UDMR: „Decizia în cazul referendumului aparţine consilierilor judeţeni”

UDMR Sălaj a depus săptămâna trecută listele cu peste 13.000 de semnături pentru organizarea unui referendum

UDMR Sălaj nu se declară dezarmată de decizia juriştilor Consiliului Judeţean care au dat aviz negativ proiectului de organizare a unui referendum pentru regionalizare în judeţ şi spun că mizează, acum, pe votul consilierilor judeţeni.

Preşedintele executiv al UDMR Sălaj, Szilagyi Robert, ne-a declarat că, din punctul de vedere al uniunii, demersul privind organizarea unui referendum prin care sălăjenii să fie consultaţi cu privire la regionalizare este legal şi că, mai mult, avizul negativ dat de jurişti nu afectează mersul acestei iniţiative.

„Nicio problemă. Proiectul rămâne pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Judeţean din noiembrie chiar dacă are aviz negativ. Vom vedea cum vor vota consilierii”, a precizat Szilagyi.

Referitor la argumentele invocate de juriştii Consiliului Judeţean, preşedintele executiv al UDMR spune că ele nu stau în picioare. „Nu pot să îmi arate niciun articol de lege prin care să fie interzis ca iniţiatorii referendumului să fie cetăţenii”, declară el.

Reamintim că, marţi, secretarul Consiliului Judeţean şi Direcţia Juridică din cadrul instituţiei au dat aviz negativ proiectului de hotărâre privind organizarea referendumului. Printre argumentele invocate de aceştia se numără cel potriivt căreia „iniţiativa cetăţenească de organizare a unui referendum judeţean ar putea fi privită cel mult ca o propunere adresată celor îndrituiţi de lege să iniţieze declanşarea unui astfel de referendum, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean sau unei treimi din numărul consilierilor judeţeni în funcţie, dar în niciun caz un astfel de referendum, organizat în mod direct de către cetăţeni, pe calea întocmirii şi înaintării unui proiect de hotărâre în acest sens, nu corespunde exigenţelor legale în materie”.

Distribuie:

Nu există Comentarii

  1. oana f says:

    Pai au dreptate juristii. Un referendum local poate fi demarat doar de primari sau o treime din consilierii locali. Cititi legea referendumului 3 din 2000 ca totul ii foarte limpede.

    • Tiberiu says:

      Păi da…şi nu prea….stimată oana f
      A se vedea şi citi cu atenţie prevederi din Legea 215/2001 republicată şi actualizată:
      Art. 109.
      (1) Cetăţenii pot propune consiliilor locale şi consiliilor judeţene pe a căror rază domiciliază, spre dezbatere şi adoptare, proiecte de hotărâri. (2) Promovarea unui proiect de hotărâre poate fi iniţiată de unul sau de mai mulţi cetăţeni cu drept de vot, dacă acesta este susţinut prin semnături de cel puţin 5% din populaţia cu drept de vot a unităţii administrativ-teritoriale respective.

Postaţi un comentariu