Clujul organizează cel mai mare congres internaţional de neurochirurgie din România

Circa 500 de specialişti în domeniul neurochirurgiei participă la al treilea congres al Societăţii Sud Est Europene de Neurochirurgie, care se desfăşoară la Cluj-Napoca, în perioada 14-16 septembrie.

Preşedintele congresului, prof. dr. Ştefan Florian, care este şi preşedintele Societăţii Române de Neurochirurgie şi vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că manifestarea organizată la Cluj reprezintă şi o recunoaştere a valorii neurochirurgiei româneşti: „Societatea Sud Est Europeană de Neurochirurgie a luat fiinţă în urmă cu mai bine de cinci ani şi adună laolaltă societăţile chirurgicale şi membrii societăţilor neurochirurgicale din 14 ţări. Este un eveniment extrem de important pentru noi, pentru Cluj, fiind în mod cert cel mai mare congres de neurochirurgie organizat vreodată pe teritoriul României şi având o participare de aproape 500 persoane. Avem şi 50 de lectori invitaţi din străinătate. Ceea ce este de asemenea important de menţionat este faptul că în acest congres avem organizat şi un simpozion internaţional pentru asistente, pentru prima data organizat în ţara noastră pe domeniul neurochirurgical. Cu această ocazie avem şi o întâlnire cu Congresul Societăţii Române de Neurochirurgie, care este deosebit de onorată să fie partener al acestui eveniment deosebit de important”.

În aceeaşi conferinţă de presă, preşedintele în exerciţiu al Societăţii Sud Est Europene de Neurochirugie, Kresimir Rotim (Croaţia), a spus că este onorat că se află într-un centru al excelenţei în neurochirurgie, cum este Clujul: „Mulţumesc profesorului Florian pentru organizarea acestui congres aici în Cluj. Este foarte important pentru noi, cu atât mai mult cu cât prof. Florian este lider al societăţii noastre, este preşedintele societăţii româneşti şi vicepreşedinte al Federaţiei Mondiale de Neurochirurgie. Suntem foarte fericiţi că suntem în Cluj, deoarece Clujul este un mare centru universitar şi un centru de excelenţă în neurochirurgie”.

Cu ocazia congresului de la Cluj va avea loc şi o schimbare a conducerii Societăţii Sud Est Europene de Neurochirurgie, iar preşedintele ales, Lukas Rasulic (Serbia), a spus în aceeaşi conferinţă de presă, că societatea pe care o reprezintă a organizat multe eveniment, că este foarte activă şi vizibilă în lume şi că scopul principal este de a dezvolta neurochirurgia: „Suntem un grup de experţi din 14 ţări din regiunea sud est europeană, fiecare având un domeniu specific de expertiză şi ceea ce încercăm este să ne împărtăşim experienţa, să învăţăm unii de la alţii şi să ne trimitem tinerii şi colaboratorii aflaţi în formare în diversele centre, ca să aibă o cât mai bună pregătire şi să ne asigurăm un viitor deosebit pentru această regiune”.

Manifestarea de la Cluj este organizată de Societatea Sud Est Europenă de Neurochirurgie, Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Iuliu Haţieganu’ Cluj-Napoca şi de Societatea Română de Neurochirurgie, iar printre invitaţi se numără specialişti din Germania, Italia, SUA, Japonia, Rusia, Serbia, Franţa, Grecia, Ungaria, Olanda, Ucraina, India, Turcia.

Postaţi un comentariu