FOTO Arta „pe pâine”. „Meditaţii”, „cale” şi „raze” împrăştiate prin parcul din centrul Zalăului

Fruct de stejar este denumirea acestui tambur pe care este înfăşurată frânghie

Proiectul de amenajare a parcului central din Zalău, în valoare de aproape 3, 5 milioane de lei, pare să transforme parcul într-un muzeu în aer liber. 35 de obiecte de artă decorativă, ce te duc cu gândul la diverse părţi anatomice ori la obiecte uitate pe acolo de muncitori, împânzesc cel mai important parc din oraş, ca parte a costisitorului proiect prin care acesta ar trebui să devină una dintre principalele atracţii ale Zalăului.

DSC_0743 Primăvară

De la reprezentanţii Primăriei Zalău, care implementează proiectul, am aflat că amplasarea celor 35 de obiecte de artă decorativă a fost prevăzută, după cum era de aşteptat, în documentaţia tehnico-ştiinţifică a proiectului. Conform acestei documentaţii, obiectele reprezintă „elemente vegetale cu dimensiuni variabile de la un metru la trei metri înălţime”.

DSC_0748

Floarea Soarelui

Sarcina realizării lor a revenit, se pare, unei firme din Cluj Napoca, SC Sergoart SRL, a artistului plastic Sergiu Rusu, care a subcontractat executarea acestor obiecte de la câştigătoarea licitaţiei, SC ACI Cluj SA. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, artistul plastic a prezentat mai multe schiţe, dintre care o comisie de specialitate a ales 35 de obiecte, pe care le putem vedea astăzi amplasate deja în parc. Vorbim despre lucrări din piatră, metal sau lemn ce reprezintă, conform denumirilor afişate pe majoritatea dintre ele (pentru că de pe unele plăcuţa cu numele lucrării şi a artistului a fost ruptă deja), „Meditaţii” (şapte la număr), „Nord”, „Sud”, „ Est”, „Vest”, „Căldură”, „Spic de grâu”, „Zbor”, „Fruct de stejar”, „Forma timpului”, „Pasăre”, „Floarea Soarelui”, „Începutul”, „Primăvara”, „Creaţiunea”, „Bob”, „Anturium”, „Sâmbure”, „Rod”, „Cală”, „Rază” şi alte reprezentări pe care le dibuieşti abia după ce citeşti ce scrie pe plăcuţă.

DSC_0746

Început

Nu ştim, deocamdată, cât au costat aceste lucrări de artă, însă ele au înghiţit cu certitudine o bună parte din finanţarea proiectului, pentru că – se ştie – arta nu este ieftină.

 

DSC_0750

Frunză

Lucrările de reamenajare a parcului central au început în martie 2012 şi sunt programate să se încheie la sfârşitul acestui an. Valoarea contractului de lucrări este de 3.452.375, 76 lei (inclusiv TVA) şi a fost semnat cu S.C. ACI Cluj S.A.. Finanţarea este asigurată din Fondul  European pentru Dezvoltare Regională, bugetul  naţional şi bugetul local, în cadrul Programului Operaţional Regional, Domeniul de intervenţie 1.1 – Planuri integrate de dezvoltare urbană, Sub-domeniul: Centre urbane.

DSC_0762

Liniştea naturii

Banii ar trebui să asigure o transformare radicală atât în înfăţişarea parcului, cât şi în utilitatea lui, aici urmând să fie amenajate, printre alte, o pistă pentru biciclişti, un panou de căţărare, terase înierbate unde zălăuanii îşi vor putea întinde o pătură şi vor putea citi o carte ori se vor putea odihni.

Vor fi amenajate, de asemenea, spaţii destinate animalelor de companie, unde acestea vor putea fi lăsate libere de către proprietari, în restul parcului accesul lor fiind permis doar în lesă. Vor fi montate, de asemenea, şi două antene wireless. Pentru cei mici va fi reamenajat actualul loc de joacă, pentru şcolari, în apropierea scărilor va fi amenajată o fântână arteziană cu puncte cardinale şi mese pentru şah ori table, iar pentru adolescenţi va fi montat, în partea dreaptă sus a scărilor, un panou de căţărare. Nu vor fi neglijaţi nici vârstnicii, pentru care va fi amenajată o terasă unde se va putea juca şah, cu piese asigurate prin proiect, iar pentru amatorii de ieşiri la iarbă verde, pe părţile laterale ale scărilor vor fi construite nişte terase înierbate, unde cine va dori îşi va putea întinde o pătură pe care să se odihnească ori să citească o carte.

Una dintre schimbările spectaculoase pe care le va suferi parcul din centrul Zalăului va viza amfiteatrul, care va fi acoperit pentru a permite găzduirea unor evenimente indiferent de condiţiile meteo. Spectaculozitatea va fi dată în special de designul acoperişului, reprezentat de un arc mai mare şi unul mai mic care se vor îmbina şi vor susţine învelitoarea.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu