Clujeanul Dafin Mureşanu, ales preşedinte al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare

Dafin Mureşanu

Neurologul clujean Prof. Dr. Dafin Fior Mureșanu a fost ales în funcţia de președinte al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare, în cadrul Congresului European Federation of NeuroRehabilitation Societies (EFNRS) de la Lousanne.

El a declarat pentru Transilvania Reporter că alegerea sa înseamnă, implicit, şi o recunoaştere a valorii neurologiei româneşti şi că, în noua sa funcţie, îşi propune, printre altele, să promoveze şi mai mult neurologia şi neurorecuperearea din România.

„În ultimii 10 ani am lucrat foarte mult pentru această Federaţie Europeană, în care sunt toate societăţile de neroabilitare din fiecare stat european. Am fost fost vicepreşedinte, am avut partea mea de vicepreşedinte cu aspecte şi proiecte legate de educaţie şi comunicare şi la congresul acesta la la Lousanne, care are loc bianual, am fost, spre surprinderea mea, propus şi ales ca preşedinte al Federaţiei Europene, în ciuda unor antipatii, să spun, structurale, faţă de România a ţărilor nordice, dar n-am avut niciun vot negativ. Pentru neurorecuperarea din România înseamnă un nou început, un nou orizont, o recunoaştere. Oricum am făcut foarte multe şi am deschis foarte multe căi în sensul acesta. Dar cred că vom putea să fim priviţi cu alţi ochi şi suntem priviţi deja cu alţi ochi. Pentru noua funcţie îmi doresc să promovez un program educaţional la nivel de master european, care să statueze şi să creioneze cadrele acestei subspecialităţi pe care vrem s-o facem specialitate. În plus, îmi propun să punem România şi mai bine pe hartă”, a spus Dafin Mureşanu.

Într-un comunicat al EFNRS se arată că neurologia românească a primit recent o nouă și prestigioasă recunoaștere a valorii și a desăvârșirii profesionale la nivel european, prin votul acordat prof.dr. Dafin Mureșanu de a conduce, din funcția de președinte, cea mai reprezentativă organizație europeană dedicată neuroreabilitării, The European Federation of NeuroRehabilitation Societies (EFNRS).

Alegerea în funcția de președinte al Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare, pentru un mandat de doi ani, a prof.dr. Dafin Mureșanu a avut loc la sfârșitul lunii trecute, la Lousanne, Elveția, în cadrul celei de a — IV-a ediții a Congresului European de NeuroReabilitare (ECNR).

“Votul acordat de către membri EFNRS mă onorează și în același timp mă obligă, alegerea mea într-o poziție atât de importantă fiind rezultatul unui deceniu de muncă în echipă la nivel european și internațional. La nivelul EFNRS vom continua, prin același efort susținut de către întreaga echipă, proiectul de abordare integrată a neurorecuperării în toate dimensiunile sale, motorie, cognitivă și emoțională. Acest deziderat nu poate fi atins fără o contribuție proporțională a tuturor specialităților implicate, până la urmă în reconstrucția ființei umane în toate dimensiunile sale după marele impact existențial, suferința prin boală”, a spus Dafin Mureșanu.

Înainte de alegerea sa în această funcție, prof.dr. Dafin Mureșanu a ocupat poziția de vicepreședinte al EFNR, iar timp de aproximativ zece ani a coordonat întregul pachet de programe educaționale la nivel european contribuind inclusiv la strategia de dezvoltare a modulelor din viitorul programul educațional dedicat obținerii competenței ce vizează neuroreabilitarea.

Prof. dr. Dafin Mureșanu este în prezent directorul Departamentului de Neuroștiințe din cadrul Universității de Medicină și Farmacie ‘Iuliu Hațieganu’ din Cluj Napoca, membru titular al Academiei de Științe Medicale din România, Co-Președinte al Panel-ului științific de Neurorecuperare al Academiei Europene de Neurologie, președinte al Societății pentru Studiul Neuroprotecției și Neuroplasticității, iar până în luna mai a acestui an a ocupat funcția de președinte al Societății de Neurologie din România.

EFNRS este o organizație internațională nonprofit dedicată cercetării, educației, schimburilor intelectuale și științifice, activităților de advocacy și filantropice în domeniul medical al neuroreabilitării și al ariilor de expertiză conexe. Având sediul permanent la Viena, EFNRS are în componența sa toate societățile de neurorecuperare din țările Uniunii Europene, la care se adaugă și specialiști și cercetători științifici din întreaga lume.

Postaţi un comentariu