Ungaria vrea unificarea naţiunii maghiare. Vicepremierul Semjen Zsolt a tăiat panglica la Universitatea Sapientia

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a tăiat panglica la inaugurarea Universității Sapienția.

Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a vorbit la Cluj despre unificarea naţiunii maghiare ”în sensul dreptului public” şi spune că Universitatea Sapientia, cu sediul la Cluj-Napoca, este un simbol al supravieţuirii comunităţii maghiare.

”Dacă nu avem universităţi de unde să iasă adevăraţi academici, dacă nu avem un sistem educaţional maghiar, atunci nu vom avea oameni care să poată reprezenta interesele comunităţilor noastre, chiar în faţă comunităţilor internaţionale. O comunitate nu poate supravieţui fără o comunitate de elită şi acest lucru este imposibil fără educaţie în limba maghiară. Aşadar, Universitatea Sapientia este simbolul supravieţuirii comunităţii maghiare. Putem supravieţui dacă toţi îşi îndeplinesc sarcina. E consider că cei de la Universitatea Sapientia şi-au îndeplinit sarcina, pentru că au supravieţuit în circumstanţe destul de antagoniste aici în România, în anumite perioade au fost lăsaţi în cădere liberă şi din partea ţării-mamă, a Ungariei”, a declarat, vineri, Semjen Zsolt, la inaugurarea sediului Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia.

El a spus că maghiarii trebuie să fie foarte uniţi: ”Trebuie să ne legăm de comunitatea noastră în felul în care ne legăm de familia noastră, de rudele noastre, de vecinii noştri. În acelaşi fel avem sarcini faţă de naţiunea noastră. Sarcina noastră primordială faţă de umanitate este să ne păstrăm şi dezvoltăm identitatea culturală şi din acest motiv avem nevoie de universitatea maghiară, de educaţie în limba maghiară şi avem nevoie de supravieţuire”.

Semjen Zsolt a dat asigurări că maghiarii din Transilvania vor primi în continuare sprijin din partea Ungariei şi a spus că naţiunea maghiară trebuie unificată: ”Statul maghiar are două sarcini primordiale, nu are doar sarcina să emită cărţi de identitate şi să repare drumurile, ci are şi sarcina să asigure supravieţuirea comunităţii maghiare în lume şi să îmbunătăţească nivelul de viaţă al acestei comunităţi. În acest sens, mai întâi trebuie să unificăm naţiunea maghiară în sensul dreptului public, şi anume să oferim cetăţenie maghiară tuturor maghiarilor din lume şi în al doilea rând, trebuie ca ţara mamă să sprijine o viaţă ştiinţifică maghiară pretutindeni. În momentul în care statul maghiar asigură funcţionarea şi dezvoltarea Universităţii Sapientia şi oferă noi garanţii pentru dezvoltare, atunci, prin acest fapt, statul maghiar serveşte cauza supravieţuirii naţiunii maghiare, pentru că naţiunea maghiară este un adevăr specific care, în consecinţa unor evenimente istorice, trăieşte în trei forme –diaspora din lume, comunităţile de peste hotarele Ungariei şi comunitatea din Ungaria. Noi putem supravieţui doar dacă suntem uniţi şi dacă asigurăm fondul instituţional pentru supravieţuirea acestei comunităţi. (…) În numele Guvernului Ungariei vă spun: comunitatea maghiară din Transilvania să fie sigură că va primi sprijin din partea Ungariei şi sperăm ca şi noi să primim sprijin din partea dumneavoastră”.

Vicepremierul Unagriei, Semjen Zsolt, a tăiat panglica Facultăţii de Ştiinţe şi Arte a Universităţii Sapientia, inaugurată, vineri, la Cluj-Napoca.

Semjen Zsolt a fost însoţit de Nemeth Zsolt, secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, şi de alţi doi secretari de stat din Ungaria.

La ceremonie fusese anunţată iniţial şi prezenţa premierului Ungariei, Viktor Orban, dar acesta şi-a anulat vizita din cauza unor probleme medicale. În schimb, a fost prezentă soţia acestuia, Aniko Levai.

Clădirea facultăţii a costat aproximativ cinci milioane de euro şi costurile au fost suportate în cea mai mare parte de Guvernul Ungariei, dar şi din fondurile universităţii şi ale unor fundaţii ungare.

Universitatea Sapientia este o unitate de învăţământ privată, cu facultăţi la Cluj Napoca, Târgu Mureş şi Miercurea Ciuc. Universitatea a fost înfiinţată în anul 2001.

Distribuie:

Postaţi un comentariu