Sute de beneficiari ilegali de ajutoare sociale

În Sălaj există circa 2.500 de beneficiari de venit minim garantat şi 4.300 beneficiari de ajutoare sociale familiale / Sursa foto: adevarul.ro

Circa 300 de persoane din Sălaj au beneficiat ilegal de diverse forme de ajutoare sociale, deşi deţineau sume importante în depozite bancare, în vreme ce alte câteva sute sunt suspectate că au primit astfel de ajutoare deşi aveau un număr mai mare de animale decât cel prevăzut de legislaţia în vigoare pentru această categorie de beneficiari, a declarat, marţi, directorul Agenţiei Judeţeană pentru Plăţí şi Inspecţie Socială (AJPIS), Matolcsi Elisabeta, la o întâlnire cu primarii din judeţ.

‘Ţinând seama că aceste ajutoare sunt plătite 100% de la bugetul de stat, sunt întotdeauna controale privind modul de cheltuire a banilor publici. Plata acestor beneficii sociale este selectivă, bazată pe testarea veniturilor, a numărului membrilor familiei şi bunurilor deţinute. Există o listă de bunuri care exclud acordarea ajutoarelor sociale către solicitanţi. (…) Sunt două prestaţii sociale: ajutorul social familial, în completarea veniturilor şi venitul minim garantat, unde obligatoriu pe lângă cererea de solicitare trebuie să fie şi o anchetă socială. În urma suprapunerii bazei noastre de date cu cea a ANAF-ului, s-a constat că există circa 300 de persoane care au depozite bancare în valoare de peste 3.000 de lei. Automat am emis decizie de debit, pentru că garantat în ianuarie au avut această sumă în cont. Toate aceste persoane au fost suspendate de la plată până la clarificarea situaţiei. Ei nu vor fi repuşi în plată până nu fac dovada că nu mai deţin depozitele bancare’, a precizat Matolcsi Elisabeta.

Potrivit sursei citate, din datele Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie (ANARZ) şi Sistemului Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (SNIIA), alte circa 1.000 de persoane din Sălaj au primit ajutoare sociale deşi deţineau bunuri sau un număr mai mare de animale decât cel prevăzut de legislaţia în vigoare pentru această categoria de beneficiari, Curtea de Conturi cerând AJPIS să recupereze sumele încasate necuvenit.

‘Eu nu pot să contest un act oficial emis de Curtea de Conturi, care a primit de la cele două instituţii importante, ANARZ şi SNIIA, date privind anumite bunuri deţinute. Aveţi la îndemână datele de la medicul veterinar, cele din registrul agricol. Eu v-am trimis acele persoane care nu se mai regăsesc în lista beneficiarilor, pentru că fac parte, cu numărul de animale, în lista celor excluşi de la ajutorul social. Dumneavoastră trebuie să îmi confirmaţi sau să îmi infirmaţi, cu documente justificative. Altfel, urmează să recuperăm sumele. Este o lege şi trebuie respectată de toată lumea. Nu se discută şi nu este cale de întoarcere. În momentul în care se adevereşte că cineva a încasat bani necuveniţi, va trebui să recuperăm aceste sume’, a afirmat în faţa primarilor directorul AJPIS Sălaj.
Pe de altă parte, primarii din mai multe comune au contestat datele care au stat la baza declarării ca ilegale a ajutoarelor primite de unii beneficiari, precizând că anchetele sociale în baza cărora au fost acordate ajutoarele sociale au arătat că bunurile deţinute de beneficiari sunt cu totul altele decât cele menţionate de reprezentanţii AJPIS. Primarii au reclamat şi faptul că datele unor instituţii precum ANARZ şi SNIIA nu sunt actuale, în vreme ce anchete sociale includ date recente, colectate de pe teren.

În Sălaj există actualmente circa 2.500 de beneficiari de venit minim garantat şi 4.300 beneficiari de ajutoare sociale familiale. Numărul exact al familiilor care au beneficiat ilegal de venituri sociale va fi stabilit abia după ce primăriile vor transmite AJPIS actele justificative pentru beneficiarii suspectaţi a încasa ilegal ajutoarele sociale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu