Război deschis în PNL Cluj

Horea Uioreanu
Foto/Transilvania Reporter

Lupta mai puţin corectă pentru putere în PNL Cluj şi nerespectarea prevederilor statutare a determinat conducerea centrală a partidului să decidă amânarea pe termen nedeterminat a alegerilor din organizaţia clujeană, programate pentru sâmbătă 14 septembrie, când urma să fie ales următorul preşedinte al organizaţiei, dintre Horea Uioreanu şi Mihai Szeplekan.

Practic, în acest fel, preşedintele în exerciţiu al PNL Cluj, senatorul Marius Nicoară, primeşte puteri sporite, cu atât mai mult cu cât poate să rămână şeful organizaţiei chiar până l sfârşitul anului viitor, după alegerile prezidenţiale.

De altfel, Marius Nicoară ne-a declarat că pentru agitaţia creată, preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, şi toţi membrii biroului municipal ar trebui demişi şi sancţionaţi pe linie de partid. Potrivit lui Marius Nicoară, mai puţin sancţionat ar trebui să fie Horea Uioreanu, principalul candidat la funcţia de preşedinte al PNL Cluj, despre care spune că ar fi fost dezinformat: ”Aşa este, e atributul secretarului general, care a amânat desfăşurarea conferinţei teritoriale a PNL Cluj, urmând ca Biroul Politic Naţional să stabilească o dată ulterioară. S-a amânat din cauză că regulamentul de aplicare a statutului prevede obligativitatea organizării adunărilor generale pentru desemnarea delegaţilor în toate oraşele şi municipiile. Se pot amâna mai mult timp alegerile, cu atât mai mult cu cât acest birou care e acum în funcţie are mandat până în iunie 2014. Eu consider că Biroul municipal ar trebui să-şi dea demisia de onoare pentru că l-a dezinformat pe Horea Uioreanu asupra raportului de forţe şi Biroul municipal a fost cel care l-a sfătuit pe Horea Uioreanu şi i-a cerut să pună aceste alegeri pentru ziua de joi. Din punctul meu de vedere Horea Uioreanu nu are nici o vină, decât vina de a fi ascultat de cei din Biroul Municipal. Dl Uioreanu nu are nici o vină, a fost dezinformat de două ori de către partenerii din Biroul Municipal, odată legat de raportul de forţe din sală, care era clar favorabil lui Szeplekan, şi apoi faptul că Biroul Municipal, în frunte cu preşedintele Petran, i-au cerut lui Uioreanu să reconvoace adunarea pentru joi”.

În urmă cu două zile, Transilvania Reporter avansa posibilitatea amânării alegerilor în PNL Cluj până la sfârşitul anului viitor, după alegerile prezidenţiale. De ce până la acea dată? Pentru că e foarte probabil ca PNL să aibă de atunci un alt preşedinte. Dacă preşedintele PNL Crin Antonescu va câştiga alegerile prezidenţiale şi va deveni preşedintele ţării, automat şefia PNL va fi preluată de alt liberal. Dar la fel de posibil e ca altcineva să preia şefia PNL şi în cazul în care Crin Antonescu ar pierde cursa prezidenţială, pentru că un învins riscă întotdeauna să piardă tot. Iar alt preşedinte la PNL înseamnă altă abordare, alţi oameni în echipa centrală şi, cum echipele se fac şi pe afinităţi personale, probabil că alţi oameni şi la conducerile organizaţiilor judeţene.

Faptul că alegerile din PNL Cluj au fost amânate reprezintă o lovitură deloc uşoară pentru Horea Uioreanu, care, iată, nu reuşeşte încă să devină preşedintele PNL Cluj, deşi n-a avut un contracandidat de talia sa pentru şefia organizaţiei clujene şi deşi a beneficiat de sprijinul explicit venit din partea lui Crin Antonescu, care s-a pronunţat în favoarea lui Uioreanu într-o conferinţă de presă.

Distribuie:

Postaţi un comentariu