Vara asta se poartă extremele: Funar, șef la PRM

Gheorghe Funar

Weekendul trecut s-au întâmplat concomitent două evenimente, strâns legate între ele: tabăra de vară de la Băile Tușnad unde au participat Viktor Orban, Laszlo Tokes și liderii UDMR, dar și Congresul PRM unde Gheorghe Funar a preluat conducerea partidului din mâinile lui Vadim Tudor. Congresul s-a ținut pentru prima dată la Alba Iulia, un oraș simbol pentru românism și unitate națională, ales așadar, cu grijă. Se pare că nu întâmplător s-au găsit cei doi corifei ai PRM, Vadim și Funar să se bată pe partid în acestă perioadă, pentru că acum iese la iveală o temă tocmai bună de exploatat pentru ei: regionalizarea.

Gheorghe Funar a simțit de la Cluj, că Vadim Tudor e gata să scape oportunitatea reînvierii unei teme de ceva vreme apusă, lupta cu maghiarimea transilvană revanșardă. Să ne amintim că PPMT a ieșit săptămânile trecute în stradă să ceară autonomie și regionalizare istorică. Toro Tibor spunea pentru Transilvania Reporter că partidul său este gata să iasă în stradă, în 100 de localități, pentru a impune regionalizarea, așa cum o doresc ei. Ori, ce ocazie mai bună, pentru un partid ca PRM, să se reinventeze după cinci ani în afara Parlamentului și șapte departe de guvernare?

Premisele relansării naționalismului. Europarlamentul Laszlo Tokes i-a cerut sâmbăta premierului ungar Viktor Orban, la Universitatea de Vară de la Băile Tuşnad, să creeze un sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să ofere protectorat Transilvaniei, aşa cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud, a transmis Agerpres.
Afirmaţiile lui Laszlo Tokes au fost făcute în contextul în care a răspuns la o întrebare referitoare la unitatea şi solidaritatea maghiarilor de pretutindeni, punctând că este nevoie de acest lucru, dar trebuie văzut care este preţul pentru realizarea acestei unităţi.
„Trebuie să vedem ce preţ plătim pentru această unitate. Îl rugăm pe Viktor Orban şi Guvernul său să construiască acest sistem de cooperare naţională în aşa fel încât să oferiţi protecţie, să oferiţi protectorat Transilvaniei, cum a făcut Austria cu Tirolul de Sud”, a afirmat Laszlo Tokes, potrivit traducerii oficiale, în aplauzele celor aproximativ 3.000 de participanţi. Europarlamentarul a mai spus că trebuie căutaţi specialişti care să creeze un steag al Transilvaniei, „aşa cum are Secuimea” şi să se meargă mai departe pe calea autonomiei.

„Eu spun să selectăm specialişti care să realizeze un drapel al Transilvaniei, Secuimea are un steag, să aibă şi Transilvania un steag şi putem merge mai departe pe calea aceasta a autonomiei, autonomiei Secuimii, a Banatului (…) şi a celorlalte regiuni, şi în toate aceste probleme să căutăm soluţii care corespund principiilor democraţiei”, a declarat Tokes.

Laszlo Tokes a punctat ca în problema autonomiei şi a regionalizării se duce o luptă contra-cronometru şi i-a îndemnat pe cei prezenţi să participe la manifestaţiile împotriva proiectului de regionalizare a Guvernului.

 

Victor Orban și Laszlo Tokes / Sursa foto: ghimpele.ro

Victor Orban și Laszlo Tokes / Sursa foto: ghimpele.ro

Viktor Orban: Trebuie să avem o Patrie-Mama puternică, o Ungarie puternică

Tot la Băile Tușnad, sâmbătă, Viktor Orban a declarat că maghiarii, dispersaţi în întreaga lume, pot constitui o naţiune puternică prin sistemul dublei cetăţenii, care este parte a politicii naţionale a Patriei-Mame, conform Mediafax.
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că în secolul XX mai multe evenimente au avut ca rezultat dispersarea comunităţilor maghiare, fără ca populaţia să fie dislocata, făcând referire şi la Transilvania, care „a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este”.
„Ne-au cam dispersat evenimentele, comunităţile au fost dispersate, fără să fie dislocate. Au apărut graniţe, de pildă suntem în Transilvania, care a fost parte a Ungariei, s-a tras o linie şi acum nu mai este. După 1956, 250.000 de maghiari au părăsit Ungaria”, a declarat Viktor Orban.

 

În aceeași zi, la Alba Iulia

Congresul Extraordinar al Partidului România Mare (PRM) desfăşurat sâmbăta, la Albă Iulia, la care au participat în jur de 700 de delegaţi, a decis excluderea din partid a lui Corneliu Vadim Tudor şi alegerea lui Gheorghe Funar în funcţia de preşedinte.Delegaţii prezenţi la Albă Iulia au hotărât, prin vot deschis, cu patru voturi contra şi trei abţineri, excluderea lui Corneliu Vadim Tudor din PRM.
Pentru funcţia de preşedinte al PRM au candidat trei persoane – Gheorghe Funar, Corneliu Ciontu şi Stefan Valentin Vargă, care s-a autopropus. Gheorghe Funar a obţinut 530 de voturi, Corneliu Ciontu 113 voturi, iar Varga 17 voturi.

Întrebat dacă există viaţă pentru PRM după Corneliu Vadim Tudor, Gheorghe Funar a răspuns că „orice preşedinte de partid nu poate să rămână în această funcţie 100 de ani”.
„Corneliu Vadim Tudor, la fel ca oricare dintre noi, este trecător prin lumea asta şi un preşedinte de partid nu poate să rămână în această funcţie 100 de ani”, a spus Funar.
El a adăugat că a propus Biroului Permanent al partidului, şi iniţiativă să a fost aprobată, limitarea la cel mult două mandate consecutive pentru funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte şi secretar general.

 

Congresul PRM de la Alba Iulia / Sursa foto:  alba24.ro

Congresul PRM de la Alba Iulia / Sursa foto: alba24.ro

 

[stextbox id=”custom” caption=”Valurile, malurile”]Norocul României este că nici în proiectele extremiste nu există tenacitate. La cât de haotică este viața politică de la noi, chiar și aceste accente se dizolvă instantaneu în marea de delăsare care ne caracterizează. Gheorghe Funar a declarat pe toate canalele că vă scoate partidul la lumină, dar are în spate o istorie a excentrităților care nu-l fac credibil. Funar ca și Toro Tibor vor fi spectacole de vară, ușor de trecut cu vederea chiar și e cei mai înfocați extremiști. [/stextbox]

Distribuie:

Postaţi un comentariu