Remus Şpan, audiat la DNA în dosarul lui Silaghi, spune că nu s-ar fi dat niciun ban

Liderul PNL Satu Mare, Ovidiu Silaghi / Sursa foto: a1.ro

Fostul ofiţer de informaţii Remus Şpan, pus sub învinuire în dosarul fostului ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, a fost audiat miercuri la DNA şi le-a arătat anchetatorilor că în casa demnitarului, unde el a fost prezent, nu s-a dat niciun ban, conform mediafax. Surse judiciare au declarat miercuri, pentru aceeași sursă, că fostul ofiţer de informaţii Remus Şpan, învinuit în dosarul lui Silaghi, s-a prezentat la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA), pentru a da o declaraţie referitoare la acuzaţiile ce i se aduc.

Potrivit surselor citate, Şpan le-ar fi spus procurorilor că în casa lui Ovidiu Silaghi nu s-ar fi oferit niciun ban. Anchetatorii susţin că, potrivit declaraţiilor lui Nelu Iordache – denunţător în acest dosar -, în casa lui Ovidiu Silaghi, în care s-ar fi aflat, la moment dat, şi Remus Şpan, omul de afaceri i-ar fi dat fostului demnitar o sumă considerabilă de bani.

Sursele citate precizează că Remus Şpan a admis faptul că a fost prezent în locuinţa lui Ovidiu Silaghi la momentul vizitei făcute de Nelu Iordache, însă ar fi susţinut că omul de afaceri nu ar fi avut asupra lui niciun ban. DNA a anunţat, în 12 septembrie, că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai – decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.

Procurorii DNA au arătat, în Ordonanţa de extindere a cercetărilor şi începere a urmăririi penale, că în cursul anului 2012, Ovidiu Silaghi i-a cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.

Silaghi s-a angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor), pentru ca instituţia să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar şi pentru continuarea derulării contractelor, deşi termenele lucrărilor erau întârziate.

“Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susţinerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului şi a avut drept consecinţă înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene”, au precizat procurorii.

Totodată, procurorii susţin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro “pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”.

Silaghi a fost ajutat de Remus Şpan să pretindă şi să primească banii de la Nelu Iordache, au mai arătat procurorii.

Fostul ministru al Transporturilor a fost joi la DNA pentru a lua la cunoştinţă acuzaţiile care îi sunt aduse în acest dosar.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a solicitat în 6 septembrie preşedintelui aviz pentru începerea urmăririi penale a lui Ovidiu Silaghi.

Preşedintele Traian Băsescu a transmis, în 8 septembrie, ministrului Justiţiei cererea de urmărie penală pentru Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, fapte care ar fi fost săvârşite când acesta era ministru al Transporturilor. Cererea a fost transmisă DNA de procurorul general al Parchetului instanţei supreme în 9 septembrie.

 

Distribuie:

Postaţi un comentariu