Transurbis cheamă „artileria grea” în bătălia juridică împotriva fostului director

Ion Puiu a fost directorul general al Transurbis până în 2008

Operatorul de transport în comun din Zalău, SC Transurbis SA, societate aflată în subordinea Consiliului Local Municipal, vrea să angajeze o firmă de avocatură pentru a-şi maximiza şansele de a câştiga procesul cu fostul director, Ion Puiu, ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Miza acestui proces o reprezintă suma de aproape 200.000 de lei pe care fostul director general o cere de la societate pe motiv că i s-ar fi revocat ilegal contractul de management. După cum se arată şi în proiectul de hotărâre prin care Transurbis cere consilierilor locali acceptul pentru angajarea unei firme de avocatură, Ion Puiu a solicitat societăţii „plata unor despăgubiri contractuale în sumă de 144.000 de lei (24 de salarii reprezentând daune interese conform articolulului 15 din contractul de mandat), pentru faptul că i-a fost revocat acel mandat, plus 32.288 de lei, reprezentând dobânda legală aferentă acestei sume”.

În primă instanţă, fostul director general a beneficiat de o soluţie favorabilă, Tribunalul Sălaj obligând Transurbis, printr-o decizie dată în iunie 2012, să achite sumele respective. Tot atunci, însă, Tribunalul Sălaj a admis şi cererea societăţii de chemare în garanţie a trei dintre membrii Consiliului de Administraţie – Iustin Dorel Cozma, Pusok Andrei şi Tunyogi Stefan – pentru plata acestor sume către Ion Puiu. Aceştia ar fi fost obligaţi să plătească, fiecare, câte aproximativ 62.000 de lei, pentru că în 2008 ei i-au aprobat directorului general o prelungire a contractului, după care, fiind atenţionaţi că nu sunt întrunite două condiţii esenţiale pentru această prelungire – existenţa unui aviz din partea Adunării Generale a Acţionarilor şi îndeplinirea indicatorilor de performanţă – au decis rezilierea lui.

Cei trei foşti membri ai Consiliului de Administraţie, ca de altfel şi societatea, au declarat apel, Curtea de Apel Cluj admiţând, în noiembrie 2012, toate cele patru acţiuni. Mai exact, instanţa clujeană respinge acţiunea lui Ion Puiu şi, implicit, respinge cererile de chemare în garanţie ale celor trei membri ai Consiliului de Administraţie. Decizia nu a rămas, însă, definitivă, fostul director general înaintând recurs la Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Primul termen de recurs va fi în 13 noiembrie 2013.

Conducerea Transurbis motivează că este nevoie de un avocat mai experimentat deoarece „acest dosar de instanţă este unul complex, implicând noţiuni de drept comercial, drept civil şi dreptul muncii, consilierul juridic al societăţii fiind angajatul nostru de doar două săptămâni, iar experienţa acestuia anterioară a fost în cadrul administraţiei publice locale şi nu corespunde cu cerinţele impuse pentru reprezentarea cu succes într-un dosar comercial de anvergura celui în cauză”. Consilierul juridic pomenit este Paul Leca, nimeni altul decât noul preşedinte al organizaţiei de tineret a PNL Zalău.

Operatorul de transport în comun ştie şi ce avocat i-ar putea aduce victoria în procesul cu Ion Puiu. Este vorba despre Steluţa Cătăniciu, deputat PNL de Cluj, care a câştigat pentru Transurbis apelul de la Curtea de Apel Cluj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu