Bani norvegieni pentru depistarea şi cercetarea cancerului de col uterin la femeile rome  

Institutul Oncologic „Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN) a lansat, în parteneriat cu Registrul de Cancer Norvegian, un proiect în premieră naţională care vizează depistarea şi cercetarea cancerului de col uterin în rândul femeilor de etnie romă şi a altor grupuri defavorizate din regiunea de nord-vest a României.

Proiectul poartă numele „Controlul cancerului de col uterin în rândul populaţiei rome şi a altor grupuri defavorizate din regiunea de nord-vest a României”, se va derula pe perioada a 34 de luni şi este în valoare de 1, 12 milioane de euro, finanţat, în urma unui concurs de proiecte, prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, finanţat în proporţie de peste 97% din fonduri norvegiene.

Managerul IOCN, conf. dr Patriciu Achimaş-Cadariu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că proiectul, care vizează 2.500 de femei rome, are şi o parte de cercetare.

„Proiectul se referă la profilaxia secundară a cancerului de col uterin în comunitatea romă şi în alte comunităţi defavorizate, respectiv identificarea leziunilor premaligne, pe care le putem trata cu succes. E vorba de screening, dar proiectul îşi propune mai mult decât atât. Este şi un proiect de cercetare care va stabili în ce măsură variante ale screeningului sunt complementare sau pot fi utilizate diferit, este un proiect care vizează şi îmbunătăţirea registrului de cancer din nord-vest şi, nu în ultimul rând, este un proiect care caută să identifice cauzele pentru care populaţii din zone defavorizate, anumite grupuri defavorizate, nu au acces şi ce se poate face pentru a se îmbunătăţi această situaţie”, a menţionat managerul IOCN.

Patriciu Achimaş a mai spus că proiectul are „elemente de inovaţie care constau în principal din integrarea screeningului primar şi al infecţiilor persistente cu HPV în programul organizat de screening citologic Babeş-Papanicolaou al cancerului de col uterin în rândul femeilor la risc, vizând în principal femeile rome şi celelalte categorii defavorizate din mediul rural, comunităţi izolate, alte comunităţi etnice”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu