Cămătarii care au terorizat Jiboul, trimişi în judecată. Le luau banii pensionarilor

Cămătarii au fost prinşi în flagrant în timp ce le luau victimelor ajutoarele sociale imediat după încasare

Reţeaua de cămătari din Jibou, care, avându-l în componenţă chiar pe fiul bulibaşei de acolo, dădea bani cu camătă oamenilor săraci din oraş, după care îi şantaja pentru a-şi recupera sumele plus dobânzile uriaşe aferente, a fost trimisă în judecată.

Dosarul a fost înregistrat joi pe rolul Judecătoriei Zalău şi are programată vineri procedura obligatorie de verificare a legalităţii măsurii arestării preventive a celor implicaţi în acest caz.  Vorbim despre opt persoane, toate de etnie romă, aflate în diferite grade de rudenie, care până la destructurarea reţelei, în luna martie a acestui an, îşi adunaseră în „portofoliu” peste 100 de victime, racolate în special din rândul comunităţii de ţigani din cartierul Cărămidarilor din Jibou, fără a exclude, însă, şi alţi clienţi din oraş.

Potrivit procurorilor DIICOT Sălaj, care au coordonat cercetările finalizate, în martie, cu un flagrant, gruparea făcea din cămătărie cel puţin 30.000 de lei pe lună.

Gruparea era formată, în total, din 14 membri, majoritatea cămătari, dar din “schemă” făceau parte şi lucrători poştali, prin intermediul cărora cămătarii îşi recuperau banii de la victime. Victimele erau în special pensionari, cărora nu le ajungeau banii din pensie, dar şi diverse alte persoane cu venituri reduse, beneficiare de ajutor social. Potrivit localnicilor, cămătarii speculau nevoia imediată de bani a victimelor sale, fie că era vorba despre pensionari cărora le trebuiau bani pentru băutură, fie că vorbim, despre femei gravide, cărora le împrumutau bani pentru a-şi plăti asigurările sociale astfel încât să poată beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului.

Pentru bani daţi victimelor, cămătarii percepeau dobânzi de 100 la sută pe lună. Sumele de bani împrumutate şi dobânzile aferente le recuperau prin ameninţări şi acte de violenţă, îndreptate atât împotriva debitorilor cât şi a familiilor acestora. Rolurile membrilor erau bine stabilite în interiorul grupului. Astfel, unii suspecţi racolau victime care aveau nevoie de împrumuturi, alţii se ocupau de încheierea unor acte oficiale (împuterniciri, contracte de vânzare – cumpărare), iar alţii se ocupau de recuperarea restanţelor prin exercitarea de acte de violenţă, şantaje, ameninţări. Cuantumul sumelor acordate sub formă de împrumut variau între 200 de lei şi 13.000 de lei.

În cazul în care, victimele nu reuşeau să îşi plătească datoriile, acestea erau obligate să încheie şi să semneze, în faţa notarului public, diferite procuri, prin care renunţau în favoarea membrilor grupului, la toate drepturile financiare prevăzute de lege privind alocaţiile de stat pentru copii minori, alocaţii pentru persoane aflate în plasament / întreţinere, pensiile de handicap precum şi alte ajutoare sociale. Existau cazuri când reţineau aceste drepturi băneşti fără a avea vreo împuternicire notarială în acest sens.

Membrii grupării se bucurau de complicitatea a doi angajaţi ai unui oficiu poştal, care îi informau pe aceştia despre data la care se fac plăţile ajutoarelor sociale, pensiilor de handicap şi alocaţiilor de stat pentru copii minori. Sumele de bani le înmânau apoi membrilor grupării, în baza unor acte de identitate originale sau în copie, pe care aceştia le reţineau în mod ilegal de la părţile vătămate odată cu acordarea împrumuturilor. Au existat şi cazuri când membrii grupului au reţinut cardurile bancare, împreună cu codul PIN şi au extras sumele de bani direct din ATM. Astfel, membrii grupării au intrat în posesia ilicită a unor importante sume de bani, bunuri mobile, (autoturisme), imobile, pe care victimele erau obligate să le cedeze în favoarea acestora, fiind ameninţaţi cu moartea şi supuşi la acte de violenţă repetate.

Prim-procurorul DIICOT Sălaj Dan Buduşan povesteşte că, la audierea victimelor, acestea au fost foarte reticente în a da declaraţii, de frica urmărilor pe care le-ar putea suporta după ce cămătarii vor scăpa de închisoare, asta dacă vor ajunge în spatele gratiilor.

 

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu