Sute de maghiari clujeni au marcat Revoluţia ungară din 1956

Câteva sute de maghiari au marcat, joi, la monumentul „In memoriam 1956” din Cluj-Napoca, împlinirea a 58 de ani de la Revoluţia din Ungaria.

Preşedintele UDMR Cluj, deputatul Mate Andras, a declarat că ideile Revoluţiei din Ungaria sunt de actualitate şi în zilele noastre.

„Am organizat împreună cu Asociaţia Koloszvar această manifestare în memoria Revoluţiei din 56. 58 de ani au trecut de atunci şi anumite idei de atunci sunt actuale şi acum, libertatea. Şi cred că până la urmă libertatea nu are naţionalitate. Asta e esenţa, mai ales în campania asta, ca un mesaj pentru toată lumea”, a menţionat Mate.

Participanţii au depus coroane de flori la monumentul „In memoriam 1956”, au susţinut discursuri şi au asistat la câteva momente artistice.

Printre cei care au depus coroane s-a numărat şi David Gyula, un clujean care în 1956 avea 28 de ani, era asistent universitar la Filologie şi care a făcut şapte ani de închisoare pentru că s-a solidarizat cu revoluţionarii din Ungaria.

„În octombrie 56 au fost mulţi care au solidarizat, cel mai explicit au fost studenţii de la Timişoara, de la Bucureşti -chiar pe 4 noiembrie, când s-a întâmplat invadarea Ungariei de către sovietici- şi de la Cluj. La 1 noiembrie am ieşit la cimitirul Hajongard pentru a ne manifesta simpatia pentru cei care au căzut în Ungaria. Eu am fost arestat în martie şi condamnat la 7 ani de puşcărie, pe care i-am şi făcut până la ultima zi, pentru că eu am fost iniţiatorul ieşirii la cimitir”, a declarat David Gyula.

Printre cei care au depus coroane şi au rostit discursuri s-a numărat şi consulul Ungariei la Cluj Barabas Janos.

Monumentul „In memoriam 1956”, dedicat Revoluţiei din Ungaria, a fost dezvelit în Parcul central din Cluj-Napoca pe 23 octombrie 2009.

Monumentul reprezintă o uşă întredeschisă care simbolizează Revoluţia din 1956, iar costul acestuia a fost suportat de Societatea culturală “Koloszvar”.

Distribuie:

Postaţi un comentariu