Sărbătoare în Sălaj: mâncare antică, bătălii legendare, seri de vis

Dacii romanii se mai bat, din când în când, și după 1907 ani.

Dacii şi romanii s-au confruntat din nou după 1925 de ani la porţile castrului de la Porolissum, din Moigrad, judeţul Sălaj. Armata împăratului roman Domiţian, condusă de generalul Tettius Iulianus, a atacat pe dacii conduşi de Decebal, vrând să-şi ia revanşa. În ultima luptă, romanii fuseseră învinşi de către daci la Tapae. De această dată, Decebal a reuşit să încetinească înaintarea duşmanilor spre zidurile capitalei, tăind copaci şi îmbrăcându-i în soldaţi, pentru a crea impresia că armata sa este numeroasă. Dotate mult mai bine şi superioare numeric, trupele romane au învins soldaţii daci care de altfel au luptat eroic.

Atac de noapte asupra dacilor

Aceasta este bătălia pusă în scenă de trupe de reconstituire istorică (reenactment) a fost urmărită cu sufletul la gură de către peste cei 1.500 de participanţi prezenţi pe dealul Pomăt, la Festivalul Porolissum Fest. “Bătalia a fost elaborată pentru a da o notă de spectaculozitate. Este vorba de prima confruntare majoră dintre daci şi romani din perioada lui Domiţian când el trimite o armată în toată regula pentru a cuceri Dacia. Datorită generalului Tettius Iulianus romanii câştigă cu toate că nu foarte convingător. Decebal foloseşte anumite tertipuri, copaci tăiaţi, civili masaţi în zone ca să creadă romanii de la distanţă că sunt armate de rezervă. Am încercat să sugerăm conflictul, înaintarea romanilor spre Sarmisegetuza şi aşa-numitele anecdote privind copacii tăiaţi”, spune dr. Horea Pop, şeful Secţiei de Cercetare din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă (MJIA) Zalău.

Unul dintre cele mai întinse muzee arheologice în aer liber din România (1.000 m liniari de zidărie romană conservată), castrul de la Porolissum, a fost animat nu numai de marea confruntare dintre daci şi romani. În cele două zile de Porolissum Fest, între zidurile romane conservate ale castrului s-a creat o atmosferă magică: antrenamente, demonstraţii ale trupelor, lupte ale gladiatorilor. Tropotul cailor, zgomotul săbiilor şi al arcurilor au rupt tăcerea din amfiteatru roman de altfel cel mai mare din fosta Dacie. Pe timp de noapte, trupele de reenactment au pus la cale prima simulare de atac asupra Porolissumului. Săgeţi cuprinse de foc tăiau întunericul. O simfonie în mişcare, un moment spectaculos într-un loc atât de încărcat de istorie.

Mâncare romană şi un Athos românesc

Pe timpul zilei, mirosul mâncărurilor romane a răzbătut în văzduh, îndemnând gurmazii să guste din reţetele renumitului bucătar roman Apicius. Maeşrti în gastronomia romana au fost cei din trupa “Nişte ţărani”, îndrumaţi de bucătarul ardelean Mircea Groza.Turiştilor li s-au pregătit şi alte surprize, concursuri de tras cu arcul, vizite la anumite obiective din zonă, precum Bisericuţa medievală timpurie de la Viile Jacului. “Chilia cu cele două încăperi reprezintă un fenomen religios foarte important care ţine de evul mediu timpuriu, probabil secolele XI-XIII, dar o cercetare a acestor monumente mai serioasă, arheologică, ar putea să aducă mai multe informaţii legate de datare etc. Ceva i-a atras pe acei călugări să vină să locuiască în zonă şi să sape chilii în gresie.”, explică dr. Horea Pop. Această ultimă iniţiativă doreşte să scoată din anonimat obiective mai puţin ştiute de publicul larg: “Anul trecut s-a vizitat altă zonă cu chilii (care iarăşi este interesantă) tocmai în ideea de arăta că Porolissum nu este numai castru. Acesta este mult mai imens, mult mai mare, mult mai interesant. Iar toate obiectivele cel compun au povestea lor şi pot să aducă turişti şi oameni care iubesc istoria”.

Luptă de gladiatori

Luptă de gladiatori

Proiectul Porolissum Fest a avut susţinerea Administraţiei Fondului Cultural Naţional care a asigurat o finanţarea nerambursabilă de 46.574 lei.

În cadrul Porolissum Fest, au fost lansate două broşuri: „Armata Romană de la Porolissum” şi „Şapte zile la Porolissum”. Aceasta din urmă a fost concepută de arheologul Horea Pop care propune turiştilor curioşi şi iscoditori o săptămână „altfel”: prima zi- vama drumului roman şi templele zeilor Liber Pater şi Bel, fântâna acoperită de pe terasa templelor, Porta Praetoria, clădirea comandamentului roman, Amfiteatrul roman, templul zeiţei Nemesis; a doua zi-castrul de pe dealul Citera, cariera romană de piatră de pe Dealul Cămnin; a treia zi-Chilia de la Viile Jacului, a patra zi- sectorul de graniţă aflat în paza santinelelor romane; a cincea zi- Măgura Moigradului; a şasea- zidul oraşului Porolissum; a şaptea zi- cele două apeducte care aduceau apa tocmai din Munţii Meseş.

Organizat pentru al treilea an, Porolissum Fest a trecut graniţele “de judeţ” şi a devenit un festival regional, deşi publicul său este unul elitist. „Să atragi publicul la asemenea evenimente nu este uşor. Este un public foarte selectiv, elitist. Am încercat să nu manelizăm acest eveniment. De aceea am mers pe bucătăria antică, am eliminat micii, am mers pe mâncare tradiţională, în sensul de carne gătită. Încercăm să educăm publicul. La nivelul judeţului Sălaj, publicul doritor de asemenea evenimente nu este foarte consistent. Tocmai de accea am încercat să-i dăm evenimentului un caracter regional, să atragem lume şi din judeţele din jur, Bihor, Maramureş, Cluj, etc”, consideră managerul proiectului Porolissum Fest, dr. Horea Pop“. Calitatea prestaţiilor i-a adus festivalului Porolissum Fest popularitate, principalii animatori fiind Nimfele Daciei-Zalău, Trupa de teatru antic Eos-Zalău, Terra Dacica Aeterna-Cluj, Vulturii din Călata, Lupii Pustei-Valea Ierului, COH III Campestris-Zalău, LEG XIII GEM-Apvlvm, Virtvs Antiqva-Cluj, Lupii Daciei-Zalău. “Te faci cunoscut dacă oferi ceva de calitate. Calitatea prestaţiilor creşte atunci când evoluează trupe cu programe complexe şi concură la crearea unei diversităţi într-un festival. Monotonia poate să survină, dar momentele create de nimfe, arcaşi, gladiatori, etc, sunt acele pete de culoare care o pot alunga”, spune arheologul Horea Pop. Cercetătorul sălăjean enumeră şi câteva motive pentru care turiştii merită să viziteze Complexul arheologic de la Porolissum: aici se află “singurul oraş roman nesuprapus de o locuire ulterioară din fosta Dacie; cel mai mare amfiteatru din Dacia, două apeducte care au fost ridicate pe piloni impresionanţi; cel mai mare castru de trupe auxiliare din Dacia, cu necetăţeni sau soldaţi în curs de a deveni cetăţeni; un landscape deosebit, (jos pălăria pentru natură care s-a jucat aici cu relieful şi tot felul de forme); o zonă de interferenţă, o trecătoare cu fenomene naturale ciudate, toamna ai de a face cu fenomene de ceaţă foarte stranii, dar totodată încântătoare; un alt castru la Porolissum, cel de pe dealul Citera”.

La anul, Porolissum primeşte vizita lui Caracalla

Organizatorii Porolissum Fest, MJIA Zalău şi Consiliul Judeţean Sălaj vor recrea anul viitor la castrul de la Porolissum călătoria împăratului roman Marcus Aurelius Antonius în Dacia, în cadrul programului său militar de întărire a graniţelor europene ale Imperiului Roman, şi implicit, vizita la Porolissum. „La anul vom gândi un scenariu istoric privind vizita împăratului roman Caracalla la Porolissum din anul 214 dH”, afirmă arheologul Horea Pop. Totodată, se doreşte atragerea publicului şi implicarea lui directă la diferite activităţi:”vom avea în vedere organizarea unui decatlon cu întreceri pe trupe de reenactment şi formate din locuitorii satelor din jur. Atrăgând publicul îl implici şi pe el, mai ales că lumea simte nevoia de a participa la întreceri sportive. Este o formulă prin care stârneşti să spiritul de competiţie”. Tot de anul viitor Castrul de la Porolissum îşi va schimba înfăţişarea şi va fi pus în legătură cu celelate castre romane din judeţul Sălaj „În 2014 vor fi decopertate toate drumurile romane, se va umbla pe drumul roman şi în castru, nu numai în zona sacră, se va reabilita vama de la intrare şi arena amfiteatrului, se va restaura zidul interior al arenei şi se va cerceta integral templului închinat zeiţei Nemesis. Printr-un proiect iniţiat de Consiliul Judeţean toate castrele romane vor fi intergrate într-un circuit. Se va pune în valoare şi Castrul de la Bucium care este mult mai precar conservat”, precizează şeful Secţiei de Cercetare din cadrul MJIA Zalău.

„Prin proiectului Porolissum Fest urmărim promovarea patrimoniul cultural, reprezentat de Complexul Arheologic Porolissum, educarea publicului în respectarea valorilor de patrimoniu şi provocarea acestuia de a retrăi o lecţie de istorie, oferită de trupele de reenactment, lecţie care se ancorează într-un eveniment real. Segmentul de public căruia ne adresăm sunt în special tinerii şi copiii, dar şi familiile. Aceştia au putut participa la toate concursurile organizate: aruncarea arcului, a toporului. Ne dorim nu doar simpla prezenţă a publicului, ci şi participarea lui la diferite acţiuni” – Corina Bejinariu, directorul Muzeului Judeţean de Istorie şi Artă Zalău.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu