Cum îşi văd zălăuanii oraşul

Proiectul s-a încheiat săptămâna aceasta

Un chestionar aplicat de Primăria Zalău în cadrul proiectului cultural „Remodelarea spaţiului public din municipiul Zalău – consens între nevoile culturii urbane locale şi rigorile arhitecturii şi designului urban”, finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional”, a evidenţiat faptul că zălăuanii îşi doresc drumuri şi trotuare mai bune, parcări mai multe, dar şi mai multe activităţi distractive în aer liber.

Din centralizarea răspunsurilor primite la aproximativ o sută de chestionare, a rezultat că zălăuanii consideră centrul oraşului ca fiind învechit şi insuficient mobilat. Pe platoul din faţa Prefecturii,  57 dintre respondenţi au precizat că își doresc expoziții în aer liber, 56 optează pentru spectacole – cinema in aer liber, muzică, teatru – iar 52 pentru târguri de Paşte sau de Crăciun. Doar 40 își doresc târguri de carte și 36 târguri de produse alimentare naturale. Alte sugestii au fost organizarea de concursuri educative pentru copii (biciclete, sah, streeball etc), organizarea unor ateliere de creație pictură, olărit, lemn,  crearea unui spațiu cu muzică de promenadă, zona să fie dedicată relaxării fără activități poluatoare fonic și olfactiv. Au fost şi zălăuani care au cerut să nu se admită amplasarea în acel spațiu a unor chioșcuri  permanente.

La întrebarea „Ce credeţi că ar trebui să facă autorităţile locale pentru a avea un oraş de care să fiţi mândru, să doriţi să rămâneţi în Zalău, un oraș capabil să atragă mai mulţi turişti?”, cele mai multe răspunsuri au indicat probleme legate de infrastructură, cerând reabilitarea și modernizarea de străzi, drumuri, accese pietonale, parcări, trotuare. 13 au cerut alocarea mai multor fonduri pentru investiţii şi pentru atragerea de bani europeni, tot atâţia cerând întreținerea și modernizarea de spații verzi, parcuri, planări de flori în sensuri giratorii şi  finanțarea de plantări de flori la ferestrele locuințelor.

Respondenţii au cerut şi dotarea spaţiilor publice cu mobilier urban din materiale naturale, reabilitarea și amenajarea și altor spații publice din oraș, nu doar a celui din zona centrală pentru păstrarea locuitorilor, reabilitarea tuturor clădirilor, intervenții armonioase între amenajările existente și cele propuse cu realizarea de spații atractive urbanistic și arhitectural, punerea în valoare a patrimoniului mobil și imobil, precum și a monumentelor de for public care să fie realizate de artiști plastici, asigurarea fluidizării transportului, canalizării pluviale, fântâni arteziene, iluminat public.

În domeniu curăţeniei, răspunsurile au convers către asigurarea curățeniei în toate zonele orașului, mascarea clădirilor în amenajare sau dezafectate din zonele centrale sau vizibile, şi mutarea punctelor gospodărești de la drumurile principale. Zălăuanii îşi doresc şi realizarea de bazine de înot și ștranduri moderne, aquapark, piste de biciclete, pentru alergare şi pentru mers pe role, zone de promenadă, locuri de joacă pentru copii și fitness pentru adulți de calitate în toate cartierele orașului. Zece dintre cei care au răspuns la chestionare au cerut, de asemenea, realizarea unui cinema şi a unei grădini zoologice.

Distribuie:

Postaţi un comentariu