Începe şcoala. Iar?

„Ar fi bine dacă vacanţa de vară ar ţine încă două luni” aceasta este dorinţa majorităţii copiilor care vor începe în 15 septembrie un nou an şcolar. Pentru Alexandra şi Antonia, două surori dintr-o familie cu patru copii din Cluj-Napoca, începerea şcolii este privită fără entuziasm. „Nu ne este dor nici de colegi, nici de profesori şi am vrea să avem vacanţă cel puţin până la Crăciun”, au mărturisit fetele cu o săptămână înainte de începerea şcolii. Pentru noul an şcolar, cele două surori îşi doresc pauze lungi şi dese, o cantină aproape de şcoală şi o atmosferă cel puţin la fel de relaxantă ca la grădiniţă. „Mai vrem multe calculatoare şi în loc de cărţi să avem tablete”, spune Antonia. În ceea ce o priveşte pe mama lor, aceasta şi-ar dori ca învăţământul românesc să fie gratuit şi în fapt, nu doar la televizor şi vacanţele să fie vacanţe, fără teme şi alte sarcini puse pe umerii copiilor.

Destul de cuminţi

Pe soţii Colcer şi pe cei patru copii ai lor i-am cunoscut într-o zi de luni, în casa lor situată pe Calea Turzii. Alexandra este cea mai mare dintre fraţi, fiind urmată de Antonia şi de David. Mezinul familiei, Luca, are doar patru luni.„Alexandra este cea mai cuminte, mă ajută cel mai mult şi are mai puţine fiţe ca Antonia. Este elevă la Liceul de Coregrafie si Arta Dramatica «Octavian Stroia» şi trece pe clasa a zecea. Pentru ambele fete există încă loc de mai bine în ceea ce priveşte învăţătura” aflăm de la doamna Ioana, mama celor pentru copii, aflată în prezent în concediu de maternitate. Antonia este elevă în clasa a şasea la Şcoala Generală Constantin Brâncuşi şi „per ansamblu”, după cum mărturiseşte mama ei, este destul de cuminte. David are cinci ani şi merge în grupa mare la Grădiniţa Confesională Sf. Ana. Deşi l-am găsit de această dată acasă, capul familiei Colcer, tatăl copiilor, lucrează în străinătate pe post de şofer şi foarte puţin are ocazia să îşi petreacă timpul în compania familiei. Cu toate acestea, dacă nu ar trimite cei câteva sute de euro pe lună, familia lui nu ar avea din ce să se întreţină.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

Piersic în variantă feminină

Antonia merge la dansuri populare de la vârsta de cinci ani şi în prezent face parte din ansamblul Dor Clujean. Pe masa din sufragerie vedem două caiete de exerciţii date ca temă de vacanţă, care aşteaptă încă să fie rezolvate, dar Antonia nu pare foarte încântată să le deschidă, cu atât mai puţin să le completeze. Alexandrei cei mai mult îi plac în timpul şcolii pauzele şi momentul când aude clopoţelul care anunţă sfârşitul ultimei ore. Lăsând gluma la o parte, Alexandra mărturiseşte că îi mai place şi teatrul. Cu toate acestea, merge destul de rar la spectacole de teatru. „Îmi este frică să o las în lunile de iarnă să meargă seara la teatru pentru că există tot felul de ciudaţi, mai ales pe Calea Turzii. Cu toate acestea, o încurajez şi îi doresc să ajungă un Florin Piersic în variantă feminină”, precizează mama ei. Alexandra mărturiseşte că la început avea mari emoţii când trebuia să joace în faţa colegilor şi a profesorilor săi, însă acum a depăşit acele momente şi îşi doreşte tot mai mult să devină actriţă. „Chiar în perioada următoare grupa mea va juca spectacolul Hecuba şi eu voi face parte din cor”, aflăm de la Alexandra, a cărei încântare când vorbeşte despre pasiunea ei i se poate citi în ochi cu uşurinţă. Alături de sora ei mai mică, Alexandra merge şi la dansuri de două sau trei ori pe săptămână. De asemenea, copiilor nu le lipseşte din casă televizorul, laptopul sau tableta.

Foto: Dan Bodea

Foto: Dan Bodea

„Pentru mine ca mamă, începerea şcolii este un stres în plus. Numai când mă gândesc la câte perechi de panataloni trebuie să le cumpăr, la câte şosete şi alte haine. Caietele dacă le iau cele ieftine nu sunt bune, trebuie să le iau pe cele scumpe care nu sugativează. Un stilou costă mai mult de zece lei şi nu ţine foarte mult. Copiii le mai şi strică. Încep şi fondurile clasei, bani pentru caiete speciale şi pentru culegeri şi trebuie în fiecare an schimbate. Cea mai ieftină culegere este 30 de lei şi nici măcar nu lucrează din ele pagină cu pagină. Învăţământul în România ar trebui să fie gratuit, dar ştim cu toţii că nu e aşa”, precizează doamna Ioana Colcer. Aceasta a precizat că pentru primele zile de şcoală le va cumpăra copiilor doar câteva caiete pentru strictul necesar, mai importante fiind hainele. „Avem noroc cu soţul meu care lucrează în Spania, altfel nu cred că ne-am descurca. Doar cutia de lapte praf este 53 de lei şi ajunge o săptămână, aşa că gândiţi-vă la toate cheltuielile. Eu sunt încă în concediu de maternitate, lucrez la RATUC, noul CTP. Nu este uşor, dar ne descurcăm. Ce îmi doresc eu pentru copii este să fie sănătoşi. Nu vreau să îi îndrum spre ceva anume, îi las pe ei să aleagă”, precizează Ioana Colcer.

Fără bani de buzunar

De meditaţii doar Alexandra a avut nevoie în clasa a opta, la matematică, dar de atunci nu a mai apelat la ajutor. Mama lor mărturiseşte că nu obişnuieşte să îi ajute pe copii la teme având în vedere că materia şi manualele se schimbă atât de des. Cel mai mare regret pe care îl are doamna Ioana este faptul că în prima zi de şcoală nu va putea fi alături de toţi copiii ei. Anul acesta este rândul lui David să fie însoţit de mama lui. Totodată, o regulă pe care copiii au înţeles-o de la mama lor este aceea de a nu primi bani de buzunar în timpul şcolii. „Nu i-am obişnuit să aibă zilnic la ei nici măcar cinci lei. Dacă au nevoie de un suc, sau un croissant în afara sandwich-ului pus de acasă, le dau bani, cu condiţia să am”, spune Ioana Colcer. Mama copiilor mărturiseşte că lunar cheltuie cel puţin 500 de lei doar pe necesităţile celor mici, având în vedere că venitul pe întreaga familie, cu tot cu alocaţiile copiilor, se ridică la aproximativ 2.000 de lei pe lună.

Distribuie:

Postaţi un comentariu