Cele mai aglomerate oraşe ale lumii

Tokyo

Populaţia urbană a lumii a crescut foarte mult în ultimii ani, iar acum mai mult de jumătate din populaţia globală trăieşte în oraşe. Dacă în 1950 numărul celor care locuiau în oraşe ajungea la 746 de milioane, în 2014 populaţia urbană este de 3, 9 miliarde, potrivit unui raport al Naţiunilor Unite. Estimările arată că în 2050 ţara cu cea mai mare populaţie urbană va fi India, cu 404 milioane de oameni, urmată de China şi Nigeria.

Cele mai mari aglomerări urbane pot găzdui acum peste 20 de milioane de locuitori, pentru că oraşelor iniţiale li se adaugă şi zonele metropolitane. Astfel, apar tot mai multe astfel de oraşe, cu o dezvoltare rapidă şi agresivă, alături de oraşe care se pot lăuda cu o istorie de câteva mii de ani.

Această expansiune rapidă a adus de multe ori şi probleme de mediu, cauzate de poziţionarea geografică, numărul ridicat de fabrici, dar şi de traficul aglomerat. De altfel, gestionarea unor astfel de oraşe gigant reprezintă una dintre principalele provocări ale secolului 21, cu atât mai mult cu cât în cele mai multe dintre ele populaţia este în creştere.

Observăm şi noi această creştere a populaţiei urbane, chiar dacă oraşele României nici nu se compară cu cele din topurile celor mai aglomerate aşezări urbane ale lumii. Dacă noi ne confruntăm cu trafic infernal, aglomeraţie şi întârzieri, cum se descurcă cei care au de-a face cu populaţii de zeci de milioane de locuitori?

Japonia, cu populaţie în declin

În toate topurile celor mai aglomerate oraşe din lume apare Tokyo, capitala Japoniei şi cel mai mare oraş al ţării. Tokyo are în prezent o populaţie de circa 38 milioane de locuitori – similară cu populaţia unor ţări precum Kenya sau Polonia. Previziunile spun că urmează un declin al numărului de locuitori în următorii ani (la nivelul întregii ţări, nu doar în capitală), dar Tokyo va rămâne cel mai populat oraş din lume.

Metropola a supravieţuit şi a fost reconstruită rapid după ce a fost lovită de trei catastrofe, în istoria sa, care începe de la un mic sat pescăresc, transformat în unul dintre cele mai importante centre financiare ale lumii. Cunoscut pentru ritmul de viaţă ameţitor, Tokyo este un oraş dezvoltat pe verticală, pentru că spaţiul nu mai permite alternativa pe orizontală: cele 38 de milioane de locuitori se înghesuie pe 13.500 de kilometri pătraţi. Consecinţa este că oricine vrea un loc al său în capitala Japoniei trebuie să plătească sume foarte mari de bani.

Japonia mai are un oraş în topul celor mai mari aglomerări urbane, Osaka, ce numără circa 20 de milioane de locuitori. Osaka era pe locul doi în topul celor mai populate oraşe în 1990, urmat de New York. Osaka este acum unul dintre cele 16 mega-oraşe din Asia, continentul cu cele mai multe oraşe care depăşesc opt milioane de locuitori. Al doilea mare oraş al Japoniei atrage anual noi locuitori, în special tineri care doresc să îşi construiască o carieră. Pe lângă aceste oportunităţi, oraşul atrage cu atmosfera sa modernă: majoritatea clădirilor au fost ridicate în ultimii 50 de ani, după ce Osaka a fost puternic bombardat în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial şi a fost reconstruit aproape de la zero.

Shanghai

Shanghai

India şi China

În top apare şi Delhi, metropola din nordul Indiei cu 25 de milioane de locuitori. Acesta cuprinde oraşul Shahjahanabad şi New Delhi, capitala Indiei, iar estimările arată că până în 2030 va ajunge la 36 de milioane de locuitori, rămânând tot pe locul doi. Delhi este un oraş cu o istorie aparte, ce se întinde pe cinci milenii. Pe parcursul istoriei sale a fost capitală a numeroase imperii, ceea ce a însemnat că a fost distrus şi reconstruit periodic, în special în perioada medievală. În prezent, Delhi este practic un oraş alcătuit din mai multe orăşele din regiunea metropolitană, iar în 2014 a fost declarat cel mai poluat oraş din lume. Economia locală se bazează pe IT, telecomunicaţii, turism şi bănci.

Tot în India este şi oraşul Mumbai, capitala statului Maharashtra, cu 21 de milioane de locuitori. Capitală comercială a Indiei, oraşul cunoscut anterior cu numele de Bombay oferă unul dintre cele mai ridicate niveluri de trai din regiune, astfel că atrage oameni din întreaga regiune. Oraşul este celebru pentru aglomeraţie, densitatea populaţiei fiind de 17.000 oameni pe kilometru pătrat.

În aceeaşi categorie cu India, cele mai populate ţări ale lumii, se clasează şi China – prin urmare, şi aici sunt aglomerări urbane în creştere şi continuă dezvoltare. Astfel este oraşul Shanghai, cel mai mare oraş al ţării din punct de vedere al populaţiei, având 23 de milioane de locuitori. Iar în capitala Beijing, populaţia a ajuns la 20 de milioane de locuitori. Dacă ne gândim, însă, că populaţia totală a Chinei este de 1, 4 miliarde de locuitori, cei din Beijing reprezintă un procent scăzut.

Beijing este centrul politic, cultural şi educaţional al Chinei, însă Shanghai este cel mai mare şi cel mai „occidentalizat”, este centrul financiar şi comercial şi a fost, în ultimele două decenii, unul dintre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Pe scurt, Shanghai a ajuns, dintr-un oraş sărac şi prăfuit, cel mai puternic motor economic al Chinei şi cea mai modernă metropolă a ţării, dar şi cea mai aglomerată zonă urbană. În prezent, zona metropolitană se întinde pe o suprafaţă de 6.000 de kilometri pătraţi şi cuprinde, pe lângă cel mai mare port din lume, numeroase atracţii turistice şi zgârie-nori emblematici.

China

China

Seul, Manila, Jakarta

Rămânem pe acelaşi continent şi ajungem la una dintre cele mai costisitoare metropole asiatice, Seul. Capitala Coreei de Sud urmează „reţeta” metropolelor asiatice care se bucură de o creştere economică semnificativă, fapt ce atrage în mod direct şi creşterea populaţiei. Seul are astăzi o populaţie de 25 de milioane de locuitori, iar zona sa metropolitană se întinde pe o suprafaţă de circa 10.000 de kilometri pătraţi.

Interesant este faptul că aproape jumătate din populaţia Coreei de Sud locuieşte în Seul. Oraşul acoperă însă doar 12% din suprafaţa ţării, astfel că denstitatea populaţiei este foarte mare. Oraşul este împărţit în 25 de cartiere şi are unul dintre cele mai lungi tuneluri de transport din lume, în cadrul reţelei de metrou. Aici au sediul central companii precum Samsung, LG sau Hyundai.

Şi capitala statului Filipine apare în topul oraşelor dezvoltate recent, cu o densitate mare a populaţiei. Manila trece printr-o perioadă înfloritoare din punct de vedere economic, iar zona metropolitană a ajuns la o populaţie de aproape 21 de milioane de locuitori. Numărul companiilor străine ce îşi deschid un sediu în acest oraş creşte constant, ceea ce atrage oameni din întreaga regiune. Zona metropolitană a capitalei filipineze ocupă o suprafaţă de circa 4.000 kilometri pătraţi, astfel că densitatea populaţiei depăşeşte 5.000 de locuitori pe kilometru pătrat. În ceea ce priveşte exclusiv oraşul Manila şi rezidenţii săi, acesta deţine titlul de cel mai dens populat oraş din lume: pe o suprafaţă de mai puţin de 40 de kilometri pătraţi locuiesc aproape 2 milioane de oameni.

28 de milioane de oameni se înghesuie şi în capitala Indoneziei, principalul centru financiar, politic, comercial, industrial şi cultural al ţării. Jakarta are şi o ofertă bogată de divertisment, ceea ce atrage milioane de turişti anual. Oraşul s-a remarcat în rândul turiştilor internaţionali atât datorită istoriei bogate şi a tradiţiilor fascinante, dar şi prin faimoasele spectacole de proporţii, organizate până la cel mai mic detaliu. Cu o suprafaţă de circa 6.000 de kilometri pătraţi, zona metropolitană ajunge să aibă o densitate de peste 4.600 de oameni pe kilometru pătrat, astfel că cele mai cunoscute zone ale oraşului sunt extrem de aglomerate constant.

America de Nord şi America de Sud

Trecem pe continentul american şi ajungem în Mexico City, capitala statului Mexic, care numără peste 21 de milioane de locuitori şi este pe locul patru în topul celor mai populate oraşe din lume. Mexico City este centrul politic, financiar şi educaţional din Mexic, însă este şi unul dintre cele mai mari centre financiare din America de Nord.

Asemănător este şi Sao Paulo, din Brazilia, cu circa 21 milioane de locuitori – oraşul cu una dintre cele mai mari economii din America de Sud, cel mai dezvoltat oraş din emisfera sudică. Fondat în 1554 de coloniştii portughezi, Sao Paulo este acum o metropolă multiculturală, care găzduieşte mulţi italieni, japonezi şi arabi. Oraşul se laudă cu unele dintre cele mai înalte clădiri din Brazilia şi găzduieşte muzee precum Memorialul Latino-American, Muzeul de Artă sau Muzeul Limbii Portugheze. Porecla oraşului este Land of Drizzle, din cauza vremii capricioase.

Şi Statele Unite ale Americii apar în top, cu zona metropolitană New York, una dintre cele mai mari din lume, cu 18, 5 milioane de locuitori. New York era al treilea cel mai populat oraş din lume în 1990, însă până în 2030 va cădea pe poziţia 13 sau 14, pe măsură ce oraşele mari din ţările emergente devin tot mai atractive, arată estimările specialiştilor. New York este împărţit în cinci zone:  The Bronx,   Brooklyn,   Manhattan,   Queens  şi insula  Staten Island.

Considerat a fi capitala economică şi comercială a Vestului, oraşul New York are o densitate de “doar” 600 locuitori pe kilometru pătrat. Este una dintre cele mai celebre metropole ale lumii şi atrage anual noi locuitori din toate colţurile lumii, dar şi milioane de turişti. Zona metropolitană a oraşului ocupă o suprafaţă de aproape 35.000 kilometri pătraţi, respectiv circa un sfert din suprafaţa statului New York.

București

București

[stextbox id=”custom”]

Alte oraşe foarte populate

  • Karachi, Pakistan – 24 milioane de locuitori

Karachi a fost capitala statului înainte de construirea Islamabadului, iar în prezent este gazda celor mai multe companii locale. Situat pe malul Mării Arabiei, Karachi atrage turişti cu numeroasele sale plaje, muzee, clădiri istorice, Parcul Naţional sau Lacul Naţional. Ca şi în multe alte cazuri de metropole aglomerate, Karachi are numeroase probleme din cauza poluării.

  • Lagos, Nigeria – 21 milioane de locuitori

Aşezat pe malul Atlanticului de Sud, în Golful Guineea, Lagos este cel mai dezvoltat oraş din Africa şi unul dintre cele mai importante centre financiare ale continentului. Iniţial, Lagos a fost un simplu port, iar extinderea acestuia a fost dificilă, întrucât regiunea este marcată de numeroase insuliţe care au fost treptat cooptate în zona metropolitană a oraşului.

  • Cairo, Egipt – 18, 5 milioane de locuitori

Cairo este cel mai mare oraş şi totodată capitala Egiptului, fiind unul dintre centrele urbane cu cea mai mare densitate a populaţiei.

  • Guangzhou, China – 17 milioane de locuitori

Cu o densitate a populaţiei de 5.000 de locuitori pe kilometru pătrat şi o suprafaţă de circa 3.000 de kilometri pătraţi, Guangzhou joacă un rol important în economia ţării, fiind unul dintre cele mai însemnate centre pentru mijloacele de transport maritime, feroviare şi aeriene. Populaţia ar însuma 20, 8 milioane, potrivit estimărilor pentru anul acesta.

[/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu