Ce a lăsat Prințul Charles în urmă

Imagini de la Festivalul Florilor de câmp (Foto: Loránd Vakarcs )
Acum doi ani, țara noastră intra în clubul select al țărilor care au cele mai interesante și mai diverse flori de câmp! Poate nu vă vine să credeți, dar ele sunt o bogăție neprețuită îndeajuns de om, iar la noi, mai ales în Transilvania unde relieful este divers, florile e câmp sunt bunuri cu valoare de patrimoniu. Anul trecut a fost prima dată când România a intrat în grupul țărilor europene care au organizat Festivalul Florilor de Câmp Europene, iar în 31 mai -1 iunie, anul acesta, a organizat a doua ediție, la Viscri. De data aceasta, la sărbătoarea florilor de câmp a participat și John Akeroyd, botanistul casei regale britanice. El a rămas în urma prințului Charles, care tocmai făcuse o vizită în Transilvania,   special ca să studieze câmpurile de la noi. Împreună cu participanții la festival, Sir John Akeroyd a făcut o excursie pe dealuri și a ținut o prezentare despre flora Europei și pericolele care o pasc. Unele o pasc la propriu.
WP_20140601_11_28_22_Pro
Festivalul este organizat de Fundația Adept Transilvania și adună laolată oameni interesați de fauna locului, dar și copii, tineri orășeni pentru care descoperirea naturii este o aventură și o lecție de educație. Copiii au pictat flori, au cusut petice cu ele sau au făcut fotografii, iar cei mai buni au fost premiați. Au avut loc concerte, demonstrații culinare în care s-au folosit plante vechi de pe vremea romanilor, aduse de „bucătarul”, Dan Groza, profesor de geografie. De asemenea, Dietmar Gross, un silvicultor sas, întors din Germania la Viscri, a prezentat situația pădurilor virgine din România și pericolul ca ele să dispară de la an la an.
Foto: Loránd Vakarcs

Foto: Loránd Vakarcs

„Avem relații cu celelalte țări în care se organizează festivalul, facem schimb de informații și concepem mici proiecte complementare în cadrul proiectului mare. În esență dorin să arătăm ce potențial au locurile e aici. De exemplu, am început acțiunea peticele cu flori în care femeile și copiii cos flori pe panză și acestea vor ajunge în final într-o expoziție la Parlamentul European, unde vrem să atragem atenția asupra importanței florilor și a păstrării mediului nealterat. Până acum avem trei sute de femei implicate în cusutul acestor petice. Este o surpriză pentru noi, în primul rând pentru că s-au oferit voluntar și am descoperit că suntem legați de cultura florilor și spiritual nu doar natural. Vom face și o arhivă foto, video, cu povești, legende și imagini din tradițiile locale legate de flori și cultura pentru natură, n-am vrea să se piardă nimic” spune Laura Chirilă, organizator.
Foto: Loránd Vakarcs

Foto: Loránd Vakarcs

Dacă străbați Transilvania în luna mai, descoperi că locurile au o magie a lor, o poezie legată în primul rând de flori. Ele pot fi atracție pentru turism, dar și resursă economică: din flori se fac siropuri și dulcețuri, băuturi și parfumuri.

1 Comentariu

  1. GRIGORE spune:

    Printul CHARLES afacut un gest frumos macar daca ar invata si politicienii nostri ceva .Dar acesti politicieni pusi pe capatuiala prin coportamentul lor arata ca nu-i intereseaza si nici nu le pasa de tara noastra .Nici ministrii turismului gen UDREA cu frunza ei n-au facut atita publicitate romaniei ca si acest print ,modelul de laVISCRI ar trebui implementat si in alte comunitati din Romania ca se pare ca functioneaza

Postaţi un comentariu