Video / Prefectul Sălajului despre masacrul de la Ip: „Noi nu vrem să-i răzbunăm pe cei care au murit aici”

transilvaniareporter.us18.list-manage.com

La 73 de ani de la masacrul de la Ip, în care 157 de femei, copii şi bărbaţi români au pierit ucişi de armata horthystă, urmaşii lor s-au adunat sâmbătă, 14 septembrie, în jurul gropii comune în care au fost aruncate victime, pentru a se asigura că ceea ce s-a întâmplat atunci nu va fi uitat.

„Noi nu vrem să-i răzbunăm pe cei care au murit aici, pentru că atunci ce diferenţă ar fi între noi şi horthyşti?! Dar pentru ca rănile să se cicatrizeze, adevărul despre ceea ce s-a întâmplat aici trebuie spus şi cunoscut!”, a explicat importanţa rememorării tragediei de la Ip prefectului Sălajului, Ionel Ciunt, prezent sâmbătă la ceremoniile comemorative organizate acolo. Mesajul prefectului a fost acela de a ierta, dar, în acelaşi timp, de a nu uita greşelile istoriei. „Deşi cu multă durere în suflet,   localnici din Ip şi-au acceptat destinul şi au înţeles că drumurile românilor şi maghiarilor de aici nu pot fi nici despărţite şi nu sunt nici paralele. Ei au înţeles că pentru a-şi putea creşte copiii şi pentru a-şi putea îngropa morţii împreună trebuie să convieţuiască paşnic”, a spus prefectul. El a punctat, însă, că toleranţa nu trebuie confundată cu pasivitatea. „Eu nu cred că ardelenii au uitat ceea ce scrie pe Crucea lui Avram Iancu: «Ori punem pumnul în pieptul furtunii, ori pierim». Spun asta pentru ca cei care au urechi să audă: noi n-am pierit şi suntem aici pentru că la nevoie am ştiut să punem pumnul în pieptul furtunii!”, a declarat el.

La comemorarea de sâmbătă, organizată de Primăria Ip, au participat localnici, oficialităţi şi reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe şi a celei Greco-Catolice.

Reamintim că în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, la două săptămâni după pierderea Ardealului prin Tratatul de la Viena, o companie a armatei horthyste, condusă de locotentul Vasvári Zoltán, a venit în Ip şi, sub falsul pretext că răzbună moartea a doi militari unguri, care muriseră în urmă cu o săptămână din cauza exploziei unor muniţii defecte, au ucis, cu sânge rece, 157 de localnici români. Tragedia a fost precedată de o alta, petrecută în 9 septembrie 1940 la Treznea, unde armata horthystă a ucis în acelaşi mod 86 de localnici.

 

1 Comentariu

  1. janos from budapest spune:

    Ceea ce a spus d-l Ciunt este f. adevarat, dar nu se va realiza niciodata!Motivul? Apartenenta Ardealului.O spune un roman ardelean din Budapesta!Din pacate guvernul maghiar actual este o davada ca nu trebuie sa toleram ororile trecutului!

Postaţi un comentariu