UDMR vrea un Cluj trilingv

Preşedintele UDMR Cluj, Csoma Botond, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la una dintre intrările în Cluj-Napoca, că formaţiunea sa doreşte ca plăcuţele care indică intarea şi ieşirea din localitate să fie cu denumirea în română, maghiară şi germană a Clujului.

„Vrem plăcuţe multilingve la Cluj, în limba română, în limba maghiară şi în limba germană. Nu cred că ne poate acuza cineva că numai în campanie vorbim de această problemă, de 10 ani luptăm pentru această chestiune. Cred că nu putem vorbi de un multiculturalism real, adevărat, fără multilingvism. Atâta vreme cât există asemenea discrepanţă între fapte şi retorică, Clujul nu poate fi numit un oraş multicultural”, a afirmat Csoma Botond.

El a mai spus că va milita în Parlamentul României ca Legea 2015 a administraţiei publice locale să fie modificată în sensul ca pragul pentru obligativitatea inscripţionării în limbile minorităţilor să fie redus de la 20 la 10%: „În parlament mi-am propus să modific Legea 2015, să reducem la 10% pragul pentru a fi obligatorie inscripţionarea şi în limba unei minorităţi şi să introducem un prag alternativ în cazul în care, de exemplu, 5.000 de persoane care aparţin unei minorităţi într-o localitate vor, să se fie obligatorie inscripţionarea în limba respectivei minorităţi”.

El a mai spus că, de asemenea, legea trebuie să prevadă ca inscripţionarea în limba unei minorităţi să fie permisă şi în cazul în care, indiferent de ponderea minorităţii respective, administraţia locală este de acord cu acest lucru.

Csoma Botond a precizat că, în Cluj-Napoca, ponderea populaţiei maghiare este, în prezent, de 16%.

Conferinţa de presă a fost susţinută de Csoma Botond, Laszlo Attila şi Hegedus Csilla, candidaţi ai UDMR Cluj pentru Parlamentul României.

Distribuie:

Postaţi un comentariu