Lifturile din fonduri europene, la mare modă

Liftul de la Şcoala Şimişna

Şcoala din Şimişna, comuna Sălaj, are de zilele acestea un lift, cu ajutorul căruia elevii cu deficienţe motorii pot ajunge în clasele de la etaj. Liftul, primul din mediul rural sălăjean, a fost achiziţionat printr-un proiect cu finanţare europeană, prin care şcoala a fost reabilitată în ansamblul ei. Vorbim despre un proiect în valoare totală de 1.213.039 de lei, finanţat prin Programul Operaţional Regional Axa 3 – Îmbunătăţirea Infrastructurii Sociale, prin care au fost reabilitate cele două corpuri de clădire ale şcolii, au fost dotate cu aparatură IT sălile de clasă şi laboratoarele (laptop-uri, calculatoare, table inteligente, videoproiectoare şi altele) şi s-au făcut şi investiţii pentru creşterea gradului de siguranţă al elevilor pe perioada în care sunt la şcoală – împrejmuirea şcolii şi realizarea unui sistem de supraveghere video. Prin acelaşi proiect s-a cumpărat şi echipamente şi materiale sportive, necesare pentru desfăşurarea orelor de educaţie fizică.

Şcoala din Şimişna nu este, însă, singura din Sălaj care are lift. Vara aceasta o astfel de instalaţie a fost montată şi în corpul de legătură nou construit la Colegiul Tehnic “Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău. Şi aici, montarea liftului s-a făcut în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, în valoare de aproximativ 2, 5 milioane de euro. „Noul corp de clădire, care face legătura între corpurile vechi A şi B are patru nivele şi trebuia prevăzut şi lift. În plus, este necesar accesul persoanelor cu handicap la etajele superioare”, ne-a explicat necesitatea acestei investiţii primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu.

Lift vertical la castrul roman de la Buciumi

Lifturile sunt, de altfel, o… modă în Sălaj atunci când vorbim de proiecte derulate prin fonduri europene. La castrul roman de la Buciumi va fi montat, în curând, în cadrul proiectului “Circuitul castrelor romane”, un lift vertical pe o lungime de 110 metri liniari, ce-i va duce pe turiştii cu probleme de mobilitate din drumul de la bază până pe dealul este sunt ruinele castrului. Proiect ul are o valoaretotală de peste 35.000.000 de lei, finanţată prin FEDR – POR 2007 – 2013, cu această sumă urmând să fie efectuate lucrări de conservare primare, consolidare şi reabilitare funcţională la castrele de la Porolissum şi Buciumi. Prin acelaşi proiect, la cele două castre va fi realizată şi infrastructura turistică necesară introducerii celor două obiective într-un circuit de vizitare: de la reabilitări de drumuri şi parcări, la toalete publice şi ilumina ambiental.

În privinţa liftului ce va fi montat la castrul de la Buciumi, preşedinte Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, ne-a explicat că el reprezintă „soluţia pe care a dat-o proiectantul. Alta nu există. Este acolo o pantă destul de abruptă pentru care proiectantul nu a găsit altă soluţie”.

De asemenea, cinci biserici de lemn din Sălaj, cuprinse într-un alt proiect cu finanţare europeană, sunt prevăzute cu platforme liftante destinate – la fel – persoanelor cu handicap. Şi în acest caz, este vorba tot despre un proiect finanţat din fonduri europene, în valoare de 6 milioane de lei, implementat de Consiliul Judeţean Sălaj.

Distribuie:

Postaţi un comentariu