Chirurgii, oamenii în alb care primesc cele mai multe ”atenții”

Pacienții scot din buzunar, în medie, 608 lei când vine vorba de chirurgie generală, prima în topul recompenselor medicale, relevă un studiu desfășurat de Exact Cercetare și Consultanță, potrivit www.paginamedicală.ro

Locul al doilea este ocupat de tratamentul la medicul specialist– recompense medicale în valoare medie de 204 de lei, în timp ce pe cea de-a treia poziție se situeaza mica chirurgie- recompense medicale în valoare medie de 194 lei, arată același studiul.

Dacă ne referim la personalul medical, asistentele sunt primele pe listele pacienților în ceea ce privește recompensarea, 40 % dintre aceștia declarând că au oferit sume de bani sau cadouri asistentelor medicale. Acestea sunt urmate de infirmieri, cu 21 %, și de medicii obstetricieni și interniști, cu 20 %.

În ultimele luni, 7% dintre pacienți au avut nevoie de internare, cei mai mulți alegând sistemul public de sănătate. Cele mai multe internări au fost făcute pe următoarele specializări medicale: chirurgie generală (13%); medicina internă (9%); obstretică-ginecologie (8%); cardiologie (7%) și ORL (6%).

19% dintre pacienții internați au fost dezamăgiți de experiența trăită în spitalul în care s-au internat. Rapiditatea acțiunilor personalului medical din spital și curățenia din saloane i-au dezamagit cel mai adesea pe pacienti (28% dintre pacienți, în primul caz, și 30%, în al doilea), iar modul în care s-a comunicat cu asistentele a dezamăgit aproape un sfert dintre pacienții intervievați.

Medicul de familie , primul doctor la care apelăm ca să ne informăm

Studiile anterioase au arătat că medicul de familie reprezintă principala sursă de informare a românilor atunci când se confruntă cu o problemă medicală.

Cercetarea realizată în această perioadă reconfirmă medicul de familie pe primul loc, cu un procent de 48%, de data aceasta din punctul de vedere al elementelor de care pacienții țin cont atunci când trebuie să aleagă un cabinet medical.

Medicul specialist -cel mai de încredere

Deși medicul de familie este principala sursă de informare, atunci când vine vorba de validarea recomandărilor medicale, tot medicului specialist i se alocă mai multă încredere.

Dacă medicul specialist câștigă încrederea de la un procent de 82% dintre pacienți, medicul de familie adună un procent de 72%.

Principalii factori care au creat dezamăgire în relația cu medicul de familie în sistemul public sunt: timpul necesar pentru consult (timp de așteptare înainte de consult și durata consultului) – 22%; explicațiile medicului privind afecțiunile de care suferă – 15%

Volumul eșantionului a fost de 1002 respondenți, persoane cu vârste cuprinse între 18 și 70 de ani, rezidente în mediul urban  Respondenții au fost selectați aleatoriu din panelul Exact Cercetare și Consultanță, care conține 20.000 de respondenți. Culegerea datelor a fost realizată în intervalul 22-29 Octombrie 2013.

Distribuie:

Postaţi un comentariu