Aniversare. 20 de ani de la prima intervenție a SMURD Bihor

SMURD Bihor are în prezent aproape 300 de angajați

Serviciul Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare Bihor împlineşte, în această săptămână, două decenii de activitate. Pe 12 octombrie 1993, primul echipaj medical de urgenţă lua parte la prima intervenţie, sub coordonarea părintelui SMURD, dr. Raed Arafat. Este o mândrie pentru judeţul Bihor să fie gazda celui de-al doilea serviciu înfiinţat de dr. Raed Arafat după cel de la Târgu Mureş.

Coordonaţi de dr. Raed Arafat

Asistentul şef Constantin Prişcă, este asistent şef la SMURD Bihor, şi făcea parte din primul echipaj.  Îşi aminteşte că prima intervenţie a echipei SMURD, s-a realizat pe 12 octombrie, în jurul orei 13.00, în zona fostului Cimitir Olosig.

“Un apel direcţionat de Ambulanţă ne-a informat, în jurul orei 13.00, că a avut loc un accident de tramvai soldat cu amputaţia membrului inferior al unei femei. Era şi doctorul Arafat în spatele nostru, cu ambulanţa lui din Târgu Mureş. Când am ajuns la locul accidentului, la intersecţia străzilor Coposu cu Olimpiadei, lângă fostul cimitir Olosig, ne-a îndrumat intervenţia”, a precizat Constantin Prişcă.

A fost o intervenţie plină de emoţii pe care nu o va uita niciodată.

“Dacă doctorul Arafat ne cerea un algocalmin, săream toţi. Îmi aduc aminte că a doua zi aveam febră musculară”, ne-a mărturisit asistentul.

Atunci, echipajul medical era format din  trei medici şi patru asistenţi care asigurau, în ture de câte 12 ore, continuitatea şi permanenţa serviciului.

 “După prima intervenţie tot echipajul am rămas cu emoţii toată ziua. Sigur prima intervenţie a fost cam agitată, poate eram cam împiedicaţi, dar ne-am descurcat bine. Am început cu o autospecială bună, şi o aparatură nu nouă, dar bună, era o noutate pentru Oradea”, ne-a mărturisit Constantin Prişcă.

Sunt prezenţi ori de câte ori viaţa cuiva este în pericol

Dacă în urmă cu 20 de ani, SMURD Bihor număra 7 cadre medicale şi o autospecială, astăzi numărul angajaţilor a ajuns la aproape 300, iar numărul autospecialelor este de ordinul zecilor.

“Şi atunci, la fel ca şi acum, interveneau la evenimente ori de câte ori era viaţa cuiva în pericol. Acesta este singurul lucru care nu s-a schimbat în cei 20 de ani. În rest, s-a schimbat modul în care o facem. De-a lungul celor două decenii am încercat să ne dezvoltăm, să evoluăm şi noi sperăm că lucrurile au mers spre bine. Eu sunt mândru că lucrez şi conduc o echipă cum este cea de la SMURD Bihor ”, a declarat dr. Hadrian Borcea, şeful SMURD Bihor.

De-a lungul celor 20 de ani au fost şi medici ori asistenţi, care au plecat pentru totdeauna din această lume, dar pe care colegii nu-i vor uita niciodată.  Este vorba despre dr. Monica Cardoş, care deşi nu lucra la SMURD Bihor era orădeancă, ea decedând în primul accident de elicopter al SMURD, dr. Meda Gui care a decedat în timpul serviciului, şi  alţi doi medici, Cornel Gociu şi Gheorghe Voicu, care au încetat din viaţă ca urmare a unor boli profesionale.

„Search and rescue 2013”

Seria evenimentelor dedicate celor 20 de ani de la înfiinţarea SMURD Bihor au debutat la sfârşitul săptămânii trecute, şi continuă în această săptămână. În perioada 9 – 13 octombrie, la Hotelul Internaţional din Băile Felix, va avea loc Conferința Națională de Medicină de Urgență și Salvări în Situații Speciale „Search and rescue 2013″, care a ajuns la a V-a ediție. Peste 800 de persoane, din ţară şi străinătate, şi-au anunţat deja participarea, printre care şi dr. Raed Arafat.

„În premieră, la acest congres vom avea o prezentare a unui sistem de realitate virtuală cu imersie”, a precizat Hadrian Borcea. De asemenea, va fi reconstituită replica de acum 20 de ani a Camerei de Urgenţă de la Spitalul Judeţean Oradea, cu vechile aparaturi care datează din anii 60. Pe 12 octombrie, ziua SMURD Bihor, de la ora 15.00, tot la Hotelul Internaţional din Felix, va avea loc ora bilanţului şi o şedinţă festivă.

La mulţi ani, SMURD Bihor!

Distribuie:

Postaţi un comentariu