Sevil Shhaideh, refuzată de Iohannis pentru funcţia de premier

Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat marţi că nu acceptă propunerea PSD – ALDE ca Sevil Shhaideh să fie prim-ministru şi a cerut acestei coaliţii să facă o nouă nominalizare.

‘Săptămâna trecută, când am avut consultări cu partidele politice, PSD şi ALDE, care au ţin să vină împreună la consultări, mi-au propus-o pe doamna Sevil Shhaideh pentru funcţia de prim-ministru. Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere’, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a solicitat coaliţiei PSD – ALDE să facă o altă propunere de prim-ministru.

UPDATE: 

Potrivit News.ro, liderul PMP Traian Băsescu apreciază, într-o postare pe Facebook că preşedintele PSD Liviu Dragnea şi preşedintele Klaus Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie pentru desemnarea premierului, după ce şeful statului a respins nominalizarea lui Sevil Shhaideh. Băsescu mai apreciază că în noul Guvern nu au ce căuta oameni controlaţi de serviciile secrete şi că trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea preşedintelui.

“Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de Prim Ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea şi Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui”, consideră fostul şef al statului.

Băsescu are şi un Post Scriptum destinat editorialistului Ion Cristoiu.

Preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a salutat decizia preşedintelui Klaus Iohannis de a respinge propunerea făcută de PSD şi ALDE pentru funcţia de premier, precizând că guvernul ”nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea” şi subliniind, totodată, că România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii, mai ales într-un ”context internaţional extrem de complicat”.

”Salutăm decizia, în interes naţional, a preşedintelui României. Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilităţi, mai ales într-un context internaţional extrem de complicat”, a scris, marţi, pe pagina de Facebook, Raluca Turcan.

Ea a ţinut să sublineze că România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii.

Tensiunea inițială a relațiilor dintre președinte și partidul care a câștigat alegerile, ilustrată și de refuzul lui Klaus Iohannis de a accepta propunerea de premier a social-democraților, anunță o “coabitare dură”, apreciază politologul Cristian Pîrvulescu.

“Comentariile negative s-au acumulat, starea de spirit a unei părți a opiniei publice s-a modificat, în sensul în care de la surpriza inițială s-a ajuns la un refuz și președintele a anunțat scurt și simplu că nu ia în considerare această propunere, cerând PSD și ALDE o altă propunere”, a declarat politologul pentru AGERPRES.

Pîrvulescu consideră că propunerea lui Sevil Shhaideh în funcția de premier a fost una “riscantă”.

“Aici apare o mică tensiune. Liviu Dragnea a afirmat că, dacă această propunere nu este acceptată, va merge mai departe și dacă va continua pe această linie este în conflict cu o parte a opiniei publice. A fost o propunere foarte riscantă pe care a încercat-o Liviu Dragnea, care și-ar putea șubrezi (…) poziția de lider al PSD”, a spus politologul.

Mai mult, el arată că, într-o măsură, propunerea lui Sevil Shhaideh a fost contrară campaniei PSD.

“Procedura pe care a folosit-o pentru numirea doamnei Sevil Shhaideh este una atipică, care a primit un vot în alb. Cu siguranță, mulți din PSD au fost surprinși. Și nu trebuie nicio clipă să uităm campania pe care o bună parte a PSD a făcut-o împotriva străinilor, o campanie centrată pe identitatea națională și religioasă. Or, această campanie nu are nimic în comun cu propunerea PSD, care era interesantă, părea să fie o propunere în consonanță cu social-democrația, dar profilul doamnei Sevil Shhaideh (…) nu era al unui lider cu experiență”, a adăugat Cristian Pîrvulescu.

În ceea ce privește faptul că președintele nu și-a motivat refuzul, Pîrvulescu a afirmat că “nu există niciun fel de argument constituțional care să ceară președintelui să identifice motivul”.

“Motivele sunt nenumărate și țin în special de sensibilitatea opiniei publice din punctul meu de vedere”, a adăugat el.

În același timp, Cristian Pîrvulescu afirmă că declarația scurtă a președintelui “este și un răspuns la formula foarte apăsată prin care Liviu Dragnea a anunțat că va recurge la Curtea Constituțională și eventual la procedurile de suspendare”.

“Această tensiune inițială a relațiilor dintre președinte și partidul care a câștigat alegerile anunță o coabitare dură, o coabitare dificilă”, a mai arătat el.

“Propunerea PSD a fost o propunere surpinzătoare și nu bine primită de o parte a opiniei publice, mai ales a celei care era apropiată de campania, de viziunea PSD”, a mai apreciat Cristian Pîrvulescu.

Distribuie:

Postaţi un comentariu