Clujencele nu mai sunt la mâna destinului. 10.000 de teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin

Institutul Oncologic ”Ioan Chiricuță”
Foto: Dan Bodea

10.000 de teste pentru depistarea cancerului de col uterin sunt disponibile gratuit pentru femeile din județul Cluj care doresc să se asigure că sunt sănătoase.

Clujencele cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani se pot adresa medicilor de familie de la care pot primi toate informațiile lămuritoare. ”Teste gratuite de depistare a cancerului de col uterin facem la toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25-64 de ani. Acestea se pot prezenta la medicii de familie unde vor primi un voucher de gratuitate și o listă cu centre de recoltare, pentru a ști unde se pot duce ca să-și facă testul Babeș-Papanicolau”, afirmă dr. Florian Nicula, coordonatorul Centrului de Prevenire și Control al Cancerului din cadrul Institutului Oncologic ”Ioan Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN).

Din păcate, la cancerul de col uterin România înregistrează cea mai mare rată de mortalitate din Europa. ”Cancerul de col uterin este principala problemă de sănătate publică dată de cancer în România, cu cea mai ridicată rată de mortalitate din Europa. Deținem primul loc la acest capitol”, precizează șeful Centrului de Prevenire și Control al Cancerului din cadrul IOCN.

De asemenea, regretabil este faptul că cele mai multe victime pe care le face cancerul de col uterin sunt femeile foarte tinere și active în viața profesională , de familie și în societate.

Partea bună este că poate fi mult mai prevenibil în comparație cu alte forme de cancer. ”Este cunoscut că s-a luat un premiul Nobel pentru descoperirea faptului că este implicat în apariția cancerului o infecție transmisibilă sexual. Controlul acestei infecții prin vaccinare, prin testare specifică  împreună cu screeningul clasic poate să ducă la dispariția cancerului de col uterin”, spune dr. Florian Nicula.

Sunt țări europene care au investit în astfel de programe, iar cancerul de col uterin este pentru ele ”o raritate”.

De exemplu, Finlanda are o rată de mortalitate și de incidență de 11 ori mai mică decât în România.

Datorită ratei ridicate de mortalitate, dar și din cauza numărului mare de femei tinere diagnosticate cu cancer de col uterin, Centrul de Prevenire și Control al Cancerului din cadrul IOCN a început încă în urmă cu zece ani un program de screening (teste de prevenție prin care se descoperă anumite leziuni premergătoare cancerului sau leziuni canceroase care se pot trata). ”A fost un program pilot care a primit un premiu internațional și după care s-a replicat ca programul național de screening pentru cancerul de col uterin, având la bază opt unități din țară”, precizează șeful Centrului de Prevenire și Control al Cancerului.

În prezent, Institutul face 60% din ceea ce lucrează întreaga țară, experiența de zece ani constituind un atuu.

Pentru anul viitor, reprezentanții Centrului de Prevenire și Control al Cancerului au în vedere derularea unor proiecte pilot privind cancerul de sân și colorectal sub forma unor studii de fezabilitate pentru a afla capacitatea rețelelor de mamografie de a accepta femei în screening și cea a rețelelor de colonoscopie de a depista femei și bărbații cu risc de a dezvolta cancer colorectal. ”Elaborăm un proiect pilot pentru cancerul de sân și deoarece Ministerul Sănătății se află într-un moment destul de greu financiar, ne gândim să dezvoltăm acest proiect prin consiliile județene din regiunea de Nord-Vest. Urmează să depunem cereri de finanțare la toate consiliile județene și astfel să fim finanțați prin acest proiect pilot cu un număr de teste”, spune coordonatorul Centrului de Prevenire și Control al Cancerului din Cluj-Napoca.

În România, accesul femeilor la teste care să descopere leziuni canceroase tratabile ar reduce drastic numărul pacientelor cu tumori în grade avansate. ”La cancerul de sân, screeningul populațional mamografic nu are efecte atât de importante pe mortalitate și incidență, dar duce la depistarea tumorilor în stadii incipienete. În România, 80% din tumori sunt tumori mari pe care le descoperim, în timp ce în țările în care s-au derulat programe organizate pe screening 80% sunt tumori mici și doar 20% avansate”, conchide dr. Florian Nicula.

Centrul de Prevenire și Control al Cancerului din cadrul IOCN Cluj dispune de un registru al cancerului (raportarea cazurilor noi apărute) încă din anii 70. Registrul de cancer de la Cluj trimite date la rețeaua internațională a registrelor de cancer, iar, din anul 2003, este membru a rețelelor europene de registre de cancer. ”Avem un mod de înregistrare și de raportare la incidență multe mai bun decât în restul țării unde doar mortalitatea se înregistrează corect, prin certificatele de deces”, explică șeful Centrului.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu