Sute de sălăjeni au fentat taxa auto

Zeci de sălăjeni fac coadă în fiecare zi la Înmatriculări pentru a-şi înscrie maşinile pe baza partajului

Înmatricularea autoturismelor prin partaj, care îi scuteşte pe proprietari de plata timbrului de mediu, ar putea intra în istorie, după ce, potrivit presei centrale, Guvernul a anunţat că va elimina din Ordonanţa de Urgenţă nr.9/2013 privind timbrul de mediu excepţia care permite această fentare legală a taxei.

Excepţia prevăzută de Ordonanţa de Urgenţă nr.9/2013 privind timbrul de mediu, prin care autovehiculele dobândite prin partaj sunt scutite de la plata timbrului, ar urma să fie scoasă din textul legislativ printr-o ordonanţă de urgenţă. Cel puţin asta susţin reprezentanţii presei centrale, care citează un document oficial al Guvernului, prin care se justifică acest demers:

„S-a creat un mecanism de eludare a plăţii timbrului prin achiziţionarea unui autovehicul second-hand din spaţiul comunitar în coproprietate, iar anterior înmatriculării acestuia coproprietarii fac partajul pe cale notarială, prin buna învoiala, asupra autovehicului respectiv. Prin urmare, prin neplata timbrului de mediu de către coproprietarul dobânditor, se creează atât o discriminare între beneficiarii excepţiei şi cei care sunt obligaţi la plata timbrului prin achiziţionarea autovehicului second-hand tot din spaţiul comunitar, cât şi un prejudiciu adus bugetului general consolidate“.

Remus Stanciu, şeful Serviciului public comunitar regim permise de conducere şi înmatricularea vehiculelor Sălaj, spune că nu a fost informat, încă, despre o astfel de modificare, singurele informaţii deţinute în acest moment fiind cele din presă. Prin urmare, înmatriculările în baza unui partaj continuă, până acum recurgând la această metodă, potrivit lui Stanciu, 550 de sălăjeni.

 

Notarii sălăjeni s-au… dat pe breazdă

Procedeul presupune, mai întâi, achiziţia autoturismului de către două persoane, nu neapărat soţ şi soţie, care fac, ulterior, în faţa unui notar, un act de partaj voluntar al bunului respectiv. Iniţial, notarii sălăjeni au făcut notă discordantă faţă de notarii din judeţele din jur şi au refuzat să întocmească astfel de acte, pe motiv că demersul nu ar fi unul perfect legal. Din acest motiv, sălăjenii au apelat la notari din alte judeţe, în special din Satu Mare, Maramureş şi Cluj.

Remus Stanciu spune, însă, că în ultima perioadă doi notari din Sălaj au început să întocmească astfel de documente, unul semnând nouă acte, iar altul unu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu