Skiathos, insula pe care îşi odihneşte umbra muntele Athos

Unii spun că pe Skiathos îşi odihnea umbra gigantul trac Athos -care se lupta cu zeii greci şi care ulterior a dat numele muntelui monahal din apropiere- şi că tot ea, umbra, ar fi dat numele micuţei insulei pe care se proiectează la apus. Alexandros zâmbeşte pe puntea bărcuţei sale şi-şi mângâie barba cu şuvoaiele albe şi sure în vânt, aidoma urmelor lăsate de vreo corabie zorită de piraţi. Îşi soarbe cafeaua şi buzele sale groase fac valuri în cana de tablă precum odinioară, în mare, mânia lui Poseidon. Îşi strânge ochii scrutând zarea şi vălureşte din buze povestea sa: că insula Skiathos s-ar fi născut din spuma mării care spăla trupul Afroditei. Ba că însuşi Poseidon ar fi vrut s-o atragă pe Afrodita cu o perlă nemaiîntâlnită în frumuseţe, Skiathos, pe care a lăsat-o să plutească pe mare. Dar Alexandros e un poet în sinea sa şi cuvintele poeţilor sunt încărcate adesea de cu totul alte înţelesuri decât cele aparente.

Dar orice spune legenda, toţi cei care o văd azi, ca un cor antic susţin că Skiathos e cea mai verde insulă grecească, dar şi cea mai frumoasă. Iar una dintre plajele sale este între primele 10 din lume. Skiathos e o insulă aruncată undeva în Marea Egee, cât un zâmbet de zeiţă, de numai 14 km lungime şi 4 lăţime. Şi dacă ai vrea, poate că ţi-ar fi greu să te pierzi în ea, chiar dacă te-ai ascunde în cele peste 1.000 de tavrene ale sale.

La fel ca turiştii din toate seminţiile pământului, pe trupul insulei trăiesc plante de toate felurile. Pe o palmă de pământ e şi munte şi mare, sunt şi pini, şi măslini, şi platani, lămâi, portocali, plante aromatice.

„Insula Skiathost este o insulă micuţă, are 42 km pătraţi, o insulă cosmpolită, în care tradiţionalul se îmbină cu modernismul. Ea are aproximativ 69 de plaje cu nisip fin; cele mai renumite, pe care turiştii aleg întotdeauna să le viziteze sunt Koukounaries, decorată cu blue flag, Agia Eleni, pentru apusurile extraordinare, Ambelakia, pentru linişte. Sunt foarte multe. Una dintre ele, cea mai socială, este Lalaria, care se atinge doar pe apă, formată din pietricele albe, zonă stâncoasă. Plaja Koukounaries este top 10 în Europa şi este decorată blue flag de către Asociaţia europeană de turism. Aici se poate face orice chestie grecească, însă oraşul Skiathos Town oferă foatre multă distracţie, foarte multe cluburi, taverne, mâncare proaspătă, mâncare de toate soiurile, toate tipurile de turişti. 80% din insulă este acoperită de păduri de pin, este verde în tot sezonul. Pe plajă veţi întâlni aceşti platani foarte vechi, unii de peste 200 de ani”, spune Alina Nicolae, agent de turism.

Da, pe plajele sale parcă simţi cum calci pe urmele zeilor, cum devii coardă vibrând în orchestra comună a mării şi a pădurii sau cum te transformi chiar tu în sărutul pe care soarele îl dă mării la apus.

Dar atracţiile insulei continuă, iar timpul necesar să ajungi la ele e cât un curs la şcoală: „De aici se pot face multe excursii opţionale în jurul insulei, poţi descoperi centrele de scufundări, exită un centru de echitaţie în care turiştii pot merge cu căluţii. E şi o rezervaţie naturală unde sunt animale mici, tot felul de păsări, fazani, iepuraşi. Zborul din România durează cel mult o oră şi jumătate. Sunt chartere de la Bucureşti şi Cluj, iar anul viitor vor fi şi din Timişoara”.

Una dintre atracţiile insulei îl reprezintă şi restaurantul unei clujence din Băişoara, Ana Maria Capra, care împarte în inima sa Apusenii şi mările Greciei, dar care va rămâne mereu îndrăgostită de România. Iar semnele cele mai vizibile sunt faptul că l-a învăţat româna pe soţul grec, Hristo, la fel cum l-a învăţat şi pe fiul său, Teodorus, născut în Germania. Dar cel mai important semn poate e drapelul României, care flutură la intrarea în local: „Sunt foarte patrioată, eu nici nu mă gândeam să nu am steagul românesc atârnat la taverna mea. Mulţi nu văd steagul când intră şi-l văd când pleacă. Dar le spun eu că este steagul şi atunci merg şi fac poze şi-s foarte încântaţi că văd steagul nostru aici. Îmi place foarte mult în România şi visul meu este să termine şcoala fiul meu şi să vin aici 6 luni şi să stau acolo 5 luni. Aceste este visul meu, să mă mut acolo înapoi”.

E de 14 ani în Grecia, iar printre vizitatorii anuali se numără şi Florin Piersic: „E foarte greu să ai o tavernă în Skiathos, pentru că e concurenţă foarte mare şi dacă nu faci lucruri de calitate, dacă mâncarea nu e bună… Trebuie să fii atent la orice, că sunt peste 1.000 de taverne în Skiathos. Ne străduim să facem mâncarea să fie bună, clienţii să se simtă bine la noi. Şase luni lucrăm 14-15 ore pe zi, din aprilie până în octombrie. Fiul meu, care are 18 ani, este foarte implicat aici, munceşte foarte mult şi abia aştept să-mi iau şi eu concediul. Florin Piersic vine în fiecare an, a fost dl Ioan Bocşa, vin foarte mulţi. Skhiatos e o insulă foarte frumoasă, verde. Pentru români reprezintă o facilitate, pentru că un zbor din Bucureşti sau din Cluj durează o oră şi 20 de minute. E foarte comod. Şi sunt foarte multe de văzut aici. O grămadă de plaje, poţi să mergi peste tot, e accesibilă oriunde şi oricând unui tursit. Insula e foarte mică, 14 km lungime, 4 lăţime, în două-trei zile ai făcut toată insula. E foarte frumos, mie îmi place pentru că nu e ca alte insule, nu e o insulă seacă, e verdeaţa, pinii sunt până în plajă. Este muzeul Papadiamantis, un scriitor şi un poet din Skiathos, pot să viziteze muzeul naval, pot să viziteze o grămadă de mănăstiri, aici sunt foarte multe, să se plimbe prin oraş, că e foarte frumos, cu străduţe mici”.

O altă româncă stabilită pe insulă măcar o jumătate din fiecare an este Alina Bazgu, din Craiova, şi soţul său Aurelian, pasionat de ambarcaţiuni: „Am cumpărat aici o casă, pentru că acesta a fost locul cel mai plăcut, locul în care am considerat că ne simţim cel mai bine, ne simţim aproape ca acasă sau poate chiar mai bine câteodată, pentru că aici tot timpul e cald şi modul de viaţă e atfel. Ai măsline, ai ulei de măsline, tot felul de fructe, legume care la noi nu se găsesc, portocale, lămâi. Modul de viaţă e mult mai sănătos aici. După părerea mea, acesta este cel mai frumos loc în care poţi să te relaxezi. Toată Grecia e frumoasă, e superbă, peste tot găseşti insuliţe de tot felul, cu grote, cu cadru natural, în Grecia este minunat peste tot. Mie în Skiathos îmi place în mod deosebit pentru că e zona în care ne-am simţit cel mai bine, am simţit că vrem să ajungem, aici am ales să ne şi stabilim”.

Soţul Aurelian a călătorit pe tot globul, dar tot Skiathos îi place mai mult: „Zona Skiathos este cea mai verde zonă din Grecia, chiar nu există un aer mai curat în alte zone. Aici este un foarte puternic miros de brad, sunt foarte mulţi brazi şi ei nu trăiesc decât în zone prielnice. În acelaşi timp, se găsesc şi citrice, măslini, portocali, care în alte zone nu sunt. Dar cel mai mult pentu aer. Aerul de aici nu se compară. Aici toată lumea speră să treacă de 100 de ani. Chiar vorbeam cu cineva şi spunea că aici abia de la 105 ani îşi pune problema că poate să moară, mai repede în niciun caz. Peisajul este mirific, se pot face excursii pe munte, plajă, se ţin seri greceşti. Eu zic că un loc ca acesta, vorbind ca un om care a fost aproape peste tot, care am călătorit foarte mult, în mare parte de glob, zona aceasta este unică”

Doi turişti români se alătură şi ei corului antic de lăudători ai insulei Skiathos.

„Este un loc foarte fumos, pe care îl recomand tuturor. Îm place plaja, apa e foarte curată, foarte limpde. Am fost şi în alte părţi ale Greciei, toate destinaţiile sunt particulare, dar aici e vegetaţia, foarte mult mi-a plăcut plaja, oamenii, distracţia de seară”, spune Cătălin Marius, din Bucureşti.

Georgeta Petrovici e din Timişoara şi e pentru prima oară în Skiathos: „Are în jur de 70 de plaje şi într-un sejur de o săptămână trebuie să faci o selecţie ca să poţi să bifezi cât mai mult din experienţa pe care o oferă insula aceasta. Pe de altă parte, e zona aceasta de lagună, care mi se pare absolut fabuloasă pentru orice om apropiat de natură. Totul e frumos în Grecia, lucrurile miros altfel, niciunde în altă ţară nu am întâlnit mirosurile de aici, sunt parfumuri, sunt mirosuri deosebite, totul e paradisiac. Aici am conştientizat că miroase frumos la fiecare colţ de stradă, la fiecare doi metri pe care îi avansezi. Faptul că e atâta vegetaţie contează. Sunt plante naturale, plante aromatice pe care le folosim în bucătărie. Până acum am apucat să văd mai multe plaje, iar una a fost cu adevărat superbă, nu-mi amintesc numele, e cu nisip negru”.

Poate că au mai rămas multe de aflat şi de spus despre Skiathos, însă fiecare are atracţiile sale şi lucrurile sale de descoperit. Fiecare are spusele, dar şi nespusele sale.

Distribuie:

Postaţi un comentariu