luni”, afirmă directorul medical al Institutului Inimii Cluj-Napoca care mai informează că în toată ţara există doar trei chirurgi cardiovasculari de copii, cei doi de la Cluj şi unul la Târgu-Mureş.

Cadrelor medicale le-a ajuns cuţitul la os. Septembrie, luna în care ies în stradă

Subfinanţarea sistemului sanitar scoate cadrele medicale în stradă. Reprezentanţii Federaţiei Naţionale Sanitas s-au întâlnit miercuri, 4 septembrie 2013, la Bucureşti, unde au stabilit punctele revendicative specifice sistemului sanitar, care vor fi înaintate tuturor instituţiilor responsabile de bunul mers al sistemului, atât la nivel naţional, cât şi local (Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de asigurări de Sănătate, Guvernul, Ministerul Finanţelor etc).

„Dacă nu vom primi un răspuns favorabil şi un angajament ferm vom efectua pichetări şi la Guvern şi la Ministerul Finaţelor”, preşedintele Sanitas, Ştefan Roman

\

Cadrele medicale cer alocarea a 6% din P.I.B. pentru Sănătate, asigurarea finanţării sistemului sanitar pentru trimestrul IV al anului în curs şi acordarea integrală a drepturilor salariale, menţinerea sistemului actual de organizare a spitalelor în vederea asigurării unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, în regim public, creşterea veniturilor salariale pentru toate categoriile de personal sanitar, începând cu 1 ianuarie 2014, respectarea normativelor de personal şi elaborarea regulamentelor de sporuri, negocierea şi semnarea Contractului Colectiv de Muncă la nivelul Sectorului Sănătate şi Asistenţă Socială. Mai mult, sindicaliştii din Sănătate vor începe din 18 septembrie pichetarea zilnică a Ministerului Sănătăţii. „Dacă nu vom primi un răspuns favorabil şi un angajament ferm vom efectua pichetări la Guvern, Ministerul Finaţelor etc”, afirmă preşedintele Sanitas Cluj, Ştefan Roman.

De asemenea, sindicaliştii din sistemul sanitar sunt hotărâţi să protesteze printr-un miting şi un marş de amploare în Bucureşti alături de partenerii din Coaliţia Profesioniştilor din Sistemul de Sănătate (Colegiul Medicilor, Colegiul Farmaciştilor, Camera Federativă a Medicilor, Ordinul Asistenţilor Medicali etc).

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu