Fostul primar din Ip, condamnat la trei ani de închisoare pentru corupţie

Ioan Boer a fost suspendat din funcţia de primar după începerea anchetei

Ioan Boer, fostul primar al comunei sălăjene Ip, trimis în judecată la sfârşitul anului 2011 pentru fapte asimilate infracţiunii de corupţie, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Soluţia a fost pronunţată marţi, 15 octombrie, de magistraţii Judecătoriei Şimleu Silvaniei. Potrivit deciziei magistraţilor, Ioan Boer este candamnat la trei ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în forma calificată, asimilată infracţiunilor de corupţie, şi la un an de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual în legătură directă cu infracţiuni de corupţie. Instanţa a dispus, în acelaşi timp, suspendarea condiţionată a executării pedepsei închisorii un termen de încercare de cinci ani.

Instanţa l-a obligat, totodată, pe fostul edil la plata către partea civilă a sumei de 302.000 cu titlu de despăgubiri materiale. Sentinţa nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în termen de 10 zile de la pronunţare pentru părţile prezente şi de la comunicare pentru părţile lipsă.

Reamintim că fostul primar a ajuns în atenţia organelor de cercetare penală şi într-un alt dosar, demarat  în septembrie 2011,  pentru că,   în calitate de primar şi de preşedinte al comisiei locale de fond funciar, edilul ar fi împroprietărit ilegal patru persoane cu un teren situat în zona lacurilor formate în fosta carieră de cărbune de la Cosniciu de Sus. Scopul edilului ar fi fost, spun anchetatorii, acela ca, ulterior împroprietăririi, el să cumpere de la noii proprietari terenul pentru a-şi face acolo o casă de vacanţă. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Problema a fost că terenul respectiv era folosit de Composesoratul Cosniciu de Sus, care avea pentru el un titlu de proprietate emis în 2005. În 2010, pentru că suprafaţa folosită de composesorat era mai mare decât cea înscrisă în titlu, primarul, în calităţile pe care le avea, a făcut în aşa fel încât diferenţa să fie luată de la composesorat şi pusă la dispoziţia comisiei locale de fond funciar. Primarul a avut grijă ca diferenţa respectivă să fie exact în zona de lângă lacurile din fosta carieră de cărbune, situată lângă proprietatea composesoratului şi unde el avea de gând să îşi facă o casă de vacanţă.

Pentru a nu bate la ochi, primarul a împroprietărit patru persoane cu terenul respectiv , în suprafaţă totală de aproape trei hectare – două din Zăuan, una din Zăuan Băi şi una din Satu Mare, aceasta din urmă fiind singura care avea drept la teren, dar în alte parte. Ulterior împroprietăririi, toate cele patru parcele au fost cumpărate de D.Elena, nimeni alta decât concubina primarului. În scurt timp, primarul a început acolo lucru la o fundaţie, pentru care a fost şi amendat de Inspectoratul de Stat în Construcţii, dat fiind faptul că nu avea autorizaţie.
Situaţia a fost sesizată Parchetului chiar de membrii composesoratului.

Distribuie:

Postaţi un comentariu