Liderul sindicatului de la Cuprom crede că fabrica din Zalău poate fi profitabilă

Cuprom a luat fiinţă în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare şi uzina Elcond Zalău / Sursa foto: magazinsalajean.ro

Fabrica din Zalău a Cuprom, singura producătoare din România de sârmă turnată şi laminată, sârmă trefilată şi conductoare emailate din cupru, are perspectiva creării a sute de locuri de muncă, fiind dotată cu echipamente de ultimă generaţie, ea putând fi o afacere profitabilă, potrivit liderului de sindicat Ştefan Boroş.

Compania, aflată în insolvenţă, este într-o situaţie incertă, după ce planul de reorganizare al companiei Cuprom a fost respins de către creditori.

‘Momentan, la Zalău avem 70 de angajaţi, pentru o singură secţie, cea de trefilare. Secţia de emailare are maşini de ultimă generaţie, care sunt însă înfoliate, noi şi stau aşa de trei-patru ani de zile. Dacă şi această secţie ar funcţiona, avem perspectiva a sute de locuri de muncă în această fabrică. În Slovenia, o fabrică de acelaşi profil, însă cu utilaje din anii 80-90, merge foarte bine. Ştiu asta de la colegi care au fost disponibilizaţi de Cuprom şi lucrează acum acolo’, a declarat joi, pentru AGERPRES, Ştefan Boroş, preşedintele sindicatului din cadrul Cuprom Zalău.

Potrivit sursei citate, situaţia fabricii din Zalău, aflată în insolvenţă, este momentan incertă, după ce planul de reorganizare propus creditorilor de către administratorul judiciar Horia Simu a fost respins în cadrul unei întâlniri ce a avut loc la finalul lunii august. Împotriva hotărârii adunării creditorilor au fost depuse deja două contestaţii, însă liderul de sindicat crede că acestea vor duce doar la prelungirea stării de incertitudine.

Conform datelor prezentate în planul de reorganizare, Cuprom are creanţe garantate de 23, 5 milioane de lei, către mai multe bănci, datorii în valoare de 477.000 de lei, dar şi datorii către bugetul de stat de peste 20 de milioane de lei.

‘La ora actuală, trebuie sa fim fie în reorganizare, dacă se accepta planul, fie în faliment. Contestaţiile depuse vor duce doar la amânarea unei decizii cu câteva luni. Băncile care au respins planul de reorganizare, pot face din nou acest lucru, chiar dacă instanţa va decide reanalizarea lui’, a conchis Ştefan Boroş.

Fără legătură cu problemele cu care se confruntă compania Cuprom, fabrica din Zalău a sistat activitatea pentru perioada 5-16 septembrie, din cauza lipsei comenzilor.

‘E o situaţie care persistă de ani buni, în această perioadă şi în perioada Crăciunului. Datorită faptului că în Europa au fost concediile de vară, iar noi exportăm 80-90% din producţie, am sistat activitatea până în 16 septembrie, datorită lipse comenzilor. E posibil ca lucru să fie reluat şi mai repede, dacă vor fi comenzi. Nu are legătură cu insolvenţa companiei’, a precizat sursa citată.

Cuprom a luat fiinţă în 2003, fiind rezultatul fuziunii dintre combinatul metalurgic Phoenix Baia Mare şi uzina Elcond Zalău, două dintre cele mai importante companii româneşti din industria neferoaselor. Cinci ani mai târziu, Cuprom a intrat în insolvenţă, fabrica din Baia Mare fiind închisă în 2009.

Distribuie:

Postaţi un comentariu