Produsele tradiţionale, meşteşugurile locale şi folclorul din satul sălăjean, prezentate în centrul Zalăului

Sursa foto: transilvania-tv.ro

Circa 30 de meşteri populari şi producători de produse tradiţionale Sălaj, alături de peste 35 de apicultori din întreaga ţară, au fost prezenţi sâmbătă şi duminică în centrul Zalăului, la cea de-a VII-a ediţie a manifestării ‘Satul Sălăjean – resursă, iniţiativă, acţiune, dezvoltare’, organizată în acest an sub sloganul ‘Dulce-i Satul Sălăjean’.

Produse de panificaţie, turta dulce şi pastele făinoase, brânzeturile de capră, preparatele tradiţionale din carne, pălinca şi şampania Silvania, sucurile din fructe, dar şi conservele de legume produse în Sălaj au putut fi gustate şi cumpărate, timp de două zile, direct de la cei peste 15 mici producători ori firme participante în cadrul acestei secţiuni.

Specificul ediţiei din acest an l-a constituit apicultura şi produsele apicole, cu circa 35 de participanţi din Prahova, Vâlcea, Sibiu, Bistriţa, Alba, Mureş, Sălaj, Cluj, Argeş, Suceava, Maramureş, Bihor ori Bucureşti, pentru a enumera doar câteva dintre zonele de provenienţă a acestora. Miere de albine cu cacao, anason, nucă sau scorţişoară reprezintă doar câteva din sortimentele de miere prezente alături de diverse produse apicole, echipamente, utilaje şi feronerie apicolă, ambalaje de miere ori faguri.

Nu în ultimul rând, în cadrul manifestării au avut loc demonstraţii meşteşugăreşti de sculptură în lemn, confecţionare de pălării şi o inedită demonstraţie a coacerii pâinii la ţest, realizată de specialişti de la Muzeul Agriculturii din Slobozia, Ialomiţa.

Un interior tradiţional românesc, împletituri de nuiele, cusătorie-ţesătorie tradiţională, icoane pictate pe sticlă, clopărit – clopuri din talaş şi paie, confecţionat mărgele şi alte produse artizanale, olărit şi diferite sortimente de oale de lut ars, produse artizanale din fier sunt principalele meşteşuguri şi produse tradiţionale ce au putut fi admirate, timp de două zile, la ediţia din acest an a Satului Sălăjean.

Ansambluri folclorice şi interpreţi de muzică populară din Sălaj au întregit atmosfera specifică satului sălăjean, atât sâmbătă, cât şi duminică.

O componentă aparte a manifestării din acest an a constituit-o lansarea duminică, la Zalău, a primul magazin de suveniruri tradiţionale realizate de meşteri populari locali, produse artizanale în miniatură şi replici ale unor obiective turistice din judeţ.

Produsele prezente în acest magazin aparţin unor tipologii diverse ca: ţesături şi cusătorie tradiţională, sculptură şi crestături în lemn, împletituri din nuiele, clopărit, replici istorice, turiştii, dar şi alte persoane interesate putând să descopere aici de la semne de carte ce poartă motive tradiţionale locale până la miniaturi sculptate în lemn ale porţilor sălăjene de la Fildu, de la replicile în miniatură ale statuetelor descoperite în Complexul Arheologic Porolissum până la murune în miniatură ori replici ale amfiteatrului ori ale Porţii Praetoria – Porolissum.

Manifestarea ‘Satul Sălăjean’ a fost organizată de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Sălaj Plus, Cooperativa Agricolă Carpatica Melifera şi Consiliul Judeţean Sălaj, în parteneriat cu Primăria Municipiului Zalău, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi Camera de Comerţ şi Industrie Sălaj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu