Anul Nou Evreiesc, celebrat la Muzeul Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord

Sinagoga din Şimleu Silvaniei, actualmente Muzeu al Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord / Sursa foto: salajulpenet.ro

Rosh Hashana sau Anul Nou Evreiesc va fi celebrat miercuri, 4 septembrie, la Sinagoga din Şimleu Silvaniei, actualmente Muzeu al Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord, în cadrul unei ceremonii organizate de Comunitatea Evreilor din Sălaj.

‘Comunitatea Evreilor din Sălaj împreună cu preşedintele acesteia, Dan Has, are deosebita onoare să invite pe membrii acestei comunităţi, pe simpatizanţi şi pe toţi cei care doresc să participe în data de 4 septembrie – anul 5773 conform calendarului iudaic – la ceremonia organizată pentru a simboliza începutul Anului Nou pentru evreii de pretutindeni. Ne dorim ca în acest an să oferim celor care ne vor fi alături în Sinagoga din Şimleu Silvaniei – actual Muzeu al Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord – şi care doresc să afle mai multe despre semnificaţia acestei mari sărbători şi câteva elemente şi aspecte specifice din tradiţia şi religia evreiască’, a declarat, joi, pentru AGERPRES Daniel Stejeran, director al Muzeului Memorial al Holocaustului din Transilvania de Nord.

Potrivit sursei citate, Rosh Hashana – Anul Nou Evreiesc – este o sărbătoare de toamnă, rugăciunile rostite la acestă mare sărbătoare fiind, în mare parte, dedicate recunoaşterii lui Dumnezeu ca Rege şi Judecător asupra oamenilor.

Cel mai important obicei este suflatul din Şofar, un corn de animal – berbec, sau antilopă, exceptându-l pe cel de vacă. Sunetul Şofarului are menirea să atragă atenţia asupra faptului că Rosh Hashana se apropie, trebuie să amintească oamenilor să se întoarcă la Dumnezeu.

La Anul Nou Evreiesc se mănâncă mere şi miere, pentru a semnifica anul dulce care urmează să înceapă, un fruct nou sau partea din faţa a peştelui.

Distribuie:

Postaţi un comentariu