UDMR mârâie spre toate partidele

Kelemen Hunor / Sursa foto: cotidianul.ro

Reprezentanţii UDMR sunt nemulţumiţi de toate partidele româneşti şi spun că singurii lor aliaţi sunt maghiarii din Transilvania.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a criticat, vineri, la Consiliul Reprezentanţilor Uniunii (CRU), PMP şi PNL, pentru faptul că au atacat la Curtea Constituţională a României (CCR) modificările aduse Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legii asistenţei sociale nr. 292/2011: „Un aspect interesant al acestei legi este că în parlament nu au fost voturi împotrivă. (…) Ieri, dezamăgirea a fost aidoma surprizei noastre. Acea întorsătură la care s-a ajuns în mai puţin de o săptămână, la care a ajuns o parte a vieţii politice româneşti este greu de înţeles şi de explicat. (…) Săptămâna trecută prin vot lejer au voat şi aceia care peste o săptămână au atacat această lege la Curtea Constituţională. Şi de unde a pornit totul?! A pornit de la acel om, Traian Băsescu, care a băgat în pământ fracţiunea sa proprie, nu a fost prezent la vot. (…) Deci, acel Traian Băsescu împreună cu care, acum câţiva ani, am adoptat acea lege a învăţământului care a făcut posibilă utilizarea limbii materne în învăţământ. Acel Traian Băsescu care, după convingerea mea, a devenit de două ori preşedinte cu ajutorul voturilor maghiarilor, în 2004 şi 2009. Deci, el a dat ordinul şi partidul lui a făcut acest caz. Deci, aceia care se duc în secuime şi descoperă kurtos-ul şi apa  minerală, aceia nu sunt neapărat prieteni ai comunităţii maghiare; poate că interesele de moment le cer să aibă o relaţie mai apropiată cu noi, nemaivorbind de faptul că în Partidul Popular European, acea familie politică în care suntem împreună, aceasta nu este o cutumă, nu este o obişnuinţă, nu sunt astfel de principii în practica cotidiană”.

Kelemen Hunor a criticat şi PNL: „Pe de altă parte, la această iniţiativă s-a asociat acel partid liberal a cărui preşedintă interimară şi-a luat la rost propria fracţiune, întrebându-i de ce nu au luat ei această iniţiativă, de ce au permis fracţiunii lui Băsescu. Acum parcă ar fi o competiţie, cine este mai rapid, cine lansează mai repede un caz la CCR împotriva minorităţii maghiare, împotriva unei minorităţi şi aceia care vin cu iniţiative mai rapid vor avea succes mai mare la alegerile următoare. Noi trebuie să ştim că avem un singur aliat, maghiarii din Transilvania. Cu partidele româneşti totdeauna poţi şi trebuie să semnezi acorduri, pentru că este nevoie pe lângă cei 6,5% şi de acei 40 şi ceva la sută ca să putem duce la capăt o problemă, o chestiune, dar, în câteva secunde, dacă contextul le cere, aceşti 40 şi ceva la sută se întorc împotriva noastră. Sunt surprins de această acţiune, pentru că PNL, în aceşti ani, a fost câteodată antimaghiar, a avut şi manifestări antimaghiare, dar, din câte ştiu eu, încă nu s-a adresat CCR în chestiuni ce vizează drepturile minorităţilor şi minoritatea maghiară”.

PNL şi PMP au sesizat, joi, Curtea Constituţională a României (CCR) asupra modificărilor aduse Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii şi Legii asistenţei sociale nr. 292/2011, susţinând că proiectul “obstrucţionează activitatea instituţiilor vizate şi grevează autorităţile locale de sume pentru care nu este prevăzută sursa de finanţare”.

 

Dar Kelemen Hunor nu este optimist nici în legătură cu colaborarea cu coaliţia guvernamentală: „Cu coaliţia guvernamentală, colaborarea noastră parlamentară…. Până acum nu sunt optimist, greul e de acum încolo, dar consider că putem nutri speranţe în continuare. Există o anumită deschidere în coaliţia guvernamentală şi poate că şi Legea 215 vom reuşi s-o modificăm într-o formă, astfel încât utilizarea limbii materne în conformitate cu prevederile legilor în vigoare şi în conformitate cu angajamentele internaţionale se va putea întâmpla”.

La Cluj-Napoca a avut loc, vineri, şedinţa CRU al UDMR, care, printre altele, a pregătit Congresul Uniunii din 13 mai, care va avea loc la Zalău.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu