Vákár István preşedinte interimar al Consiliului Judeţean Cluj: Nu m-am gândit că se fac aranjamente, că se condiţionează contracte

După imensul scandal de corupţie care a dus la arestarea preventivă a lui Horea Uioreanu, instituţia este condusă temporar de vicepreşedintele CJ, udemeristul Vákár István. Deşi interimatul său trebuia să dureze doar o săptămână acesta s-a prelungit. Transilvania Reporter vă propune o discuţie cu cel care conduce în prezent destinele judeţului.

Aţi preluat funcţia de preşedinte într-un moment foarte dificil. Şi deşi iniţial era o situaţie temporară se pare că veţi mai rămâne o perioada în fruntea instituţiei. Cum vă descurcaţi în noua poziţie?

Precum vedeţi în momentul ăsta nu sunt îngropat în dosare, am eficienţă, datorită experienţei. Consiliul Judeţean este o instituţie foarte complexă, dar nu e nici pe departe aşa de complicată cum pare din afară. Dacă toate sunt luate la rând şi se respectă toate protocoalele de funcţionare nu prea ai de ce să ai blocaje. Blocaje sunt la instituţii terţe sau la unele lucrări, dar acum că se prelungeşte această perioadă de interimat încerc şi acolo să introduc o regulă. Un pic de ordine. Eu am lucrat dintotdeauna pe obiective cu termene. Acum e o situaţie dată, o apucăm dintr-un capăt, ca o haină care s-a rupt şi se începe cusătura dintr-o parte şi se merge cât ai aţă. În momentul ăsta pot să zic că am mai primit un mosor de aţă. Continuăm.

Va mai exista o schimbare?

Eu nu am avut discuţii pe partea asta cu alianţa de dreapta. Colegii din alianţă mă cunosc, ştiu ce pot face. Dacă ei consideră şi domnul Seplecan îşi doreşte aşa de mult această funcţie, eu renunţ cu tot dragul. Eu nu am dorit şi nu ţin cu 10 mâini de funcţii sau de putere mai mare. Vedeţi, ne găsim în acelaşi birou, cel de vicepreşedinte. În Consiliul Judeţean ar trebui să se facă administraţie, pură administraţie, de către funcţionari publici. Pe lângă aceasta componenta politică, de reprezentare e importantă. Dar trebuie foarte bine separate. Şi bineînţeles acea reprezentare trebuie să aducă un plus în administraţie. În momentul acesta suntem cu o problemă de imagine a instituţiei unde reprezentarea a adus un mare minus administraţiei.

Aţi lucrat direct cu Horea Uioreanu în calitate de vicepreşedinte. Cum a fost colaborarea?

Din punctul meu de vedere colaborarea a fost foarte bună, niciodată nu am avut conflicte, pot să zic că se apropia de amical. Am fost profund şocat de momentul reţinerii. Parcă vorbim de două persoane diferite. Eu cunoşteam un personaj jovial, cumsecade cu care aveam o discuţii pe diferite teme, mă rugam, poate câteodată luni de zile, pentru un proiect sau altul. Şi bineînţeles citind apoi tot felul de rechizitorii apare totul în altă lumină şi atunci acea simpatie se transformă în supărare, dezamăgire profundă. Nu faţă de persoană, ci faţă de faptul în sine. Nu mă gândeam că se poate întâmpla aşa ceva. Pentru mine cel mai important era să aduc bani în judeţul ăsta. Apoi cum se cheltuie, cu ce firmă, nici nu m-am gândit. Nu m-am gândit că se fac aranjamente, că se condiţionează contracte. Pentru mine e altă lume, n-am înţeles-o, nu o înţeleg nici acum.

Cum funcţionează în prezent consiliul judeţean? Care sunt problemele concrete cu care vă confruntaţi?

Problemele concrete sunt în primul rând marile proiecte ale CJ, în diferite faze incipiente sau în blocaj cu suspiciune de incorectitudine. Am nevoie de tot consiliul, de toţi colegii care pricep aceste lucruri. Şi care pot să verifice. Am dispus auditarea proiectelor. Ca entitate care plăteşte îţi pui întrebarea dacă eşti corect plătind în continuare ceva ce este suspect de fraudă. Trebuie să fim foarte atenţi, lucrările merg în continuare, plăţile decurg. Eu până acum nu am avut atribuţii în acest sens, aşa că la fiecare ordin de plată mai mare, la regia Aeroport sau la CMID, chem aparatul de specialitate discutăm de ce facem plata, ei explică, îşi asumă, eu am încredere perfectă în funcţionarul din CJ. Procedurile de lucru dau nişte rezultate şi au şi nişte mijloace de verificare. Noi trebuie să găsim cele mai corecte soluţii de a continua lucrările, pentru că lucrările nu pot fi oprite. Ele au fost începute în beneficiul populaţiei. La drumuri avem o problemă cu licitaţiile, pentru că sunt contestate, dar vom parcurge toate etapele chiar dacă e presiune să mergem mai repede, cum e la drumul Fizeşului. Şi celelalte investiţii se continuă. De exemplu, extinderile la Tetarom. Erau în blocaj pe o lucrare în Tetarom I, toate etapele erau parcurse, dar nu era predat amplasamanetul. Nu sar peste procedură. Este un câştig în situaţia asta că am lucrat foarte mult în sistemul public şi pot vorbi aceeaşi limbă cu ei. Acum la noi trebuie să urci nivelul de verificare peste mediu, o impune situaţia.

Credeţi că vor fi sincope având în vedere că acum aveţi 2 vicepreşedinţi novici pe care să vă bazaţi?

Nu cred. Pe Mihai Seplecan îl cunosc din mandatul trecut, e un tip activ, un om de teren. Partea economică şi de funcţionalitate depinde de cum îşi doreşte şi el să lucreze şi ce proiecte va prelua. Dar important e să urmărim nişte termene. Şi tocmai de aceea eu aş vrea un sistem electronic de management al documentelor pe care deocamdată nu îl avem.

Vi s-a părut necesară înlocuirea lui Ioan Oleleu? Cum aţi colaborat cu acesta?

Am colaborat foarte bine, nu pot să zic că a fost necesară această schimbare, e pur politică această mişcare, e vorba de o schimbare de majorităţi şi aş vrea să nu comentez mai mult. Nu mi se pare că bulversarea politică e benefică pentru sistemul public.

Luna aceasta e anunţată în judeţ vizita unei mari delegaţii chineze, oameni cu care Horea Uioreanu a avut discuţii când a fost plecat în China. Cum credeţi că vor reacţiona chinezii când vor găsi un alt partener de discuţii aici?

Eu în momentul acesta sunt dator să arăt cea mai frumoasă imagine despre judeţul Cluj. Pe 26 iunie vine o delegaţie de 56 de chinezi, oameni de rang înalt. Eu sper ca să se lege şi relaţii concrete. Noi lucrăm pe prezentări la cel mai profesionist mod. Ne prezentăm cu oferta judeţului, cu oferta Tetarom, unii sunt interesaţi de construcţii de maşini şi altele, deci îi ducem la Jucu pentru partea de greenfield, cei care sunt interesaţi de IT, bănci şi alte servicii, energie regenerabilă, îi ducem la Tetarom I. Pentru noi orice investiţie e bine venită, e datoria noastră pentru că e pasibilă să creeze locuri de muncă. Fără locuri de muncă restul sunt poveşti.

n.r. Interviul a fost realizat înainte ca Ioan Oleleu să fie repus în funcţie.

Distribuie:

Postaţi un comentariu