Dietele sever hipocalorice și efectele acestora

De multe ori, după perioada sărbătorilor de iarnă, tindem să ne impunem restricții alimentare și să încercăm o dietă restrictivă din punct de vedere caloric. Pe o lungă durată de timp, un regim hipocaloric poate fi nerecomandat, deoarece acesta afectează organismul, din mai multe puncte de vedere.

Aflăm mai multe despre regimul hipocaloric de la Raluca Țopan, nutriționist-dietetician la Polaris Medical.

Raluca Topan

Raluca Topan, Polaris Medical

În ce mod poate afecta sănătatea un regim hipocaloric pe termen lung?

Un regim hipocaloric sever, ținut pentru o perioadă îndelungată de timp, duce în primul rând, la scăderea metabolismului bazal (Metabolismul bazal – BMR) reprezintă cantitatea minimă de energie consumată (kcal/kJ) de corpul uman pentru a ne ţine în viaţă, când se află în stare de repaos complet, cu o activitate psihică normală, într-un mediu cu temperatură neutră şi cu inactivitate a sistemului digestiv). Astfel, atunci când persoană respectivă va reveni la vechile obiceiuri alimentare sau va reîncepe să se alimenteze normal, kilogramele vor reapărea. Apare așa numitul efect yo-yo. Tocmai din această cauză, atunci când persoana respectivă adoptă noi diete hipocalorice severe, efectul nu va mai fi la fel, în sensul că scăderea în greutate va fi considerabil mai mică sau chiar spre deloc. Având în vedere scăderea metabolismului bazal, creșterea în greutate se va face mult mai rapid.

Pe lângă scăderea metabolismului bazal, în timp, poate să se producă și un dezechilibru nutriţional în organism, dat fiind faptul că acesta este privat de o serie de substanțe nutritive esențiale, de care are nevoie pentru buna funcționare. Pot apărea diferite deficituri, de vitamine, minerale sau în unele cazuri mai grave, chiar și malnutriție sau subpondere severă.

Care sunt schimbările fizice care apar, pe lângă pierderea în greutate, în momentul în care o persoană are o dietă prea restrictivă?

Pierderea în greutate în aceste cazuri se face, de cele mai multe ori, prin pierderea masei musculare, în primul rând, din păcate. Puțini sunt însă cei care realizează acest lucru. Pe lângă această pierdere în greutate, persoanele care urmează diete sever hipocalorice pot resimți și senzații de oboseală, astenie, slăbiciune generală, migrene, lipsa de concentrare, tulburări de somn, dezechilibre hormonale, etc. De asemenea, din cauza procesului accelerat de slăbire, pielea se lasă şi îşi pierde aspectul plăcut.

O dietă neechilibrată, în absenţa exerciţiilor fizice, poate forţa organismul să îşi facă rezerve, adică să reţină grăsimea, ceea ce duce în timp, la formarea celulitei.

Comparativ cu obezitatea, este un indice de masă corporală mai mic decât cel recomandat periculos pentru sănătate?

Din punctul meu de vedere, ambele situații sunt periculoase pentru organism și ne pot pune în pericol sănătatea. Atât un indice de masă corporală mai mic decât cel normal (vorbim aici de subpondere – moderată sau severă), cât și un indice de masă corporală mai mare decât valoarea normală (suprapondere, obezitate) ne afectează într-un fel sau altul starea de sănătate. Vorbim aici de termenul de malnutriție, care poate apărea și în cazul unui aport insuficient de hrană, dar și în cazul unui aport alimentar excesiv, mult mai mare decât ar avea organismul nostru nevoie. Ambele situații sunt periculoase pentru sănătate, desigur, fiecare în mod diferit , dar necesită în mod cert intervenția specialistului.

Pot avea efecte pe termen lung dietele hipocalorice sau este adevărat mitul conform căruia corpul se obișnuiește cu un regim sărac în calorii și își ajustează metabolismul, fiind nevoie de restricții din ce în ce mai severe pentru a ajunge la pierdere în greutate?

În general, aceste diete restrictive nu au efect pe termen lung. Sigur că, odată ce este adoptat un astfel de regim sever, pierderea în greutate nu întârzie să apară, însă nu este o scădere în greutate care să se mențină pe termen lung, ci are efect doar pentru o perioadă scurtă de timp, nu este un mod sănătos de slăbire, tocmai pentru că ne pune în pericol sănătatea.

Într-adevăr, în urmă adoptării unor diete sever hipocalorice, așa cum spuneam și mai sus, metabolismul bazal scade, iar când se va mai dori scăderea în greutate, restricția calorică va trebui să fie și mai severă, tocmai din acest motiv.

Eu le recomand tuturor pacienților să nu urmeze nici un fel de dietă ,,minune”, ci pur și simplu să își deprindă anumite obiceiuri alimentare sănătoase, și să facă din mâncatul sănătos un stil de viață! De cele mai multe ori, chiar și în cazul unor intervenții simple în alimentație (de exemplu reduc consumul de dulciuri, renunţă la sucuri, la prăjeli, încearcă să aibă un orar regulat al meselor etc) rezultatele nu întârzie să apară.

Având moderație și echilibru în alimentație, putem obține rezultate extraordinare, și mai ales de lungă durată! Nu este necesar să excludem de tot din alimentație anumite alimente, ci să știm să le consumăm într-un mod inteligent.

De asemenea, sfătuiesc toate persoanele interesate de a urma o dietă sau de a face anumite schimbări în alimentație, să apeleze întotdeauna la un specialist în nutriție și dietetică (nutriționist-dietetician), care să îi poată îndruma spre rezultatele dorite, într-un mod sigur și sănătos!

 

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu