Semnal de alarmă: Violenţa domestică ucide în România mai mult decât cancerul

Subispectorul Voichiţa Crăciunaş spune că 75 la sută din cazurile de violneţă domestică nu sunt sesizate

Anul trecut, la fiecare două zile o femeie a murit, în România, din cauza violenţei domestice. De altfel, fenomenul este considerat mai letal pentru femei decât războiaiele şi chiar decât cancerul.

Date statistice şi nu numai despre incidenţa acestui fenoment în Sălaj şi în România au fost prezentate luni, 11 noiembrie, într-o conferinţă de presă organizată de Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), cu ocazia lansării campaniei de prevenire a violenţei domestice „Fericirea în familie se învaţă!”. Campania este iniţiată de ATOP, în colaborare cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj, şi are drept principal obiectiv reducerea gradului de victimizare a femeilor şi copiilor, cauzat de violenţa în familie.

După cum au precizat şi iniţiatorii, campania pleacă de la o realitate şocantă: În Romania anului 2012, la fiecare două zile o persoană a murit ca urmare a violenţei în familie şi la fiecare de 30 secunde o femeie a căzut victimă abuzurilor fizice sau psihice suferite de cele mai multe ori în propria casă. Sălajul nu a fost ferit de astfel de evenimente, conform datelor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului, anul trecut existând şi aici aproximativ o sută de victime ale violenţei domestice, în unul dintre cazuri ajungându-se chiar la deces.

În primele nouă luni ale acestui an s-au înregistrat un număr de 165 de apeluri din spectrul violenţei domestice, reclamate la 112. Totodată, au fost înregistrate un număr de 151 petiţii prin care s-au reclamat injurii, ameninţări cu acte de violenţă sau scandaluri în familie, victimele  acestor fapte fiind, în majoritatea cazurilor, femeile cu vârste cuprinse între 22 şi 71 de ani.

La conferinţa de lansare a campaniei au fost prezenţi şi reprezentanţii unora dintre instituţiilor cooptate în proiect, Consiliul Judetean Sălaj, Instituţia Prefectului Sălaj, Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului Sălaj, Centrul Judeţean de Resurse si de Asistenţă Educatională Sălaj, Inspectoratul Scolar Judeţean Sălaj, Episcopia Sălajului, Serviciul de Probaţiune de pe langă Tribunalul Sălaj, Primăria Municipiului Zalău, precum şi Liceul “Ioan Sima” Zalău şi câţiva agenţi economici.

Preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a ţinut să precizeze că rezultatul acestei campanii ar trebui să fie constituit de creionarea unor direcţii în care trebuie acţionat şi nu neapărat de construirea unui adăpost pentru victimele violenţei domestice, aşa cum şi-au propus iniţiatorii.

Voichiţa Crăciun, subinspector la Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, a arătat că proiectul nu se va adresa doar victimelor sau potenţialelor victime ale violenţei, care vor fi învăţate, de-a lungul celor şase luni de campanie, şi drepturi şi ce opţiuni au, ci şi agresorilor. „Vom constitui un grup de lucru cre va acorda consiliere agresorilor, însă asta numai la solicitarea lor”, a explicat ea.

Violeta Milaş, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, a apreciat că una dintre principalele probleme ce fac dificilă, în prezent, combaterea acestui fenomen al violenţei domestice este faptul că femeile, ce reprezintă în cea mai mare parte victimele fenomenului, nu iau atitudine. „Nu fac plângere la poliţie, nu cer ordin de protecţie, nu se adresează adăpostului destinat victimelor violenţei domestice”, susţine directorul.

 Doctorul Cristian Andrei vine în 21 noiembrie la Zalău

Campania include şi un simpozion pe tema violenţei domestice. Evenimentul va avea loc în 21 noiembrie, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Zalău şi îi va avea ca invitaţi de doctorul Cristian Andrei, dar şi pe Lili Micheu, coordonatorul programului de combatere a violenţei în familie din cadrul Institutului Est European de Sănătate a Reproducerii.

Campania se va desfăşura pe o durată de şase luni, în  localităţile pe raza cărora au fost sesizate mai multe fapte care intră în spectrul ”violenţei în familie” respectiv: oraşele Zalău şi Şimleu-Silvaniei şi comunele: Crasna, Ileanda, Sinmihaiu Almaşului, Hereclean, Crişeni şi Sărmăşag, beneficiarul indirect fiind comunitatea în ansamblu.

Pe parcursul derulării campaniei, autorităţile implicate vor realiza şi distribui pliante şi afişe cu mesaje preventive cu privire la consecinţele umane şi legale ale violenţei în familie, vor organiza un concurs de desen în unităţile de învăţământ din localităţile din care face parte grupul ţintă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu