Profesorii de pregătesc de proteste

Profesorii vor picheta sediul Guvernului

După angajaţii din sistemul sanitar, care protestează de mai bine de o lună, şi profesorii îşi anunţă intenţia de a-şi striga în stradă nemulţumirile.

Potrivit informaţiilor primite de la Eusebiu Lehene, preşedintele Ligii Sindicatelor din Învăţământ Sălaj, membrii Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, la care este afiliată şi liga sălăjeană, ies în stradă de la sfârșitul lunii octombrie, începând cu pichetarea Guvernului și a sediului USL, urmând ca în noiembrie să organizeze în Capitală un miting de amploare urmat de un marș. Astfel, în datele de 28, 29 și 30 octombrie vor avea loc, concomitent, pichetări la sediul Guvernului României și la sediul Uniunii Social Democrate, iar în aceeași perioadă, în toate unitățile de învățâmânt, din țară, unde F.S.L.I. are membri, dascălii vor fi în grevă japoneză, purtând o banderolă albă pe braț. Potrivit lui Lehene, dascălii sălăjeni nu vor participa la pichetarea de la Bucureşti, însă vor protesta la catedră purtând banderolele semnificând greva japoneză.

În data de 6 noiembrie, F.S.L.I. va organiza în București un miting de amploare urmat de un marș. La acest protest ar urma să participe aproximativ 20 de profesori din Sălaj.

Sindicaliştii din învăţământ cer alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educație, conform art.8 din Legea Educației Naționale și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, din totalul cheltuielilor de personal din sectorul public. Ei vor şi modificarea Legii educației naționale, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminările existente în prezent și să conducă la creșterea calității actului de instrucție și educație, dar și la creșterea gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor. Principalele modificări care se impun sunt, potrivit acestora, reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ și gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice să se facă de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației Naționale, reacordarea banilor pentru stimularea achiziționării de cărți sau programe educaționale pe suport electronic şi reintroducerea sporului de doctorat.

Profesorii mai cer posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin 3 ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradației de merit și pentru personalul didactic auxiliar şi introducerea posibilității dobândirii de către cadrele didactice a celei de-a doua specializări, prin programe de conversie profesională, cu finanțare de la bugetul de stat.

Pe lista revendicărilor se regăseşte şi adoptarea unei legi de salarizare, prin care salariile profesorilor debutanți să crească cu 50 %, iar raportul dintre salariul de bază maxim al funcției didactice și cel minim să fie de 2:1.

Postaţi un comentariu